JOM MASAK LAUK DULU...DAH ADA LAUKNYA BOLEHLAH NAK DIREGU DENGAN NASI LEMAK ATAU ROTI UNTUK SARAPAN PAGI...RESEPI PI SHARE DARIPADA LIKE PAGE ANEKA RESEPI MASAKAN...
AYAM MASAK PANDAN
Bahan-bahan:
4 ketul ayam (dipotong2)
2sb air limau
sedikit garam
1 helai daun salam (saya tak letak)
2 helai daun pandan (dihiris kasar)
3 helai daun limau purut (dihiris halus)
1 biji tomato (dipotong kasar)
1 tangkai daun bawang - dipotong2
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
air secukupnya
Bahan kisar halus:
1 batang serai
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5 tangkai lada kering yang dah direbus
3 tangkai cili padi
3 biji buah keras
2 in halia
1 in lengkuas
sedikit kunyit basah
Cara:
1. Perap ayam dengan air limau dan garam selama beberapa minit. Kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang dimesin hingga wangi. Kemudian masukkan bahan yang dihiris kecuali tomato dan daun sup. Biarkan sebentar.
3. Masukkan ayam, kiub ayam, garam , gula dan sedikit air, masak hingga sebati.
4. Masukkan tomato dan daun sup, biarkan sebati dan rasakan garam dan gula. Semua dah ok, tutup api dan hidangkan panas2
Bahan-bahan:
4 ketul ayam (dipotong2)
2sb air limau
sedikit garam
1 helai daun salam (saya tak letak)
2 helai daun pandan (dihiris kasar)
3 helai daun limau purut (dihiris halus)
1 biji tomato (dipotong kasar)
1 tangkai daun bawang - dipotong2
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
air secukupnya
Bahan kisar halus:
1 batang serai
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5 tangkai lada kering yang dah direbus
3 tangkai cili padi
3 biji buah keras
2 in halia
1 in lengkuas
sedikit kunyit basah
Cara:
1. Perap ayam dengan air limau dan garam selama beberapa minit. Kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang dimesin hingga wangi. Kemudian masukkan bahan yang dihiris kecuali tomato dan daun sup. Biarkan sebentar.
3. Masukkan ayam, kiub ayam, garam , gula dan sedikit air, masak hingga sebati.
4. Masukkan tomato dan daun sup, biarkan sebati dan rasakan garam dan gula. Semua dah ok, tutup api dan hidangkan panas2
Sedap tengok malam2 ni.. berselera je makan ni kak :) :)
ReplyDeletemenarik nanti boleh la cuba resepi ni..
ReplyDeleteTKSH DIK KK AROMA PANDAN DLM MSK AYAM CARA GINI MENYELERAKAN...
ReplyDeleteTKSH MRS FUZY CUBALAH..
ReplyDeletesekali tgk mcm msk kari kering ;-)
ReplyDeletetengok pun dah sedap.Sertai segmen tonton ucing nak try irama melayu.(^_^).
ReplyDeletenampak sedap..ada kuah tu yg best..
ReplyDeleteTKSH NOHAS SEDAP TU
DeleteThanks sharing..resepi baru..bolehlah cuba nanti.
ReplyDeleteKak PI...makan dengan ketupat pun sedap ni...
ReplyDeletesemua blogger mostly blog mengenai makanan..ahaha lapar tgk semua resepi..ekek
ReplyDeleteTKSH ANIES..AYAM DIMASAK KERING SEDAP JUGA
ReplyDeleteTKSH UCING..TADI DH SINGGAH SANA..INSYA ALLAH NNTI CUBA JOIN.
ReplyDeleteTKSH MALA CUBALAH
ReplyDeleteTKSH PC MKN DGN KETUPAT SDP SGT TU
ReplyDeleteTKSH LADY TASH..KEBETULN HARI NI RAMAI BLOGGER FIKIR APA NK MSK JER HEH..HEH..
ReplyDeleteNampak sangat sedap dan menyelerakan ni kak! :')
ReplyDeletemenarik nih, banyak juga bahan2 yang perlu digunakan
ReplyDeletesedapnya akak
ReplyDeleteNampak sedap tu..
ReplyDeleteLagi petang2 macam ni..dah lapar :)