ASSALAMUALAIKUM....
BERSARAPAN PAGI DEGAN APAM SEDAP JUGA...BAHANNYA PUN MUDAH DAN SENTIASA ADA DI DAPUR KITA...JOM MEMBEGA-BEGANYA.
Apam tapai nasi.
.
Ni resepinya...utk 1 adunan..
1 cawan tapai nasi (2cawan nasi sejuk digaul dgn separuh ragi dan 3 sudu besar gula ,dperam 24jam semlaman.baru la jd tapai nasi)
1 cawan gula pasir
2 cawan air
3 cawan tepung beras cap teratai
1 peket ino biru..
.
Cara2nya..tapai nasi,gula, air ,tepung di blend sampi btul2 halus..xpyh tapis ye.peram semalaman..esok pagi..kcau adunan n masukan eno n kacau sampai berbuih ..letakan pwarna yg digemari..biar dlm 5 minit..pnaskan acuan dlm pngukus..bole la dikukus..selama 15 minit..klo dpat ragi yg elok maka kjadian hasilnya pun bebaloi..
.
resepi ini telah diambil dari fb Azah Aziz melalui perkongsiannya ke group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Ayu Dan Tasik
-
Assalamualaikum wbt
Cantik tak tasik tu? Ayu pun bukan main lagi, bergaya macam tu bila
bergambar. Dia memang suka buat macam-macam gaya kalau bergambar...
5 hours ago
Favourite PC ni kak..kak,PC ambil ya resipi ni..tq kak PI..
ReplyDeleteTKSH PC..AMBILLAH KAKPUN KONGSI JER
ReplyDeletesedap..tak jemu dimakan bila2 masa ja kan..
ReplyDeleteNasib Xde gambonye.
ReplyDeletekalau tak, tentu terliur.
sedapnya...wrn pun menarik
ReplyDeletesedapnya...wrn pun menarik
ReplyDeletesedap tu..
ReplyDeleteTerliur pula nak makan apam ni. Dulu masa kecik2 mak selalu buat apam ni and jual dekat warung :')
ReplyDeletesedap ni kak
ReplyDeleteslau juga beli kat pasar malam :)
kuih yg mama sy buat tiap2 hari ms sy kecik2 dulu untuk dijual
ReplyDeletewahhh sedapnya kak.. lagi kalau makan panas2
ReplyDelete