Tuesday, 23 December 2025

NASI ARAB KAMBING

 ASSALAMUALAIKUM



Sebelum ni ramai PM aku tanya
“KJ, ada tak jual anak kambing untuk buat nasi arab?”
Mula-mula aku tak berani nak jawab.
Sebab benda ni sensitif sikit. Bukan semua orang faham nikmat daging anak kambing.
Tapi bila PM makin hari makin banyak, aku sedar satu benda, permintaan ni bukan sebab nak murah, tapi sebab nak sedap.
Jadi ya, aku buat juga.
Sekarang aku ada karkas anak kambing umur 1–3 bulan, harga RM100 sahaja.
Kepala ada.
Organ ada.
Tulang ada.
Isi jangan cakap, lembut sampai tak sempat kunyah lama.
Daging anak kambing ni lain dia punya rasa. Tak bau hamis. Tak liat. Tak lawan gigi.
Kalau orang tua makan, senyum. Kalau budak makan, tak meludah. Kalau orang yang “tak makan kambing” rasa, dia diam, lepas tu tambah.
Sebab apa lembut?
Sebab umur dia masih muda. Serat daging halus. Kolagen tinggi.
Sesuai sangat buat nasi arab, mandi, kabsa, atau sup slow cook. Jenis masakan yang perlukan daging menyerap rempah, bukan daging melawan periuk.
Aku jual ni bukan sebab nak kaya.
Tapi sebab aku tahu rasa dia. Dan aku tahu orang yang pernah makan, akan cari lagi.
Kalau sekali cuba, kau akan faham kenapa orang sanggup PM berkali-kali.
RESEPI NASI ARAB ANAK KAMBING (VERSI SENANG JADI)
Bahan-bahan
Bahan kambing
• 1 set karkas anak kambing (1–3 bulan)
• 2 biji bawang besar (hiris)
• 6 ulas bawang putih
• 2 inci halia
• 1 batang kayu manis
• 3 biji buah pelaga
• 3 biji bunga cengkih
• 2 helai daun bay
• Garam secukup rasa
Rempah
• 2 sudu besar rempah nasi arab / mandi / kabsa
• 1 sudu kecil serbuk ketumbar
• 1 sudu kecil jintan manis
• 1 sudu kecil jintan putih
• 1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
Bahan nasi
• 3–4 cawan beras basmati
• Air rebusan kambing
• Sedikit kismis & badam (optional)
Cara Masak Kambing
1. Tumis bawang besar sampai perang.
2. Masukkan bawang putih & halia, tumis naik bau.
3. Masukkan semua rempah & rempah kering, kacau sampai pecah minyak.
4. Masukkan karkas anak kambing, gaul sampai daging bertukar warna.
5. Masukkan air secukupnya, kecilkan api.
6. Reneh 45 min – 1 jam (anak kambing cepat empuk).
7. Asingkan daging dan simpan air rebusan.
Tips
Kalau tekan tulang dengan sudu dan daging mudah lerai, itu tandanya jadi.
Cara Masak Nasi
1. Tumis sikit rempah (guna lebihan kuah kambing).
2. Masukkan beras basmati.
3. Masukkan air rebusan kambing (ganti air biasa).
4. Masak seperti biasa sampai nasi kembang cantik.
Daging anak kambing ni bukan untuk semua orang. Dia untuk orang yang cari rasa, bukan sekadar kenyang.
Sekali cuba, kau akan faham kenapa RM100 ni sebenarnya murah untuk pengalaman rasa macam ni.

MyBloglist