Wednesday, 21 December 2016

HAIKU HALIA BARA...

ASSALAMUALAIKUM...Pic google images

HAIKU

Halia bara –
pupukan perut kembung
ilmu temurun
Faedah halia merah dan madu telah diakui sejak lama. Pada jaman dahulu banyak orang pengambilan halia dan madu untuk mengubati gejala influenza. Kepada dua jenis bahan minuman ini dapat meringankan rasa pusing serta mual. Halia merah mempunyai pelbagai jenis kandungan bahan semula jadi yang boleh membuat tubuh jadi lebih segar.
Disamping itu madu mempunyai kandungan berbagai zat yang diperlukan oleh badan seperti gula, energy, karbohidrat, lemak, protein, asam Pantotenat, Vitamin B, Vitamin C serta pelbagai kandungan mineral lain. Dalam sebuah jurnal yang dimuat dalam healthyeating. sfgate. com tersingkap bahawa pengambilan halia merah serta madu dengan cara yang sama dapat mewujudkan kesan santai pada fikiran serta menjaga system kekebalan tubuh. Hal inilah yang membuat faedah halia dan madu sangat baik untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan.
Potensi Halia Merah dan Madu untuk Mengatasi Penyakit Jantung
Dalam suatu kajian yang dilakukan di Maryland Medical Center diungkapkan bahawa halia merah mempunyai kandungan zat kuat yang berfungsi untuk mencegah penumpukan cholesterol dalam darah dan juga mencegah penggumpalan darah. Penyakit jantung yang disebabkan kerana masalah cholesterol dan penyumbatan pembuluh dalam darah ternyata boleh dirawat dengan mengambil halia merah serta madu secara teratur.

14 comments:

 1. boleh try ni..halia bara + madu..

  ReplyDelete
 2. Banyak khasiatnya halia bara ni kan kak PI..

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
  Banyak sungguh khasiat halia bara ni, orang tua-tua dulu memang tahulah. Sekarang ni pun halia bara dah dikomersialkan dalam perubatan seperti gel untuk membakar lemak. tapi apa beza halia bara dengan halia yang biasa di dalam masakan tu? Ke sama je...

  ReplyDelete
 4. WSALAM DIK USTAZ TKSH DOANYA AMIIN...HALIA BARA NI MERAH WARNANYA.BAUNYA MAUNG SEDIKIT BERBEZA DGN RASA N BAU HALIA BIASA TAPI KEDUA-DUA ADALAH UBAT HERBA YG TINGGI NILAINYA.

  ReplyDelete
 5. Replies
  1. YA HANA RUPANYA MERAH BAUNYA MCM HALIA TAPI LBH MAUNG..TQ

   Delete
 6. Perubatan orang tua-tua dulu menggunakan bahan yang sentiasa ada di sekeliling mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. HMM BETUL TU SWEETIE TANAMAN SEKELILING RUMAH ADA NILAI PERUBATAN HERBA...TQ

   Delete
 7. Betul. banyak herba yang baik di tanam di sekeliling rumah orang dulu

  ReplyDelete
 8. TKSH MAZNI...KENA AMBIL TAHU KEGUNAAN TUMBUHAN DI SEKITAR KITA...MANA TAU KITA PERLUKANNYA.

  ReplyDelete
 9. Banyak khasiat halia bara ni.
  tanamnya pun mudah. Dalam pasu pun boleh.

  ReplyDelete
 10. seingat sy laa ms kecik2 dulu ramai org dok cari halia bara ni tp skrg mcm dah x de lg...

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist