Wednesday, 2 November 2016

HASIL KEBUN SEKANGKANG KERA...

ASSALAMUALAIKUM...

APA KHABAR SEMUA RAKAN-RAKAN BLOGGERS DAN VIEWERS YANG DIKASEHI...SEMOGA KEHIDUPAN KITA DIRAHMATI-NYA DUNIAWI DAN UKHROWI
LAMA JUGA PI TAK MENGUPDATE BLOG PI YANG RENCAHNYA CACA-MERBA NI SEBAB PI BARU NI BERCUTI KE KAMPUNG HALAMAN SENDIRI SAMBIL MEMBERSIHKAN DAN MEMPERBAIKI APA SAJA KEKURANGANNYA....MAKLUM HARTA YANG DITINGGAL LAMA TANPA PENGAWASAN TENTU ADA YANG MENGGANGGUNYA.....WALAU SEKEJAP MASA BERADA DI RUMAH DAN KAMPUNG HALAMAN SENDIRI SEMUA URUSAN YANG MENYANGKUT DENGANNYA DISELESAIKAN.....BAYAR BIL AIR YANG TERTUNGGAK BANYAK WALAU SUDAH DIJELASKAN KEPADA AGENNYA...KES BEGINI MEMANG TAK FAHAM DAN AMATLAH MENYUSAHKAN...BAYAR/DERMA KHAIRAT KEMATIAN KEPADA WAKIL YANG MENGURUSKANNYA...TENTANG INI PI TIDAK KISAH LANGSUNG.....DALAM SOAL HIDUP BERMASYARAKAT WALAU DI MANA SAJA KITA BERADA TANGGUNGJAWABNYA TIDAK HARUS DILUPAKAN.DULU PI PERNAH TULIS N3 TENTANG KAWASAN BELAKANG RUMAH PI DIBERSIHKAN DARIPADA TANAMAN POKOK RAMBUTAN YANG BERJENIS-JENIS DAN DITAMBAK SEMULA DENGAN TANAH YANG DIBELI...KAWASAN TANAH ITU AGAK BERPAYA DAN SELALU BANJIR KERANA BERDEKATAN DENGAN SUNGAI KECIL....KINI TANAHNYA SUDAH AGAK TINGGI...ADIK ANGKAT PI DAN SUAMINYA MENANAM ANAK PISANG NANGKA DI TANAH TERSEBUT...TIKA ITU SEDANG MUSIM KEMARAU ELNINO JADI TERPAKSALAH MENYIRAMNYA SETIAP HARI MENGGUNAKAN AIR SUNGAI BERDEKATAN.

KINI PISANG NANGKA YANG DITANAM SEJUMLAH 200 POKOK ADA YANG TELAH BERBUAH DAN SETENGAHNYA MASIH DALAM PERINGKAT BARU DITANAM MENGIKUT KELAPANGAN WAKTU....BIASALAH YANG MENGUSAHAKANNYA PUN SENTIASA SIBUK DENGAN URUSAN HIDUP YANG TIDAK PERNAH HABIS..


20 comments:

 1. 200 pokok banyak tu PI
  Memang boleh jadi duitlah kalau dah bertandan-tandan kelak hasilnya
  Alhamdulillah.. rezeki org rajin

  ReplyDelete
 2. YEKE...NAMPAK MACAM SIKIT JE...INSYA ALLAH KALAU ADA REZEKI DAN ADA PEMBELINYA...KALAU NAK DIMAKAN MMGLAH XTERMAKAN WALAU DIBERI KPD JIRAN2...TKSH KAKZAKIE.

  ReplyDelete
 3. bila sesekali balik kg memanh mcm tu lah kan Kak PI..kena settle kan semua masa ni... menjadi jugak 200 pokok tu ya kak.. alhamdulillah..moga membuahkan hasil..

  ReplyDelete
  Replies
  1. INSYAALLAH ATIE MENJADI JUGA WALAU KURANG PENJAGAANNYA...TKSH

   Delete
 4. bestnya tengok hasil kebun sendiri..
  Alhamdulillah....nampak menjadi buahnya tu

  ReplyDelete
 5. Alhamdulillah..
  Dah berhasil ye kak PI...
  Sedap pisang nangka dibuat goreng dan pengat..

  ReplyDelete
 6. Seronok bila pokok yang ditanam sudah mengeluarkan hasil..alhamdulillah..

  ReplyDelete
 7. banyaknya 200 pokok... klu tanam pokok pisang mmg kena rajin "dandan" baru kejadian buahnya cantik2 gemuk2 kan??..

  ReplyDelete
 8. ALHAMDULILLAH FIDAH MMG SUKA TENGUK TANAMAN YG DITANAM MENGELUARKAN HASIL..TKSH

  ReplyDelete
 9. KAK XHEBAT ANIES KAK JUST PANDANG N SEDIAKAN KOSNYA SERBA SIKIT JE HEH..HEH..TQ

  ReplyDelete
 10. AMIIN.......TKSH YATIXLAMA LAGI DPTLAH MERASA GORENG PISANG NANGKA N PENGAT SEDAP TU YATI...TQ

  ReplyDelete
 11. AMIIN YELA PC SUKA SGT KALAU TNAMN KITA BERHASIL...TQ

  ReplyDelete
 12. BETUL TU HUSNA POKOK PISANG KENA RAJIN DIBELAI JUGA...TQ

  ReplyDelete
 13. bestnya..balik kpg..banyak juga boleh tanam..200 pokok..

  ReplyDelete
 14. ye nohas balik kampung mndamaikan jiwa...kalau rajin banyk yg boleh ditanam lagi tu...tq

  ReplyDelete
 15. Assalaamu'alaikum wr.wb, Kak Paridah Ishak.... Didoakan akak dan keluarga sihat dalam rahamt Allah SWT. Aamiin. Andai kita berbudi dengan tanah, pasti akan ada balasannya. Kita perlu menghargai setiap kakang kera (hehehe... kalau kera tahu, pasti ia pelik kerana kakangnya jadi ukuran untuk bertanam... hahaha) tanah kita yang ada. Tentu seronok dan happy apabila saat menuai hasilnya ya kak. Salam manis dari Sarikei, Sarawak. :)

  ReplyDelete
 16. WSALAM CT........TKSH DOANYA MOGA CT N FAMILI SHT SJHTRA JUGA..HEH..HEH..KANGKANG KERA DIJADIKAN KATA BIDALAN MELAYU MENYIRAT MAKSUDNYA MUNGKIN MENGGAMBARKAN RASA RNDAH HATI ORG KITA YG LANGSUNG XMEMBNGGA DIRI DGN HARTANYA YG SEDIKIT..TKSH

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist