Wednesday, 23 March 2016

KOCI PULUT HITAM...

ASSALAMUALAIKUM...

KUIH KOCI PULUT HITAM JARANG JUGA KITA JUMPA KAN...JOM CUBA MEMASAKNYA MALAM INI UNTUK SARAPAN ESOK PAGI.

Koci Pulut Hitam
Bahan
500gm tepung pulut putih
140gm tepung pulut hitam
2ketul kentang rebus dan lenyek
1tbsp garam
500-600ml air
Cara
Satukan kedua tepung dan garam dan juga kentang yang telah direbus dan dilenyek. Uli sedikit sedikit dengan air hingga sebati.
Ambil 30 gm adunan, letakkan inti dan bulatkan
Masukkan kedalam dadih dan kukus.
Dadih
500ml santan pekat
500ml air
70gm tepung beras
1tbsp garam
Cara
Kacau atas api biar pekat.
Inti
A
200gm gula merah
100gm gula putih
250ml air
2helai daun pandan
Masak hingga mendidih dan tapis
B
500gm kelapa putih
2tbsp tepung pulut putih
1tsp garam
Satukan dengan bahan B,
Kacau atas api hingga kering




Page Liked · March 20 
 

8 comments:

  1. Koci pulut hitam............sedap sangat....memang suka makan dari kecik...dulu selalu ikut mama rewang rumah orang kerja kawin...mesti ramai2 buat koci pulut hitam ni...hihi...

    ReplyDelete
  2. Sangat classic kueh ni, kalau nampak jual kat mall dah kueh nyonya kan..

    ReplyDelete
  3. CM tak berapa minat kuih yang ada ada inti, lebih-lebih lagi koci jenis ini. Kalau makan, buang inti baru masuk mulut hi hi

    ReplyDelete
  4. nampak lazt dan myelerakan sis..
    tq for shre ya :)

    ReplyDelete
  5. Kuih koci ni lagi pekat santannya lagi sedap.. ;)
    Favourite kuih time bulan puasa.. ;)

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist