ASSALAMUALAIKUM...
SUDAH BERKIRA-KIRA NAK MASAK APA TENGAHARI INI?
BAGAIMANA KALAU MASAK SEBEGINI DAN DITAMBAH DENGAN IKAN PARI BAKAR.
Menu cikjah hari ni semua berapi... asam pedas ikan, bendi grg berlada bersama telur hancur, sambal grg ikan bilis n kangkung celur+sambal belacan.
PIC HATIJAH HUSIN.
SAMBAL BELACAN UNTUK DICICAH DENGAN IKAN PARI BAKAR DAH ADA TU. BELILAH JENIS IKAN PARI YANG LEMBUT SEEKOR SEDERHANA BESAR, SIANG BASUH BERSIH-BERSIH DAN DIPANGGANG.
PIC BN KEDAH.
AIR ASAM UNTUK IKAN PARI BAKAR.
1. BELACAN SERUAS JARI
2. ASAM JAWA PEKAT SESUDU
3. CILI API 7 BIJI DIHIRIS HALUS ATAU TUMBUK KASAR
4. CILI MERAH 1 BIJI HIRIS HALUS
5. BAWANG MERAH 1 BIJI HIRIS HALUS
SEDIKIT GARAM DAN GULA SESUKA RASA.
SATUKAN SEMUA BAHAN DAN TAMBAH SEDIKIT AIR. GUNAKAN SUDU ATAU JARI SENDIRI UNTUK MENGGAULNYA SEPERTI DI ATAS.
Ya Allah, sedapnya kak..")
ReplyDeleteterliuq kan..heh..heh..tq wawa.
ReplyDeletePI, menu ni buat saya teringatkan anak lelaki saya yang jauh di UK, sebak saya kejap... dia suka ikan pari masak asam pedas dan ikan pari bakar cicah air asam...
ReplyDeleteyeke...sorry..sweetie...perasaan ibu mmg bgtu xpernah lupa apa saja kesukaan anak2 mrk...lbh2 lg makanan...tq sw
ReplyDeletesedapnya..ikan pari rebus + air asam pun sodap juga..
ReplyDeleteyeke...ikan pari rebus xpernah rasa...tapi lbh mudah kan...tq nohas.
DeleteAduuuhh!! ngences kakak dibuatnya
ReplyDeleteSemuanya mengundang selera org yg melihatnya.
terliur ya...heh heh..masak mudah tapi sedap....tq kak zakie.
DeletePerut kak zai terus terasa lapaaar....
ReplyDeleteheh..heh..terus kedapur buka periuk...tq zaitun.
Deletesalam akak, wahh kecur air liur tgk ikan bakar....:)
ReplyDeletewsalam amiiza...ya sedap tu...tq
Deletemelihat tampilan ikan pari bakar dan ingatan saya pada penakluk binatang dari australia mang irwin yang tewas karena ikan pari, saya ko' jadi ngeri mengudapnya ya :D
ReplyDeleteyeke...ikan pari yg mnyerang penakluk haiwan australia tu sgt besar...beza dgn ikan pari kecil yg jadi mknan kita...tq chilembu thea.
DeleteSaya suka ikan pari ni, cuma tak tahan bila ada timbul bau yang kurang menyenangkan bila dalam proses menyiangnya.
ReplyDeleteyeke..ikan pari ni kena dibuang semua isi perutnya elok n xpecah agar ikan tu xberbau hanyir
Deletetq sylarius yusof.
memang sedap..
ReplyDeleteyes....TQ MKL.
DeleteDah lama acik tak masak banyak lauk macam ni paridah..biasanya sayu lauk satu sayur itu je..
ReplyDeleteMASAK SIKIT LBH TERASA SEDAPNYA APA YG DIMSK TU KAN...TQ ACIK ERNA.
DeleteMakannya saat hangat.. rasanya makin nikmat ya kak :)
ReplyDeleteYALAH DIK BUDI PURNOMO KALAU MKN BERSAMA NASI HNGAT SEDAP SGT...TQ
Deletebanyaknya resepi..sedap pula kelihatannya ...) terbaik
ReplyDeleteRESEPI MUDAH...TQ CIKGU ETUZA.
Deletebanyaknya resepi..sedap pula kelihatannya ...) terbaik
ReplyDeleteBANYAK PILIHAN RASA...TQ CIKGU.
DeleteMenu yang sangat menyelerakan utk makan tengahari... Kalau lauk cam gini, kena masak nasi lebih dari biasa...hehe
ReplyDeleteIKAN BAKAR JER PUN HEH...HEH...TAPI SEDAP TU...TQ BM
Deleteboleh buat menu saya hari ni. pepagi blog walking kat sini terus jadi lapar la.. mau tak nampak makanan sedap ni... nasi panas lebih ni mmg tak hinggat bertambah ni...
ReplyDeletelepas ni bw kat sini boleh buang kalori lepas makan kan... hihih...
http://mommylina.blogspot.com/2014/09/kenal-pasti-kekurangan-air-masak-dalam.html
YEKE TQ BW N SINGGAH BLOG KAK...
DeleteRindu lak nak makan pari bakar ^-^
ReplyDeleteHEH..HEH...MESTI SELALU MAKAN NI...TQ ZUMAL.
ReplyDelete