RAMAI YANG MENYEBUT MAKANAN BERKUAH MANIS ADALAH BUBUR. TAPI JANGAN TERKEJUT KALAU ADA YANG MENGATAKANNYA PENGAT ATAU SERAWA.
MUSIM PANAS/KERING BEGINI MEMANG SEDAP SANGAT KALAU DAPAT MAKAN JENIS MAKANAN BEGINI SAMAADA PANAS ATAU SEJUK.
BANYAK JENIS BAHAN MAKANAN YANG BOLEH DIMASAK BUBUR/PENGAT/SERAWA SEPERTI LABU, KACANG HIJAU, JAGUNG, PISANG, KELEDEK, KELADI, UBI KAYU, SUKUN DLL.
BAHAN ASASNYA HANYA GULA, SANTAN KELAPA, GULA KABUNG/GULA MERAH, SECUBIT GARAM, DAUN PANDAN UNTUK MEWANGIKANNYA. KALAU SUKA BOLEH JUGA DIMASUKAN SAGU HALUS/KASAR.
BUBUR KACANG HIJAU.
RESEPI https://www.google.com.my/url
Bahan-bahannya[sunting]
- 250 gram kacang hijau
- 250 ml santan
- 25 gram sagu
- 2 cm gula melaka
- air secukupnya
- sehelai daun pandan
- garam dan gula secukupnya
Cara menyediakannya[sunting]
- Rebus kacang sehingga kembang.
- Masukkan daun pandan.
- Masukkan sagu dan biar hingga sagu kembang.
- Masukkan santan dan gaul hingga sebati.
- Masukkan pula gula melaka dan kacau sehingga gula hancur.
- Akhir sekali, masukkan gula dan garam secukup rasa.
Sumber WIKIBOOK.
CARA MENYEDIAKAN BUBUR DI BAWAH INI JUGA SAMA CUMA PERLU DIREBUS SEDIKIT DENGAN SANTAN KEMANCAR SEHINGGA LEMBUT BAHAN UTAMA IAITU LABU/JAGUNG/KELADI SEBELUM DIMASUKAN GULA, SANTAN PEKAT, SECUBIT GARAM GULA MERAH/GULA KABUNG.
BUBUR LABU
BUBUR KELADI
BUBUR JAGUNG.
Tika sukaaa sekali makan bubur kacang hijau kak, di tempat ku ini biasa dicampur dengan beras ketan hitam.. Dan rasanya jadi luar biasa enak, aduh jadi kepengen :)
ReplyDeleteoh begitu pula ya..tentu lebih sedap rasanya ya...tq Etika Maria.
Deletewah.. sedapnya semua bubur ni kak.. dah lama tak makan pengat pisang, teringin pula rasanya..
ReplyDeletepengat pisang abu kak suka sangat...musim panas gini sedap makan bubur ni...tq Mizz Aiza.
Deletesuka semua jenis pengat/bubur/serawa..pengat keladi jarang makan..
ReplyDeletepengat keladi sedap nohas...terutama keladi kuning....tq nohas.
Deletebanyak sekali macam-macam buburnya..saya suka bubur kacang hijau, karena mudah di temukan untuk di beli.. yang lainnya jarang sekali di temukan di daerah saya :)
ReplyDeleteyeke..bubur kacang hijau kalau tambah durian lagi sedap kan.....tq Achmad Fazri
Deletesaya suka bubur pulut hitam, sedap rasanya..lemak lemak manis :)
ReplyDeletebubur pulut hitam mmg kegemaran kak juga sedap sangat tu...tq Bunga Tulip.
Deletespertinya buburnya sangat enak sekali
ReplyDeleteya sangat enak sekali.....tq Torascool.
ReplyDeleteantara semua dkat di atas..kgemaran bubur jagung..kalau bubur kacang kurang jalan sikit sis :P he..he..
ReplyDeleteyeke...bubur apapun ada rasa kesedapannya yg tersendiri...tp pilihan masing2lh ikut selera kan..sis just sapu semua.....tq Sobri Yaakob.
ReplyDeleteBetul kami panggey serawa, sedap makan sejuk atau panas :)
ReplyDeletedapat makan serawa musim panas gini sedap juga kan....tq babYpose.
ReplyDeleteSuka bubur. Sedapnya.
ReplyDeletesemuanya sedap bubur ni...tq Fiza Rahman.
Deletesemua sedap2 ni kak, KA suka makan panas2..
ReplyDeleteya kak suka makan panas2 juga n boleh sejukan dlm peti ais kalau x habis....tq Kesuma Angsana.
Deletedulu masa arwah tok wan masih ada, mak selalu buat.. sekarang dah jarang, sbb x de org nk makan.. heheh
ReplyDeleteterkenangkan arwah tokwan ya Pha Is...ssorry..alfatihah...tq Pha Is.
ReplyDelete