ASSALAMUALAIKUM...
Asam Rong
Asam rong atau asam rum merupakan makanan tradisional bagi masyarakat di daerah Jerantut,Pahang dan begitu popular di sekitar beberapa perkampungan di dalam daerah ini seperti di kawasan perkampungan kecil iaitu di KampungUlu Tembeling, Kampung Kuala Tembeling, Kampung Kuala Tahan dan sekitarnya. Kini asam rong mula dikenali hingga ke beberapa daerah dalam negeri Pahang yang lain seperti di Kuala Lipis, Maran, Raub dan Kuantan. Uniknya ialah asam rong ini diperbuat dari biji getah yang dikutip dari bawah pokok getah lalu diproses menjadi asam rong
Sumber wikipedia.
Asam rong atau asam rum merupakan makanan tradisional bagi masyarakat di daerah Jerantut,Pahang dan begitu popular di sekitar beberapa perkampungan di dalam daerah ini seperti di kawasan perkampungan kecil iaitu di KampungUlu Tembeling, Kampung Kuala Tembeling, Kampung Kuala Tahan dan sekitarnya. Kini asam rong mula dikenali hingga ke beberapa daerah dalam negeri Pahang yang lain seperti di Kuala Lipis, Maran, Raub dan Kuantan. Uniknya ialah asam rong ini diperbuat dari biji getah yang dikutip dari bawah pokok getah lalu diproses menjadi asam rong
Sumber wikipedia.
Cara memproses asam rong
Bahan utama yang diperlukan untuk membuat asam rong ini ialah biji getah atau buah perah. Biji getah ini dikutip di bawah pokok getah yang gugur dari pokok-pokok getah yang telah matang. Biji getah ini dikumpulkan lalu dipecahkan kulitnya untuk mendapatkan isi yang berwana putih kerana biji getah ini mempunyai kulit yang keras dan licin.
Biji getah ialah biji yang dihasilkan dari pokok getah yang matang. Biji getah ini berbentuk bulat dan lonjong.
Biji getah ini dikutip di bawah pokok getah dan kesemua biji getah ini dipecahkan lalu isinya dikumpul dan dijemur di tengah panas. Proses penjemuran ini memakan masa 3 hingga 7 hari bergantung kepada keadaan kekeringannya. Setelah kering isi biji getah tadi ditumbuk tetapi tidak terlalu hancur seperti menumbuk kacang untuk dibuat kuahketupat.
Isi biji getah yang telah ditumbuk tadi lalu diperam di dalam bekas yang tertutup rapi dan sedia untuk dimasak. Kebiasaanya asam rong ini boleh bertahan hingga berbulan-bulan lamanya walaupun tidak di simpan di dalam peti sejuk.
GULAI IKAN SUNGAI ASAM RONG.
Bahan-bahannya :
2. 1 ekor ikan sungai. Anggaran dalam 1.5 kilo. Biasanya ikan kenerak. Ikan baung, keli, kelah atau tengas pun sedap juga. Daging pun boleh. Apa-apa pun boleh asalkan jangan kayu atau batu udah le
3. 1 inci kunyit hidup
4. 1 daun kesum
5. 20 biji lada atau cili. Ikut rasa. Lagi pedas lagi sedap
6. Secekak pucuk Paku.
7. 1 biji keledek. Sedang-sedang besarnya.
8. Terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Ikut suka masing-masing. Kalau tak gemar tak payah bubuh
9. Garam secukup rasa
10. Kalau ada isi petai kalau suka.
11. Air secukupnya.
11. Air secukupnya.
1. Tumbuk kunyit, lada dan asm rom tadi
2. Masuk dalam periuk campur terus dengan ikan dan kacau bagi rata
3. Kemudian masukkan air bersama daun kesum dan biarkan seketika.
4. Kacau perlahan menggunakan api sederhana kecil.
5. Apabila ikan masak, masukkan pucuk paku, keledek, terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol dan perasakan dengan garam secukupnya.
6. Biarkan masak seketika dan angkat.
http://jerantutdaily.blogspot.com/2012/01/gulai-asam-rom.html Hidangkan dengan nasi panas. Sedap papaleh deme weh. Uku pedeh uku sedak. Pergggghh ..... belum cuba belum tau.
tak pernah tau pulak biji getah boleh dimakan, boleh buat gulai lagi..asam rom, masam mcm asam keping ke?
ReplyDeletepekat dialek pahang ke tu..papaleh tu apa maknanya?
Sungguh menggugah selera..gulai nya mbak :)
ReplyDeleteya sedap gulainya ni...tq Purnomo Jr.
Deleteyela nohas kak pun xpernah terfikir biji getah boleh dimakan...tapi org pahang pandai memperosesnya sehingga boleh dijadikan makanan yg sedap...asam rong tu mcm pic di dalam botol tu...ye loghat phg tu pepaleh tu maksudnya sangat r very very...heh...heh..tq nohas.
ReplyDeletePernah jugak dgr pasal biji getah tu..tapi tak pernah makan.....nampak sedap sangat...
ReplyDeleteya jadi kesukaan org2 di phg ni MP terutama yg tinggal sebelah jerantut, raub n lipis...tq Mulut Payau.
Deletebaru pertama kali aiza mendengar menganai asam rong ini kak paridah.. pembuatannya sama seperti membuat jeruk juga ya? tentu rasanya sedap selepas dimasak bersama ikan itu ya..
ReplyDeleteya...biji getah juga boleh dimakan setelah diperoses ikut turutan tertentu sedap sangat kalau dimasak dgn ikan2 sungai pahang...makanan tradisi phg ni....tq Mizz Aiza.
ReplyDeletesepertinya enak ya.. Tapi saya tak suka ikan :)
ReplyDeleteikannya di ganti daging lebih sedap ya, hehe
xsuka ikan ya...tp xberani beri kata pasti diganti dgn daging...bimbang lain pula jadinya....tq Achmad Fazri
ReplyDeletesedak popaleh weh...nengok jer dah meleleh air liur keh...
ReplyDelete