ASSALAMUALAIKUM
MENGGILING REMPAH
Suatu ketika dahulu suri rumah yang hendak menggulai ikan, ayam
atau daging akan menggiling rempah yang akan digunakan. Tidak dibeli rempah dijual di kedai sebab
rasanya tak sesedap mana. Rempahnya bercampur ketumbar, cili kering, jintan
manis atau jintan putih, kunyit hidup, bawang putih dan bawang merah. Semuanya direndam
seketika. Kemudian letak atas batu giling. Dan mula menggilingnya hingga lumat.
Menjadi kerjaku juga turut membantu di dapur kalau disuruh emak saudaraku. Malas
juga aku hendak menyorong batu giling yang berat itu menggiling rempah. Tapi kukerjakan
juga hingga usai. Setelah menggilingnya terasa panas memijar tangan. Bermain dengan
cili kering dan rempah begitulah kesannya. Emak saudaraku memasak gulai ikan
tenggiri dengan rempah kugiling itu.
rempah campuran –
gulai ikan tenggiri
tradisi lama
akak org mana ek kak? pernah x akak dengar gulai rebah bangun? akak pandai x? kalau akak tahu akak ajarkan ldy yer.. arwah nenek lady pernah buat dan sgt sedap.. tp ldy xsempat belajar sebab arwah meninggal waktu ldy berusia 8 tahun.
ReplyDeleterespect perempuan dulu-dulu. walau leceh dan renyah, tetap juga memasak setiap hari. saya ni..huhuhu jelah
ReplyDelete