ASSALAMUALAIKUM
HALUA MASKAT
Halua maskat ialah kuih tradisi amatku gemari. Memasaknya sendiri susah juga. Rumit cara buatannya. Bahan utamanya iaitu tepung
gandum yang diuli dibasuh dan disimpan semalaman, kemudian dicampurkan dengan
gula, gula batu dan minyak sapi. Lalu dimasak di atas api yang skecil nyalaannya. Sambil dikacau
sehingga pekat dan masak. Kuih ini terkenal di sebelah utara. Halua maskat berasal daripada Timur Tengah juga
menjadi kesukaan orang India.
olahan memasaknya mengikut citarasa masing-masing. Tapi menghasilkan manisan yang sama iaitu halua
maskat. Kalau kita perhatikan di negara
Arab seperti Turki, Mesir dan lain-lain tempat di Timur Tengah mereka banyak
membuat halua maskat yang berwarna agak jernih atau putih. Rasanya tetap sama liut dan manis sekali. Dicampurkan
pula dengan berbagai jenis kekacang sama ada badam, gajus, pitachios..Manakala halua maskat yang dibuat oleh orang India pula
lebih berwarna jingga dan agak tidak berapa liut. Tapi tetap manis.
Kalau aku teringin
merasa halua maskat akan membelinya di Pekan Rabu, Alor Star. Itupun kalau
pulang ke kampungku berdekatan situ sesekali.
halua maskat –
adunan tepung gandum
olahan rasa
kuih yang tak pernah dana jumpa atau rasa kak, sama ke dengan manisan turkish delight tu kak?
ReplyDeleteya rasanya seakan turkish delight tapi gaya Melayu tksh dana
DeleteSelalu dengar nama halua maskat. Tapi tak ingat pernah makan ke tidak.
ReplyDeleteSedap halwa maskat ni.. la ni sebekas RM 15.00 dah. Beli kat Pekan Rabu
ReplyDelete