ASSALAMUALAIKUM
TAPAI PULUT
Kadangkala untuk sarapan
pagi Tuk akan sediakan tapai pulut. Bukan sedikit tapai pulut yang dibungkus
dengan daun pisang itu jumlahnya. Penuh sebakul besar. Bakul besar biasanya
dianyam daripada daun mengkuang dan digunakan untuk mengangkut padi atau
mengisi beras.
Proses menyediakan tapai
cara dahulu agak rumit sedikit. Langkah
pertama perlu menumbuk padi pulut sehingga menjadi beras. Setelah itu dikukus. Setelah
masak dibiarkan sejuk seketika. Diratakan dalam talam dan ditabur dengan ragi
yang dihaluskan dengan lesung batu. Ayak sehingga semua pulut terkena ragi. Lalu
dibungkus berbentuk kun seperti nasi lemak.
Tuk akan mengisinya ke
dalam bakul besar dan di simpan di bawah katil selama dua hari. Setelah pasti
tapai telah masak barulah dikeluarkan untuk hidangan keluarga. Tapai enak di
makan bersama kelapa kukur sambil menghirup secawan kopi panas.
sarapan pagi –
sebakul tapai pulut
berselang hari
Baru jumpa tapai pulut ni kat majlis kenduri kahwin sabtu lepas.
ReplyDeleteSaya ada masa suka, ada masa tak suka. Pelik selera saya ni hehe
ReplyDeletetak pernah dana cuba bersarapan dengan tapai pulut kak, tapi kan dulu dana tak suka tapai pulut tapi sekarang dah suka... sedap manis
ReplyDelete