Thursday, 15 November 2018

AMALAN PEMAKANAN SUNNAH



ASSALAMUALAIKUM


AMALAN SUNNAH

Makanan yang tidak boleh dicampur dalam satu hidangan:-
1. Susu dengan ikan
2. Cuka dengan susu
3. Buah-buahan dengan susu
4. Daun salad dengan ikan
5. Bawang putih dengan bawang merah
(jika dicampur boleh menyebabkan lumpuh, bawang besar jika dimakan selama 40 hari berturut-turut boleh menyebabkan bintik hitam di muka)
6. Daging segar dengan daging kering
7. Benda masam dengan benda berasid seperti cuka
8. Cuka dengan nasi
9. Buah delima dengan serunding
10. Telur dengan ikan.
**Semua ini jika diamalkan boleh menyebabkan penyakit Lumpuh dan stroke.
**Tidur seketika (10-15min) sebelum zohor boleh mengembalikan tenaga!!
Perkara yang perlu dielakkan untuk menjaga kesihatan tubuh badan.
1. Jangan mandi air suam selepas makan kenyang.(paling bahaya daripada cara pemakanan diatas)
2. Senaman sebelum makan.
3. Jangan senaman atau berjalan selepas makan tengahari (lebih kurang ?jam)
4. Jangan makan buah selepas makan.
5. Makan buah selepas makan akan mengambil masa 8 jam untuk menghadam makanan.
6. Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi)
7. Jangan tinggal makan malam walaupun sebiji kurma
8. Makan sedikit waktu malam (awet muda, sunnah nabi)
9. Selepas makan malam kena bergerak atau berjalan sekurang-kurangnya 100 langkah.
10. Jangan tidur selepas makan akan menyebabkan sembelit.
11. Meninggalkan makan malam akan mempercepatkan tua sebelum tua.
**kalau tak makan malam, enzim akan memproses lemak dalam perut dan lemak akan menjadi bertambah lemak atau kolestrol bertambah..
Tertarik dengan kenyataan Rasulullah SAW dalam buku Khal Tamar Plus, Rasululah memberi amaran bahawa “perut adalah punca penyakit”. Jadi salah satu ikhtiarnya adalah melalui amalan Khal. Namun, nampaknya saya juga tertarik dengan amalan pemakanan Rasulullah. Bagi orang Islam, Nabi SAW adalah contoh terbaik, setiap perbuatan Nabi SAW mempunyai sebab tersendiri, dilakukan atas jagaan ilmu Maha Mengetahui.


18 comments:

  1. Alamak lepas ni cheq perlu lebih berhati-hati, dah tak boleh campur buah dalam susu ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  2. nasi dgn cuka...x dpt nk imagine ;-)

    ReplyDelete
  3. Itulah kebanyakkan punca penyakit kronik adalah daripada amalan pemakanan yang tak sihat.

    ReplyDelete
  4. Banyak yang tak boleh tapi dah jadi rutin..kena ubah ni..terima kasih kak PI perkongsian.

    ReplyDelete
  5. bersederhana dlm pemakanan...

    ReplyDelete
  6. TKSH SUERIN YA PILIH MKANAN DGN BETUL

    ReplyDelete
  7. TKSH ANIES MUNGKIN LAUK ACAR YG DIMASAK GUNAKAN CUKA HINGGA TERASA MASAMNYA KOT

    ReplyDelete
  8. TKSH MRSA YA MAKANAN BERCAMPUR SEGALA JENIS PUN XELOK UTK KESIHATAN

    ReplyDelete
  9. TKSH PC BILA DH JADI KEBIASAAN NAK INGAT CARA MKN YG BETUL JADI TERLUPA HEH..HEH..

    ReplyDelete
  10. ramai dari kita sekarang tak endah segala pantang larang

    ReplyDelete
  11. terima kasih infor makanan sihat ni..

    ReplyDelete
  12. tp camne nk msk kalau bwg putih tak blh campur ngn bwg merah kak huhuhui

    ReplyDelete
  13. TKSH KAM YA BETUL TU ASAL KENYANG N SEDAP

    ReplyDelete
  14. TKSH NORHIDANA KENALH PILIH SH SATU JE SEDAP JUGARASANYA

    ReplyDelete
  15. TKSH CIKG ETUZA ALHAMDULILLAH MOGA BERMANFAAT

    ReplyDelete
  16. Terima kasih akak PI atas perkongsian berguna bagi orang sakit macam zumal ni

    ReplyDelete
  17. BROKER TERPERCAYA
    TRADING ONLINE INDONESIA
    PILIHAN TRADER #1
    - Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
    - Sistem Edukasi Professional
    - Trading di peralatan apa pun
    - Ada banyak alat analisis
    - Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
    - Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
    Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
    Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
    Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
    Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

    Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist