SALAM JUMAAT MULIA
MUHARAM BELUM BERAKHIR...MASIH RAMAI YANG MERAIKAN AWAL TAHUN BARU HIJRAH DENGAN MENGACAU BUBUR ASYURA....ASYURA DI SINI ADA YANG RASA MANIS DAN PEDAS...TERPULANG KEPADA CITARASA MASING-MASINGLAH KAN.
PI SUKA JE KEDUA-DUANYA.
MEMANG BERBEDA RASA TAPI SEDAPNYA TAK TERKATA.
HENDAK MENGACAUNYA PUN MENGAMBIL MASA BERJAM-JAM LAMANYA. APALAGI KALAU BUBUR YANG DIPERBUAT DARIPADA BERAS DAN BUKAN TEPONG BERAS
Sejam setengah mengacau...steady lagi ni..
Sekarang dah 3 jam 20 minit..pukul 12.15 siaplah, insya-Allah.
Catatan sahabat penulis Jamilah Harun yang mengacau setengah kilogram beras untuk dijadikan asyura.
Kalau ikut resepi kat bawah ni kena siapkan kawah dan beramai mengacaunya.
Pic Jamilah Harun (c)
Hasil mengacauAsyura Kelantan
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
7 kg beras
5 kg santan
30 biji telur
20 keping gula Melaka saiz sederhana
1.5 kg bawang merah - goreng dan ramas hancur
4 tin jagung
2 tin jagung manis berkrim
5 kg ubi keledek - potong dadu
1 kg kacang hijau/merah/putih setiap satu - rebus
6 kg gula pasir
7 kg daging - rebus dan siat halus
Garam secukup rasa
Bahan Tumis:
3 kg santan
1 kg rempah asyura
Bahan kisar di bawah
Bahan goreng dan Kisar:
1.5 kg bawang merah
6 labu bawang putih
20 batang serai
1 tapak tangan halia
1 penumbuk lengkuas
Cara cara:
Bahan kisar digoreng seketika dan kisar sehingga hancur. Satukan 3 kg santan dan bahan kisar serta rempah asyura dan dimasak sehingga naik minyak muda.
Masukkan santan, kacang kacang, jagung, bawang goreng dan kacau rata. Kemudian masukkan pula rempah tumis dan terus dikacau.
Masukkan gula, gula melaka, garam serta daging. Akhir sekali, masukkan telur dan kacau rata sehingga naik minyak dan berkilat.
Masukkan gula, gula melaka, garam serta daging. Akhir sekali, masukkan telur dan kacau rata sehingga naik minyak dan berkilat.
Bolehlah tutup api. Ceduk ke dalam bekas besar. Masukkan pula ke dalam bekas yang dilapik dengan daun pisang.
Masak sama-sama..eratkan silaturahim..kemudian diagih-agihkan pula..
ReplyDeleteBubur asyura kelantan berbeza dengan bubur asyura JDT.
ReplyDeleteTKSH PC YA BETUL TU
ReplyDeleteTKSH WP BERBEZA RASA JANJI SEDAP KAN
ReplyDeleteAda makan bubur asyurah ustaz di sekolah yang ketua masak..memang sedap..nak belajar buat kena sabar kayuh2 agar hancur nasi tu
ReplyDeleterasa sama macam asyura kat kedah ni ja. hehe ^_^
ReplyDeletedulu masa saya kecik2 selalu makan bubur asyura ni. skrang bila dah besar dah tak makan dah. huhu.
ReplyDeleteDulu di kampung kat Kelantan memang selalu ada acara mengacau bubur asyura. Tapi bila saya berhijrah ke Perak, susah nak makan bubur asyura lagi. Teringat kemeriahan mengacau bubur asyura.
ReplyDeleteadik saya bekerja di kelantan. first time dia bawa balik bubur asyura ni macam tak boleh boleh nak telan sebab rasanya lain daripada yang biasa makan. tapi lama-kelamaan sedap pula
ReplyDeletememula tau psl bubur ni rs mcm pelik sgt hehehe
ReplyDelete