Saturday, 25 June 2016

POPIA CHEESE VOLCANO...

ASSALAMUALAIKUM....

JOM MULA BUAT BISKUT/COOKIES YANG MUDAH...DAH TAK LAMA NAK RAYA NI...


POPIA CHEESE VOLCANO style Yunique Culinaire!

Byk ari da mengidam.Dapat resepi dari group ni jugak yang guna super ring tu.Tq! cuma ingkar skit sbb sy suka pedas.Tambah cili volcano meletops u ols.Lekat2 kat jari seasoning dia.

Resepi
1.Potong kulit popia
2.Goreng api slow jgn kuning sgt.Toss kan minyak
3.Blend kering Gula icing,serbuk cili,garam sikit,serbuk cheese( kalau ada)/SUPER RING.Sy tambah secubit volcano cili powder HEXA untuk efek pedas api volcano. adjust rasa ikut tekak.pastu gaul.simpan dlm botol kedap udara.

P/s: kalau guna serbuk cheese da xpyh super ring dah.ini untuk yg xjumpa serbuk cheese



POPIA NESTUM HORLICK

Bahan2nya:
1 paket kulit popia (40 keping)
**1 1/2 cwn nestum origanal
**1/2 cwn susu tepung (aku guna dutch lady)
**1/2 cwn horlick
**1/2 cwn gula castor
1 sb tepung gandum (bancuh dgn sedikit air)
minyak utk menggoreng

Cara membuatnya:

1) Buka kulit popia satu persatu dan gulung. sapukan bancuhan tepung tadi di hujung kulit popia yg telah digulung.. tepung tu berfungsi sebagai gam, tak bagi kulit popia tu terbuka bila digoreng.

2) Buat sampai habis kulit popia tu.. lepas tu gunting serong2.. 1 gulung boleh digunting kpd 10 bhgian. Gunting semua.





LIKE PAGE JOM BUAT BISKUT.

9 comments:

  1. Musim orang buat kuih raya ni..
    Menarik..nanti boleh try.
    Thanks Kak PI

    ReplyDelete
  2. Wahh sedap ni... mmg tak kan menolak klu ada kat depan ni hehee... :)

    ReplyDelete
  3. wawa suka sangat dengan coklat ni..")

    ReplyDelete
  4. sedapnyaa :D memang terliur dibuatnya. hihi

    ReplyDelete
  5. Popia nestum kakak buat juga PI sebab senang hihi... itu pun anak-anak yg sambung buat. Kakak jadi tukang goreng lepas dah gunting.
    Kuih yg leceh pulak kakak biar anak dara kakak yg buat:)

    ReplyDelete
  6. dua thn lepas , saya suruh anak buah buat . dah nama budak kan . malas nak gulung punya pasal , kulit popia tu dah jadi keras ... nangis tau ... huhuhuuu

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist