PENGALAMAN PI KALA MEMBUAT COOKIES/BISKUT INGIN DIKONGSI JUGA AGAR RAMAI YANG TAHU.... ILMU YANG ADA ELOKLAH DIPERTURUNKAN WALAU BIASA-BIASA DAN SEDIKIT SAJA PUN...
KADANG KITA MENDAPATI COOKIES YANG DIJUAL LANGSUNG TIDAK RANGUP, KERAS MEMBATU DIBALING KE DINDING PUN TAK PECAH....APALAGI UNTUK DIKUNYAH GIGI YANG TAK BERAPA ADA...MESTI TAK LUT PUNYA....BISKUT YANG SEBEGITU MESTI TERLEBIH BANYAK MENGGUNAKAN TEPUNG GANDUM.
UNTUK MERANGUPKAN BISKUT AGAR LEBIH RINGAN GUNAKAN TEPUNG JAGUNG, KASTARD TEPUNG UBI ATAU CAMPUR KEDUA-DUA TEPONG ITU DENGAN MENAMBAH TEPONG GANDUM SEDIKIT-SEDIKIT UNTUK MEMEJALKAN DOH SEHINGGA MUDAH DICANAI.
TIDAKLAH PERLU MENGGUNAKAN SERBUK PENAIK, BAKING SODA ATAU BICORBONATE SODA...NANTI TERLEBIH RANGUP DAN BISKUT TIDAK CANTIK JADINYA...
.
Biskut Coklat Badam
Bahan-bahannya smile emoticon
300 gm tepung naik sendiri.*
250 gm butter.
250 gm butter.
250 gm coklat masakan.
190 gm gula halus
1 biji telur.
200 gm tepung jagung.*
2 tbsp serbuk koko.*
200 gm badam flakes
1 tsp essen vanilla
***Ayak semua bahan-bahan yang bertanda bintang.
190 gm gula halus
1 biji telur.
200 gm tepung jagung.*
2 tbsp serbuk koko.*
200 gm badam flakes
1 tsp essen vanilla
***Ayak semua bahan-bahan yang bertanda bintang.
Cara-caranya:
Pukul gula dan butter& esen vanilla hingga kembang
Masukkan telur,coklat(cairkan) dan pukul lagi hingga adunan sebati.
Kemudian masukkan bahan -bahan yang telah diayak tadi dan gaul& uli hingga sebati.
Akhir sekali masukkan badam dan uli lagi hingga sekata.
Masukkan adunan kedalam plastik dan bentukkan empat segi memanjang seperti foto dibawah ni.
Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
Keluarkan dan potong mengikut ketebalan yang dikehendaki.
Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit.
Pukul gula dan butter& esen vanilla hingga kembang
Masukkan telur,coklat(cairkan) dan pukul lagi hingga adunan sebati.
Kemudian masukkan bahan -bahan yang telah diayak tadi dan gaul& uli hingga sebati.
Akhir sekali masukkan badam dan uli lagi hingga sekata.
Masukkan adunan kedalam plastik dan bentukkan empat segi memanjang seperti foto dibawah ni.
Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
Keluarkan dan potong mengikut ketebalan yang dikehendaki.
Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit.
Resepi Biskut Buah Campuran / Mixed Fruits Cookies
Request Oleh : Pistachio Ieka
Request Oleh : Pistachio Ieka
Bahan A
180gm mentega
20gm shortening
80gm gula kaster
1/2 sudu teh esen vanila
250gm tepung rose / gandum
50gm tepung kastard
30gm susu tepung
1/8 sudu teh baking powder
180gm mentega
20gm shortening
80gm gula kaster
1/2 sudu teh esen vanila
250gm tepung rose / gandum
50gm tepung kastard
30gm susu tepung
1/8 sudu teh baking powder
Bahan B - di cincang
20gm appricot kering
20gm blackcurrent
10gm kismis kuning
atau pilihan buahan kering yang lain spt ceri merah dan hijau
20gm appricot kering
20gm blackcurrent
10gm kismis kuning
atau pilihan buahan kering yang lain spt ceri merah dan hijau
Cara-cara :
1. Pukul mentega, shortening, gula dan esen vanila hingga berkrim.
2. Satukan kesemua tepung dan baking powder, ayak. Masukkan bahan B dan gaul bersama adunan mentega hingga menjadi doh yang lembut.
3. Bahagi doh kepada 3 bahagian, bentukkan setiap doh menjadi kiub empat segi yang panjang seperti bar dan bungkus dengan kertas minyak dengan kemas dan padat. Simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
4. Keluartkan dari peti sejuk dan potong dengan pisau yang tajam setebal 1cm.
5. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 150C selama 15-20 minit atau hingga kekuningan.
1. Pukul mentega, shortening, gula dan esen vanila hingga berkrim.
2. Satukan kesemua tepung dan baking powder, ayak. Masukkan bahan B dan gaul bersama adunan mentega hingga menjadi doh yang lembut.
3. Bahagi doh kepada 3 bahagian, bentukkan setiap doh menjadi kiub empat segi yang panjang seperti bar dan bungkus dengan kertas minyak dengan kemas dan padat. Simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
4. Keluartkan dari peti sejuk dan potong dengan pisau yang tajam setebal 1cm.
5. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 150C selama 15-20 minit atau hingga kekuningan.
Biskut Buah Campuran
** Biskut boleh juga di terap, guna penerap yang tajam supaya buah tidak tertanggal.
** Beli buah-buahan kering yang masih baru dan lembab, jika terlalu kering rendam dan toskan hingga kering sebelum di gunakan.
** Beli buah-buahan kering yang masih baru dan lembab, jika terlalu kering rendam dan toskan hingga kering sebelum di gunakan.
RESEPI BISKUT SARANG SEMUT
250g butter - Chef pakai buttercup
100g gula halus/gula kastor
350g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen Vanilla
Pewarna kuning
Coklat rice (hiasan)
100g gula halus/gula kastor
350g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen Vanilla
Pewarna kuning
Coklat rice (hiasan)
Cara membuat :
Butter & gula dipukul sehingga kembang dgn menggunakan mixer
Bila adunan butter & gula sudah kembang semangkuk dgn eloknya, masukkan pula kuning telur & esen vanilla
Pukul kembali adunan tersebut
Pukul kembali adunan tersebut
Adunan dah sebati semua, baru masukkan tepung gandum & tepung jagung yg diayak tadi sedikit demi sedikit, dan gaulkan
Masukkan lagi tepung, dan gaulkan sehinggalah tepung uolss habis & adunan menjadi doh ala-ala plastesin gitu
Letakkan sedikit pewarna kuning kerana adunan uolss nampak pucat sikit, tak cantik
Masukkan lagi tepung, dan gaulkan sehinggalah tepung uolss habis & adunan menjadi doh ala-ala plastesin gitu
Letakkan sedikit pewarna kuning kerana adunan uolss nampak pucat sikit, tak cantik
Kalau ikutkan resepi asal, kena simpan adunan uolss dalam peti sejuk selama 2-3 jam sebab uolss nak parut
Tapi Chef dah tak sabar, terus ambil penapis besi yg besar & tekan adunan sedikit demi sedikit sehungga lar jadi yg macam gambar kat atas tue
Tapi Chef dah tak sabar, terus ambil penapis besi yg besar & tekan adunan sedikit demi sedikit sehungga lar jadi yg macam gambar kat atas tue
Lagipun dapur Chef tak ada pemarut, terpaksa pakai cara old school. Huhuhu~
Disitu lar Chef maksudkan remeh-temeh.. Sentap jadi-jemari Chef uolss kena paksa tekan (-__-)"
Disitu lar Chef maksudkan remeh-temeh.. Sentap jadi-jemari Chef uolss kena paksa tekan (-__-)"
Kemudian cedukkan sahaja adunan yg ditekan tadi ke dalam paper cup
Taburlah coklat rice diatasnya sebagai hiasan
Taburlah coklat rice diatasnya sebagai hiasan
Sarang semut tu sy suka...:-p
ReplyDeleteheh..heh..yeke..sedaptu..tq sham.
ReplyDeletesuka biskut yg rangup...yg melt in the mouth...biskut tunjuk2 je..
ReplyDeleteyela nohas mmg suka biskut gitu tapi kdg bila dioder biskut keras kenatu yg dapat...tq nohas.
ReplyDeleteNanti Zumal nak try resepi tu...
ReplyDeletecuba zumal..mudah saja tu...tq
ReplyDeleteAlamak sedapnya x'D
ReplyDeleteyes sedap ni yun sing...tq
ReplyDeleteTerima kasih atas tips dan resipinya.
ReplyDeleteAnak-anak suka biskut badam. Siap beli bahan lagi tadi sebab nak cuba buat ...:)
sama2 fidah...buat biskut ni sekejap saja siapnyaa...modalnya pun kecil saja berbanding kalau dibeli...tq
ReplyDeleteWahh sedapnya nie.. :) :)
ReplyDeletesedap ni tq khir khalid.
ReplyDelete