Tuesday 20 May 2014

GULAI ASAM RONG AYAM KAMPUNG...DIK NA..

ASSALAMUALAIKUM...

ASAM RONG YANG TERKENAL PENGGUNAANNYA DI PAHANG, DIHASILKAN DARI BIJI BUAH GETAH MEMANG BOLEH DIPELBAGAIKAN CARA MEMASAKNYA.

ADA YANG SUKA MENGGULAINYA BERSAMA IKAN SUNGAI. SEDAP SUNGGUH RASANYA.

KALI NI PI KONGSIKAN RESEPI GULAI AYAM BERSAMA ASAM RONG YANG DIBERI DIKNA SEORANG RAKAN FB. DIKNA BERASAL DARI RAUB DAN RESEPI INI SANGAT FEMES DI SANA.

GULAI ASAM RONG AYAM KAMPUNG.

BAHAN-BAHANNYA

AYAM KAMPUNG SEEKOR.
DAUN KESUM SEIKAT
PUCUK UBI KAYU SECEKAK.
PUCUK PAKU SECEKAK
PUCUK KELEDEK SECEKAK
KANGKUNG SECEKAK
TERUNG MANGGUR SECAWAN
TERUNG TELUNJUK 10 BIJI
PETAI 3 PAPAN.A
BUNGA KANTAN 3 KUNTUM...
ASAM RONG SESENDUK.

BAHAN UNTUK GULAINYA..

AIR SECUKUPNYA UNTUK KUAHYA.
CILI PADI IKUT SUKA JUMLAHNYA DITUMBUK DENGAN KUNYIT HIDUP SERUAS JARI. ASAM RONG JUGA DITUMBUK KASAR.

SATUKAN BAHAN UNTUK GULAI DALAM PERIUK DAN PANASKAN HINGGA PEKAT BERSAMA AYAM KAMPUNG YANG DIPOTONG KECIL SETELAH AYAMNYA MASAK BARU MASUKAN SEMUA JENIS SAYURAN. BIARKAN SAYURNYA LAYU SEBENTAR.

DAH PUN SIAP. BOLEHLAH DIHIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS...SEDAK PEPALEH WEJ.

24 comments:

  1. nampak memang macam sedap.
    tetiba je perut berbunyi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap ni...hishh..perut berbunyi minta diisilah tu...tq Nick Nashram.

      Delete
  2. kak paridah
    gulai ni tersohor kt kg saya jugak (sbb kami asal dr Pahang)
    umah saya selalu ada stok asam rong
    selalu buat guna udang dan pucuk labu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...kalau org phg mestilah tau resepi asam rong ni walau dimana berada. org phg mesti promot asam rong ni sbg produk makanan yg boleh menembusi pasaran dimana saja...tq irfa.

      Delete
  3. sedak pepaleh, weiii..laparr..lapar..petang2 ni..tak pekena nasi lagi hari ni..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah faham jugek lorat phg aok yerk...oklah tu...makan jgn terlalu lewat kesian perut kosong...tq nohas.

      Delete
  4. perghh mengancam memang nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. sederhana cara masakannya tapi gerenti sedap....tq acik Aku Penghibur.

      Delete
  5. As salm kak....sedap agaknya ni...saya belum pernah merasainya

    ReplyDelete
  6. wsalam dik..ni resepi tradisi negeri Pahang...unik cara masakannya tq Anak Kuala.

    ReplyDelete
  7. waalaikumsalam, dari fotonya sudah nampak dan terasa kenikmatannya...apalagi kalau resepnya sudah dipraktekkan..hmmm ...sedap nian membayangkannya...
    keep happy blogging always..salam dari Makassar , indonesia :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..sedap sangat tu cubalah Blogs of Hariyanto.

      Delete
  8. hmm amboi kak :)
    lezatnya masakan..membuat liur ini menetes jadinya hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah pandai slang Melayu ni...oklh tu..sedap ni..tq Purnomo Jr.

      Delete
  9. fotonya begitu menggoda, pasti rasanya yummy...

    ReplyDelete
  10. yes very yummy hingga mejilat jari....tq Joe Ismail.

    ReplyDelete
  11. teringin nak rasa..
    http://hasnah60.blogspot.com/2014/05/liebster-award-dari-blogger-paridah.html

    ReplyDelete
  12. Makanan yg femes n jadi kegemaran di Phg...terima kasih Kak nah sudi jawab soalan liebster kakpi..

    ReplyDelete
  13. Aik.. apa beza pula ayam kampung dengan ayam biasa? .__.

    ReplyDelete
  14. ayam kampung hidup lps bebas, ayam bandar yg dipasar tu dikurung n dijaga semua keperluannya...ayam hutan tau? nanti mcik citer ya...tq Yun Sing.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist