JIKA ADA TANAMAN BULUH SEKITAR RUMAH DAN ADA REBUNG YANG MUNCUL DI PERDUNYA BOLEHLAH DIPOTONG UNTUK DISAYUR...KALAU DIBIARKAN REBUNG AKAN PERLAHAN-LAHAN MEMBUKA BAJUNYA UNTUK MENJADI BULUH HEH..HEH...
PIC PENULIS DIKNA TERIMA KASIH
Dlm gambar ikan kembung. Boleh ganti dgn udang, ayam atau daging.
Rebung madu tak jeruk pun tak apa. Gulai terus macam gulai rebung biasa. Bubuh serai dgn daun limau purut.
Gulai Lemak Rebung Madu Dengan Udang
Bahan2
300 gm udang saiz sederhana
300 gm udang saiz sederhana
½ kg rebung madu
2 btg serai ~ ketuk
serbuk perasa & garam (jika perlu sebab dah bubuh garam kasar)
sebiji kelapa di ambil santan secukupnya
1 keping asam gelugur
serbuk perasa & garam (jika perlu sebab dah bubuh garam kasar)
sebiji kelapa di ambil santan secukupnya
1 keping asam gelugur
Bahan ditumbuk halus
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
15 ~ 20 biji cili padi (ikut kepedasan yg anda suka) 2 inci kunyit hidup ~ tumbuk halus
sedikit garam kasar (utk memudahkan cili lumat serta kurangkan percikan waktu menumbuk)
15 ~ 20 biji cili padi (ikut kepedasan yg anda suka) 2 inci kunyit hidup ~ tumbuk halus
sedikit garam kasar (utk memudahkan cili lumat serta kurangkan percikan waktu menumbuk)
Cara memasak
1) Rebung di potong saiz yang sesuai. Rebus sekejap & toskan.
1) Rebung di potong saiz yang sesuai. Rebus sekejap & toskan.
2) Jerang santan bersama bahan2 tumbuk & serai. Kacau2 sentiasa.
3) Bila mendidih.. masukkan rebung, asam keping, serbuk perasa & garam (jika perlu).
4) Biarkan mendidih sambil dikacau2 selalu agak tidak membuak. Akhir sekali masukkan udang & masak seketika sehingga udang bertukar warna. Renihkan sekejap hingga kuah agak pekat.
5) Agak2 dah secukup rasa garamnya, bolehlah dihidangkan.
3) Bila mendidih.. masukkan rebung, asam keping, serbuk perasa & garam (jika perlu).
4) Biarkan mendidih sambil dikacau2 selalu agak tidak membuak. Akhir sekali masukkan udang & masak seketika sehingga udang bertukar warna. Renihkan sekejap hingga kuah agak pekat.
5) Agak2 dah secukup rasa garamnya, bolehlah dihidangkan.
Selamat memasak..
Kongsi resepi
http://mamawandiha.blogspot.my/2015/06/gulai-lemak-rebung-madu-dengan-udang.html
Sedapnya la...lama tak makan rebung...dulu rajin masak dan makan sebab rumah mertua PC banyak pokok buluh...rebungnya pun alhamdulillah banyak....sekarang dah ditebang....
ReplyDeletesedapnya..rebung fresh..
ReplyDeletenampak sedap. Tapi kak saya tak pernah makan rebung sebab dari kecik, kawasan saya tiada rebung.
ReplyDeletetapi orang yg sakit mcm saya ni boleh kah makan rebung kak? kalau boleh, nak juga cuba rasa
TKSH PC KAKPUN LAMA XMKN REBUNG.REBUNG MADU MMG SEDAP MSK MANIS LEMAK GINI
ReplyDeleteTKSH NOHAS REBUNG FRESH SEDAP MANIS JE
ReplyDeleteTKSH KUAZUE...YEKE...TAPI KATA ORG TUA REBUNG NI BISA KALAU ADA SAKIT2 TUBUH ELOK ELAKANNYA
ReplyDeletesedapnya rebung fresh gitu bkn yg beli tu...busuk... hahaha
ReplyDeleteZumal suka sangat gulai rebung walaupun selalu berangin lepas makan...
ReplyDeleteSelalu juga masak rebung sebab ada tanam buluh sendiri.
ReplyDeleteLapar pulak dah malam-malam ni bila tengok gambar
ReplyDelete