SARAPAN PERLU DIAMBIL MENGIKUT KEPERLUAN BADAN SESEORANG YANG AKAN MEMBERI TENAGA KEPADANYA UNTUK MENGERJAKAN SESUATU PERKERJAAN SAMAADA BERAT ATAU RINGAN.
DULU-DULU TIKA TINGGAL BERSAMA TOK/TOKWAN DI KAMPUNG, SARAPAN KAMI SETIAP PAGI ADALAH NASI LEMAK, NASI UBI, PULUT TANAK BERSERTA KELAPA KUKUR DAN LAUKNYA IKAN KERING, LEMPENG KELAPA JUGA KUIH-KUIH YANG MUDAH..KESEMUANYA DIMASAK SENDIRI. KEBANYAKANYA JENIS SARAPAN YANG BERAT DAN TINGGI KABOHIDRAT YANG MEMBEKALKAN TENAGA.
TENAGA YANG BANYAK PERLU DISIMPAN UNTUK BERKERJA DI TENGAH SAWAH SEPANJANG HARI MENANAM PADI ATAU BERADA DI TENGAH LAUT MEMUKAT IKAN SEBAGAI NELAYAN SEHINGGA REMBANG.
KINI SARAPAN CARA BEGITU TIDAK DIGEMARI LAGI KERANA TIDAK RAMAI LAGI YANG PERLU BERKERJA KERAS SEPERTI ORANG DULU-DULU KERANA SETIAP PERKERJAAN LEBIH MUDAH DILAKUKAN DENGAN BANTUAN ALATAN-ALATAN CANGGIH.
ORANG SEKARANG WORK SMART NOT WORK HARD....
LAGIPUN SEKARANG INI SENANG UNTUK MENDAPATKAN MAKANAN UNTUK BERSARAPAN DAN BERJENIS-JENIS PULA TANPA PERLU MENYUSAHKAN DIRI MEMASAKNYA DENGAN MEMBELI DARIPADA PEDAGANG-PEDAGANGNYA...
PIC RAZALELA ABD.RAHMAN
PIC NAZIMA SHIMA
PIC KAK CHAQ
PIC NAZIMA SHIMA
kalau kat negeri saya nun di pantai timur,sarapan adalah berat.nasi berlauk,nasi kerabu..memula kawen suami sukar terima sebab dia biasa makan roti canai utk sarapan..hehe
ReplyDeleteumur dah meningkat ni sarapan pun sekadar alas perut.kalau nasi lemak hari2 makin naik la badan saya
salam irfa...tak kiralah apapun jenis makanannya asalkan mesti bersarapan kan irfa. kak ni xboleh xbersarapan sbb dh terbiasa sejak kecil...tksh irfa
ReplyDeleteKA sarapan mesti,... tpi kurang minat yg manis2 ..
ReplyDeletetq KA manis2 tu eloklh dikurangkan
ReplyDelete