Wednesday, 26 October 2011

6787 HIKAYAT LEMBAH SUNYI - SAMBUNGAN - bab 4

BERMULALAH hidupnya di sebuah tanah rancangan yang baru dibuka. Suasananya baru. Segala-galanya baru. Hidupnya berjiran dengan rakan-rakan baru yang berhijrah daripada pelbagai negeri yang berbeza. Jiran di sebelah kanannya sepasang suami isteri beranak tiga berasal daripada Kelantan. Jiran di kiri pula datang daripada Selangor dan pasangan itu miliki seorang anak lelaki. Hamimah dan Aris adalah jiran di hadapan rumahnya berasal daripada Pulau Pinang dan miliki sepasang anak lelaki/perempuan. Dan sepasang lagi jirannya yang terdekat adalah kelahiran utara. Orang Kedah. Kesemua mereka ini adalah kawan-kawan barunya  yang menghuni lembah ini. Pertempatan ini memang lembah. Sebuah lembah yang sunyi lagi damai.

Masing-masing bersama-sama membina penghidupan yang diharapkan jauh lebih cerah setelah merantau daripada tanah kelahiran asal. Walau di sini  kehidupannya tidaklah sesenang mana namun tergantung juga setakat mana usaha yang dipertaruhkan. Jikalau mengharapkan hasil daripada kebun sawit semata tentulah setakat boleh hidup saja. Perlu juga ada usaha sampingan untuk menambah penghasilan.

Suaminya mula mengatur visi. Isterinya hanya boleh mengangguk saja. Rencananya walau disanggah akan menjadi juga. Berniaga, Bukan mudah hendak berniaga. Banyak yang perlu difikirkan sebelum melaksanakannya. Susah sungguh hati isterinya. Belum hilang rusuh hatinya, suaminya sudah membawa pulang sebuah lori pickup kecil yang dibeli dengan wang simpanannya.

Rupanya tekadnya hendak menjadi bisnesmen bukan main-main. Isterinya itu hanya menarik nafas lelah disamping berdoa mengharapkan setiap rancangan suaminya untuk meningkatkan taraf hidup dipermudahkan urusannya.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist