بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...



Mohd Asri Asri MESTI BACA ! "MELIBATKAN NEGARA DAN AGAMA ISLAM JUGA" 

PokemonGo bukan mcm game lain. ini melibatkan keselamatan negara. belum main dah mintak izin kita nak rakam mende² sekeliling kita walau dlm rumah ada guna GPS. masjid kita, kawasan perumahan kita, silap² orang main dlm lapangan terbang kem tentera mmg bahaya. musuh nak masuk negara kita bkn sehari dua, diorang kaji dulu. sbb tu ada negara bkn Islam pun band mende ni. apalah bodoh kita org Islam tak nampak mende ni. pulak tu dicipta oleh Google Maps. Google Maps baru 2 hari lepas buang negara Palestin dari peta google.
Pasal Pokemon Go ni... harap baca lh
mintk maaf banyok lh.. 


Diaorang cakap haram diaorang ada bagi reason. Bacalah dulu. Dulu orang pun paranoid jugak waktu first FB Messenger keluar sebab FB Messenger mintak permission macam-macam yang boleh jadi potential spying apps. Pokemon Go ni memang guna GPS dan submit data-data koordinat pada server. Jadi ada potensi data-data ni boleh diguna untuk "menjajah" negara tanpa kita sedar. Macam kereta Google Maps yang lalu depan rumah kamu tu, dia rekod gambar dan koordinat hampir seluruh Malaysia. Cuma beberapa lokasi seperti military base tak dibenarkan masuk. 


Tapi kalau ada orang main pokemon dalam military base? Kereta Google Maps pun tak masuk dalam rumah kamu, tapi kalau kamu main Pokemon Go dalam rumah? Dalam bilik? Data tu dah berpotensi untuk dibuat maps yang lebih detail, dengan koordinat GPS dan gambar sebab kamu dah bagi permission untuk app ni guna kamera kamu dan hantar pada server di luar negara. Kamu rasa pelik macamana Facebook boleh kenal rupa kamu dalam gambar walhal kamu tak tag pun kan?

 Sebab teknologi begitu dah ada! Facebook dah ada data wajah kamu. Kali ini kamu dengan rela hati tangkap gambar bilik tidur kamu berserta koordinat. Banyangkan 1 juta orang participate untuk main Pokemon Go. Lama kelamaan data Pokemon Go akan jadi lebih lengkap untuk memetakan seluruh negara Malaysia, luar dan dalam rumah. Bayangkan: Gambar dalam rumah kamu, geotagged, simpan di server luar negara. Rasa tak selamat? Kamu sendiri yang bagi kebenaran waktu nak Install.

SEBARKAN!
Uninstall Pokemon Go . 


Tak Pelik Ke ? Kita Mesti Rakam Sekeliling Kita . Masjid , Rumah , Dan Lain2. Tak Ke Bangang . Kita Jadi Macam KULI . Always Follow That Game . Fikir Positive . Game Ni Lain Daripada Yang Lain . Game Pokemon Go Adalah Strategi Orang Luar Untuk Ceroboh Malaysia And Wujudkan Agama Baru . Kepada Umat Islam , Please Uninstall Pokemon Go . Ni Demi Kebaikan Agama Sendiri


8 ulasan - "UNINSTALL POKEMON GO.....KENAPA?"

nadhie wueen delete icon 13 Ogos 2016 5:43 PTG

banyak buruknya daripada baiknya. paling risau sbb gps & camera on setiap masa. saye pun uninstall da..

paridah delete icon 13 Ogos 2016 8:33 PTG

BETULTU NADHIE KALAU KETARA BNYK MASALAH ELOK UNINSTALL TKSH NADHIE

abuikhwan delete icon 13 Ogos 2016 9:47 PTG

Assalamualaikum kak, semoga sentiasa dalam rahmat Ilahi.
Betul tu akak, dah macam virus pula sekarang ...duk gila main alah menatang ni. Tak kira sape..orang tua, budak-budak, kerja kilang, kerja sendiri, kerja di firma..
Jika dikaji pandangan dato mufti WP, memang byk buruk darp baiknya...

Nick Nashram delete icon 13 Ogos 2016 10:01 PTG

saya pon baru semalam unistall game ni..tak pandai nak main..buat habis data internet je.

Pha Is delete icon 13 Ogos 2016 10:04 PTG

pokemon go x pakai kamera pun boleh.. tukar setting je.. rmai yg tukar setting x pakai kamera sbb makan bateri.. tu je..

paridah delete icon 14 Ogos 2016 10:10 PTG

TAPI YG NK RASA TRIL GAME NI TENTU CUBA SPT YG DIMAHUKAN GAME PHA IS...TAPI GEN LAMA MCM KAK NI DH XPEDULI GAME YG HANYA BUANG MASA SAJA TU...BNYK BENDA YG NK DIFIKR N NK DIBUAT HEH..HEH..TKSH

Faarihin Talip delete icon 15 Ogos 2016 10:25 PG

Tanpa kita sedar ini juga penjajahan cara baharu.

dear anies delete icon 15 Ogos 2016 1:12 PTG

benda ni sekejap je mcm andy crush...bla dah jemu org da x kesah daa

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”