بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...



PERIBAHASA KLASIK
Lepas sahur tadi, sajalah kemas buku-buku lama, tiba-tiba terjumpa soalan Bahasa Melayu Klasik tahun 1966 mengenai Peribahasa. Soalannya berkaitan antara lembu sedang bermain telor. Agaknya jawapan yang betul apadia ya?

Sumber Noradabi Rosdi..

26 ulasan - "PERIBAHASA KLASIK...HEH..HEH.."

Kakzakie delete icon 15 Julai 2014 2:25 PTG

Telur di hujung tanduk tu...
Tak kan lembu main telur hahaha...

paridah delete icon 15 Julai 2014 2:30 PTG

BETULLAH TU..Kakzakie..hahaha sakan tergelak...tq Kakzakie.

ejulz delete icon 15 Julai 2014 2:36 PTG

hahaha.. lembu main telur.. haha.. nasib baik x tulis lebih jantan bertelur.. haha

Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" kalau belum join.. tQ

Like page "Ejulz Blogshop" jika sudi.. Terima kasih

paridah delete icon 15 Julai 2014 3:26 PTG

hahaha...ok dh like page tu..tq ejultz.

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 15 Julai 2014 3:30 PTG

Ade ye jawab lembu main telur, nasib bukan lembu belajar tanduk bola ;)

paridah delete icon 15 Julai 2014 4:00 PTG

hahaha...kelakar zumal...tq

babYpose delete icon 15 Julai 2014 4:41 PTG

lembu bermain telur, nak belengas alamatnya hehe

paridah delete icon 15 Julai 2014 4:48 PTG

hahaha...sambung gelak...tq babYpose.

~Kak Nah Backyard (^_^)~ delete icon 15 Julai 2014 5:09 PTG

Kalaulah betul lembu tu bole main2 ngan telo mcam tu..macam mana gamaknya ye..mesti gamat n masuk berita utama..haha..

acik idah delete icon 15 Julai 2014 6:17 PTG

nasib dia tak kata Telur Lepak Atas Lembu plak... hehehe... mendengus lembu tu... :D

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 15 Julai 2014 6:36 PTG

Telur di hujung tanduk.....hihihi

Sobri Yaacob delete icon 15 Julai 2014 8:24 PTG

lembu di hujung tanduk kan?
tapi jawapan kat atas tu buat saya tsenyum :P

klik2

nohas delete icon 15 Julai 2014 10:23 PTG

kelakarkan zaman sekolah2 dulu..

nanti kena kejar dgn ayam sebab main telor dia..

Purnomo Jr delete icon 15 Julai 2014 11:07 PTG

haha ada ada saja
bisa jadi posting segar :)

paridah delete icon 16 Julai 2014 4:06 PG

hahaha...mmg mengejutkan..tq Kak Nah Backyard.

paridah delete icon 16 Julai 2014 4:08 PG

tu bahasa org dulu2 idah xtau lagi istilah lepak ni heh...heh..tq idah.

paridah delete icon 16 Julai 2014 4:11 PG

pandai peribahasa melayu klasik ya..heh..heh...Muhammad Khairuddin Lim....

paridah delete icon 16 Julai 2014 4:15 PG

bukan lembu di hujung tanduk tapi telur, silap taiplh tu...kak bukan setakat senyum tapi asyik gelak sepanjang hari sobri...tq klik3.

paridah delete icon 16 Julai 2014 4:23 PG

dan kawan kak ni baru sedar kesilapan jawapan peribahasanya setelah berpuluh-puluh tahun..nostalgia lucu baginya...kalau xsilap tahun 3 sudah diajar menghafal peribahasa...mmg peninglah...tq nohas.

paridah delete icon 16 Julai 2014 4:24 PG

hahaha...iyalah Purnomo sesekali kita senyum n gelak sikit...tq.

Hans delete icon 16 Julai 2014 6:19 PG

hehehehe
lembu main telur
lawak pula rasanya
hahaha

paridah delete icon 16 Julai 2014 9:45 PG

hahaha...mmg lawak tq Hans.

Sylarius Yusof delete icon 16 Julai 2014 10:23 PG

Telur di hujung tanduk. Haha. Sengal betul budak yang menjawab soalan peribahasa ni.

paridah delete icon 16 Julai 2014 10:54 PG

hahaha...mmg betullah tu...tq Sylarius Yusof.

budak delete icon 16 Julai 2014 4:48 PTG

telur dihujung tanduk :)

hehe. kalo bukak buku lama2 mesti jumpa kenangan :)

paridah delete icon 16 Julai 2014 6:22 PTG

hahaha..biasala tu kesilapan2 yg melucukan tercatat dlm banyak buku2 lama kita...tq budak...

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”