بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

JOM MASAK LAUK DULU...DAH ADA LAUKNYA BOLEHLAH NAK DIREGU DENGAN NASI LEMAK ATAU ROTI UNTUK SARAPAN PAGI...RESEPI PI SHARE DARIPADA LIKE PAGE ANEKA RESEPI MASAKAN...

Image may contain: food

AYAM MASAK PANDAN

Bahan-bahan:
4 ketul ayam (dipotong2)
2sb air limau
sedikit garam
1 helai daun salam (saya tak letak)
2 helai daun pandan (dihiris kasar)
3 helai daun limau purut (dihiris halus)
1 biji tomato (dipotong kasar)
1 tangkai daun bawang - dipotong2
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
air secukupnya
Bahan kisar halus:
1 batang serai
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5 tangkai lada kering yang dah direbus
3 tangkai cili padi
3 biji buah keras
2 in halia
1 in lengkuas
sedikit kunyit basah

Cara:
1. Perap ayam dengan air limau dan garam selama beberapa minit. Kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang dimesin hingga wangi. Kemudian masukkan bahan yang dihiris kecuali tomato dan daun sup. Biarkan sebentar.
3. Masukkan ayam, kiub ayam, garam , gula dan sedikit air, masak hingga sebati.
4. Masukkan tomato dan daun sup, biarkan sebati dan rasakan garam dan gula. Semua dah ok, tutup api dan hidangkan panas2

20 ulasan - "AYAM MASAK PANDAN.."

Khir Khalid delete icon 17 April 2017 11:24 PTG

Sedap tengok malam2 ni.. berselera je makan ni kak :) :)

Mrs Fuzy sweetsourleyra delete icon 18 April 2017 12:26 PG

menarik nanti boleh la cuba resepi ni..

paridah delete icon 18 April 2017 8:45 PG

TKSH DIK KK AROMA PANDAN DLM MSK AYAM CARA GINI MENYELERAKAN...

paridah delete icon 18 April 2017 8:46 PG

TKSH MRS FUZY CUBALAH..

dear anies delete icon 18 April 2017 10:33 PG

sekali tgk mcm msk kari kering ;-)

ucing delete icon 18 April 2017 10:38 PG

tengok pun dah sedap.Sertai segmen tonton ucing nak try irama melayu.(^_^).

nohas delete icon 18 April 2017 10:38 PG

nampak sedap..ada kuah tu yg best..

Normala Saad delete icon 18 April 2017 12:34 PTG

Thanks sharing..resepi baru..bolehlah cuba nanti.

PeRdU cINta delete icon 18 April 2017 1:28 PTG

Kak PI...makan dengan ketupat pun sedap ni...

Lady Tash Roy delete icon 18 April 2017 1:37 PTG

semua blogger mostly blog mengenai makanan..ahaha lapar tgk semua resepi..ekek

paridah delete icon 18 April 2017 3:34 PTG

TKSH ANIES..AYAM DIMASAK KERING SEDAP JUGA

paridah delete icon 18 April 2017 3:37 PTG

TKSH UCING..TADI DH SINGGAH SANA..INSYA ALLAH NNTI CUBA JOIN.

paridah delete icon 18 April 2017 3:38 PTG

TKSH NOHAS SEDAP TU

paridah delete icon 18 April 2017 3:39 PTG

TKSH MALA CUBALAH

paridah delete icon 18 April 2017 3:40 PTG

TKSH PC MKN DGN KETUPAT SDP SGT TU

paridah delete icon 18 April 2017 3:42 PTG

TKSH LADY TASH..KEBETULN HARI NI RAMAI BLOGGER FIKIR APA NK MSK JER HEH..HEH..

Seorang Syed delete icon 19 April 2017 12:48 PG

Nampak sangat sedap dan menyelerakan ni kak! :')

aryan azra delete icon 19 April 2017 2:01 PTG

menarik nih, banyak juga bahan2 yang perlu digunakan

Dunia Zumal delete icon 19 April 2017 4:34 PTG

sedapnya akak

Fidah Shah delete icon 19 April 2017 5:44 PTG

Nampak sedap tu..
Lagi petang2 macam ni..dah lapar :)

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”