بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASAL NAMA MASJID POKOK ...

KETIKA NABI SAW SEDANG BERDAKWAH KEPADA KAFIR QURAISH, KUMPULAN ITU MEMINTA NABI SAW MENUNJUKAN MUKJIZATNYA. LALU NABI MEMANGGIL POKOK AGAR BERJALAN. POKOK KAYU PUN MENCABUT DIRINYA DENGAN AKAR-AKARNYA DAN BERGERAK SEJAUH 500 METER DAN NABI MENYURUHNYA BERHENTI DAN KEMBALI KE TEMPAT ASAL. DI SINILAH DIBINA MASJID POKOK KAYU.

ASAL NAMA MASJID JIN.

pic google

TEMPAT POKOK BERHENTI SEBELUM BERGERAK SEMULA DIBINA MASJID JIN KERANA SEKUMPULAN JIN  YANG MELIHAT KEJADIAN POKOK BERJALAN ITU TELAH MEMELUK AGAMA ISLAM. SEDANG KAFIR QURAISH MASIH TIDAK PERCAYA NABI SAW.

SEBUAH LAGI VERSI TENTANG ASAL NAMA MASJID JIN

PADA SUATU MALAM NABI SAW BERSAMA SEORANG BUDAK, ABDULLAH BIN ZUBIR DAN ABDULLAH INI ADALAH TUKANG MEMBAWA BARANG-BARANG PERIBADI NABI SEPERTI SIWAK DLL. NABI MEMINTA ABDULLAH DUDUK DI SUATU TEMPAT. BAGINDA MEMBUAT GORESAN DI TANAH DI SEKELILING ABDULLAH DAN BERPESAN KEPADA ABDULLAH AGAR TIDAK KELUAR DARIPADA KAWASAN TANAH YANG DIGORES ITU.

SEKUMPULAN JIN MENGERUMUNI GORESAN TEMPAT ABDULLAH DUDUK TETAPI TIDAK DAPAT MASUK SEOLAH ADA PAGAR. KETIKA ITU NABI SAW PERGI BERDAKWAH KE NEGERI JIN, HAMPIR SUBUH BARU NABI PULANG KE TEMPAT ABDULLAH. BAGINDA KELETIHAN DAN TERTIDUR DI PANGKUAN ABDULLAH.

DI TEMPAT ABDULLAH DUDUK ITULAH DIBINA MASJID JIN.

ABDULLAH BERCERITA KEPADA KAWAN-KAWANNYA JIN-JIN ITU MEMELUK ISLA M, KULITNYA HITAM, TELINGANYA PANJANG, KAKI DAN TANGANNYA KURUS...WALLAHUALAM..

Ustadz daripada.pakej YASKIN yang bercerita ketika membawa kami melawat. Lela pernah juga buat haji 1997 dengan muasasah Tabung Haji dan datang umrah 2009 dengan pakej JATILA tapi tidak dibawa melawat ke sini. Lela juga baru tahu tentang cerita ini, sama juga macam ramai yang lain. Bukan ida saja yang tak tahu.

Catatan Noorlaila Ghafar dari Mekah.

                   
                     Di Muzium Mekah.

2 comments - ""JIN ITU BERKULIT HITAM, TELINGANYA PANJANG, KAKI DAN TANGANNYA KURUS"...ABDULLAH BIN ZUBIR"

nohas delete icon 31 October 2013 at 20:50

Jin makan tulang2 dan asap..

paridah delete icon 31 October 2013 at 21:25

Jin makan tulang2 tu tahu juga tp yg lain2 tu xtahu...Allah Maha Berkuasa, makhluk2 ciptaannya ada yg zahir nyata n ada yg halus tanpa bayang....tq nohas.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”