COOKIES/BISKUT PKP
Ramadan sudah masuk hari
ke 12. Walau dalam tempoh PKP tapi sudah ramai suri rumah atau peniaga online
sibuk sekali menyiapkan tempahan juadah raya. Pabila puasa Ramadan selesai
ditunaikan selama sebulan tentulah Aidilfitri akan disambut. Sama ada semata
berkurung di rumah patuhi PKP bukan soalnya untuk tidak meraikannya dengan
riang.
Jadi persiapan menyambutnya diadakan juga walau secara
sederhana. Pakaian baharu untuk anak-anak mesti dibeli untuk menggembirakkan
mereka dan menceriakan suasana. Tidak perlu ke pusat membeli-belah untuk
membelinya. Bimbang mudah terdedah jangkitan coronovirus pula, Boleh saja
dipesan kepada web yang menjalankan bisnis berkenaan. Begitu juga dengan kuih
muih. Pada hari raya tentulah nak merasa kuih raya sedikit sebanyak. Kalau rajin
buatlah sendiri walau sejenis dua. Membuat cookies/biskut tidaklah susah.
Dulu-dulu memasak cookies ini memang suka kulakukan. Dalam sehari
lima jenis biskut/cookies mampu kusiapkan. Membakarnya menggunakan oven hitam
berkotak saja. PelbagaI cara membuat cookies/biskut diadaptasi sebaiknya dengan
perisa dan hiasan yang disukai. Kreatiflah kononnya heh..heh..
pengalamanku kala membuat
cookies/biskut ingin dikongsi juga agar ramai yang tahu.... ilmu yang kuperoleh
daripada emak saudaraku yang telah tiada eloklah diperturunkan walau
biasa-biasa dan sedikit saja pun...
Kadangkala
kita mendapati cookies yang dijual
langsung tidak rangup, keras membatu. Dibaling
ke dinding pun tak pecah....apalagi
untuk dikunyah gigi yang tak berapa ada...mesti tak lut punya....biskut yang
sebegitu mesti terlebih banyak menggunakan tepung gandum.
Untuk
merangupkan biskut agar lebih ringan
gunakan saja tepung jagung, tepung kastard, tepung ubi atau campur kedua-dua
tepong itu dengan menambah tepong gandum sedikit-sedikit untuk memejalkan doh
sehingga mudah dicanai.
tidaklah perlu
menggunakan serbuk penaik, baking soda atau bicorbonate soda...nanti terlebih
rangup dan biskut tidak cantik jadinya.
Kini hanya tinggal perca-perca kenangan itu yang tidak mampu
dicantum semula.
dana takde kemahiran buat biskut raya kak, kalau setakat cornflake madu tu bolehla hehehe... itu kalau kat kampung tolong adik2 bolehla, tapi kalau nk buat sendiri memang mintak ampun tak berani
ReplyDeleteTKSH DANA PADA KAK BUAT BISKUT MUDAH N CEPAT
Deletemeriah biskut2 nya PI, saya belum ada apa2 persiapan lagi sehingga hari ini :(
ReplyDeleteTKSH ANA BUAT BISKUT NI SAT SAJA TAK PERLU TERGESA-GESA RAYA LAMBAT LAGI
DeleteSaya pun rasa raya tahun ni macam malas ja nak beli baju.
ReplyDeleteTapi kena beli juga untuk memeriahkan suasana.
Sekarang tak beli2 pun lagi.
Tulah, nak beli biskut ni susah betul nak dapat yang berkenan.
TKSH SYED BELILAH APA YG TERINGGIN KAN RAYA MESTI DIRAI
Deleteoven hitam brand butterfly mmg lejen...ntahlah, mood nak raya belum mai lg..
ReplyDeleteTKSH NOHAS OVEN LAMA YG ANTIK HEH..HEH
Deletemacam nak buat juga sejenis dua biskut raya. hmm sementara berkesempatan nih hehe
ReplyDeleteTKSH SILAH BUAT TUMPANG BERKESEMPATAN NI
DeleteRajin kak paridah dah buat cookies..
ReplyDeleteSaya tak Ada kerajinan niðŸ¤
Selamat menjalani ibadah puasa kak paridah..
TKSH DIK TAK ADALAH SKADAR MENCORET KENANGGAN SAJA SELAMAT BERPUASA
DeleteSaya pun sh bbrapa th menyerahkn tugas buat kuih raya kt anak2 dara..
ReplyDeleteTKSH KAM YALA SAMALAH KITA
DeleteKalau ada kesempatan teringin juga nak buat biskut raya tahun ni.
ReplyDeleteTKSH FIDAH YALA RANCANG AWAL KUIH NK DIBUAT
Deleterajinnya akak dah start buat.
ReplyDeleteTKSH WAWA XRAJIN LAGI DAH
Deleteowh patot la kdg2 biskut yang dibuat terlebih kembang, tapi rangup. tq atas infonya
ReplyDeleteTKSH MUNIRAH BISKUT KEMBANG XBERAPA CANTIK TAPI SEDAP JUGA
Delete