TERIMBAU KENANGAN DULU DULU TIKA MASIH BUDAK BUDAK BERSAMA RAKAN SEBAYA MENJINJING RAGA KECIL DAN SEBATANG JORAN YANG DIBUAT DARIPADA BULUH KUNING YANG RUNCING BERBARIS DI BATAS BENDANG MENGAIL IKAN...KALA TU ANAK PADI BARU DITANAM DAN KELIHATAN IKAN YANG SENTIASA MENANGKAP TANDA AMAT BANYAK IKANNYA SEDANG BERENANG-RENANG.....MENIKMATI INDAHNYA HARI PETANG MENUNGGU IKAN MENYAMBAR UMPAN...
TIKA MEMANCING TIDAK BOLEH BERSEMBANG MEMBUAT CERITA MERIUHKAN SUASANA TAKUT IKAN TIDAK MAHU MAKAN PANCINGAN...JADI DIAMLAH SAJA.
BIASANYA YANG MUDAH DIPANCING DI PETANG HARI ADALAH IKAN PUYU...KADANG KE;I DAN HARUAN BERJAYA DIPANCING JUGA....KALAU TIADA LAUK UNTUK DIJADIKAN SANTAPAN MALAM IKAN IKAN YANG DIPANCING BOLEHLAH DISIANG ....DIMASAK CARA YANG DISUKAI...GORENG SAJA PUN SEDAP...
RESEPI ASAM PEDAS IKAN PUYU
Bahan2
ikan darat (puyu atau ikan darat)
daun kesum
Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
garam secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
bahan2 tumbuk
sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
bawang putih dan bawang merah
cili kering
Cara
Campurkan bahan2 tumbuk dengan air secukupnya. Campurkan asam keping kandis dan didihkan. Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum. Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Mrs. A pun sewaktu kecil dahulu pernah gak memancing di bendang ikan yang selalu dapat tak lain tak bukan ikan puyu. Tapi lebih suka bela aje puyu tu
ReplyDeleteLA NI IKAN PUYU RAMAI YG BUAT PEKASAM JER MRS.A TQ.
Deletehmmm... mak nyuuusss...
ReplyDeletetapi saya gak hobi mancing, lebih suka beli. :D :-d
salam kenal dari indonesia
ReplyDeleteOh begini ye masaknya asam pedas dengan asam keping, saya letak air asam jawa ala nyonya style ke tu? patut likat nak macam PI macam makan kat kedai :)
ReplyDeleteTakyah tumis2 senang tu, tapi saya tak reti mkn ikan sungai/ paya ni, lebih2 lagi tak reti nak memprosesnya supays tak hanyir.
Deletesedap nya asam pedas puyu dh lama tl mkn asam pedas mcm ni P
ReplyDeleteAs/kum PI, mengimbau kenangan lama... saya pun masa kecik2 suka memancing dengan arwah abg. (eh bukan pancing tapi kail... hehhe..) masa tu tak takut apa pun... pacat ke lintah ke... redah je... tapi sekarang kalau terjumpa pacat mahu sampai ke hujung tanjung menjerit ketakutan... rindu kalau di kenang2kan masa lampau...
ReplyDeletesedap isi ikan puyu ni... arwah mak saya, kalau dapat kail ikan puyu, sembilang/keli, dan haruan, dia kan masak lemak cili padi... Tapi sejak dah duduk di bandar ni dan dah biasa makan ikan laut, saya tak lalu makan ikan2 sungai/ikan darat...
Tak pernah lagi makan ikan puyu... :(
ReplyDeleteTempat saya takdelah bendang ,masa budak2 dulu pancing ikan kat parit2 je...
ReplyDeleteSaya pun tak pernah lagi rasa makan ikan puyu buat asam pedas... nak juga rasa nanti...
ReplyDeletesaya panggilnya ikan sepat . paling byk dapat bila arwah abah menjala . goreng garing , mkn dgn nasi panas dan sambal belacan memang sedap !
ReplyDeleteperrrgh.. memancing then masak pergh =)
ReplyDeleteikan puyu!!!! sedap jgk kalau di goreng garing
ReplyDelete