Monday, 7 December 2015

KUIH SI CANTIK MANIS.

ASSALAMUALAIKUM....

NAMA KUIH PUN SECANTIK NAMANYA DAN SUDAH PASTI SESEDAP RASANYA JUGA...BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN BIASA-BIASA SAJA DAN ADA TERSIMPAN DI DAPUR TENTUNYA.
SEDIAKAN BAHAN-BAHANNYA DAN GODE-GODE SEKEJAP DI ATAS API DAH PUN SIAP.
BOLEHLAH DISEJUKAN TERLEBIH DAHULU SEBELUM DIHIDANGKAN.

KUIH SI CANTIK MANIS
Bahan bahan 

• 100 gms biji sagu (campuran 3 warna - merah, hijau & putih )- sy main agk2 je sukatan sagu ni
• 50 gms tepung hunkwe 
• 500 ml santan
• 90 gms gula
• Daun pandan
• Sedikit garam
Cara cara 

1. Didihkan air di dalam periuk, masukkan sagu dan masak hingga biji sagu menjadu lutsinar, tapiskan (sy guna sagu kasar beli yg dh siap masak/warna)
2. Bancuh tepung hunkwe dengan sedikit santan, baki santan masukkan ke dalam periuk bersama sama dengan gula, daun pandan dan garam. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan bancuhan tepung hunkwe tadi ke dalam santan yang sedang mendidih dan kacau sekata.
4. Masukkan juga biji sagu yang telah ditapis tadi dan kacau sehingga adunan menjadi kental.
5. Tuang ke dalam acuan yang sesuai dan sejukkan.

Kongsi likepage resepi bunda.

30 comments:

  1. Aduh ... terliur pulak tengok Paridah..
    Tengok bahan mudah jer tu :)
    Tapi lagi mudah dapat sepotong dari Paridah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEDAP NI YATI...NAK KE? AMBILLAH KAK BERIKAN SEPOTONG HEH..HEH.....TQ

      Delete
  2. tepung apa tu kak.. hunkwe.. ni festime dengar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEKE TEPUNG HOEN KWEE ADA JER KAT KEDAI RUNCIT R PASARAYA SITI..TQ

      Delete
  3. terima kasih resipinya ya PI

    ReplyDelete
  4. sedapnya kuih itu kak paridah.. baru tahu namanya si cantik manis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HMM SEDAP NI AIZA...SICANTIK MANIS CPT JER HBS KALAU DIHIDANG...TQ AIZA.

      Delete
  5. tepung hunkwe mmg jarang dengar

    ReplyDelete
    Replies
    1. ADA TEPUNG HOEN KWEE TU QV JENIS TEPUNG BERCAMPUR UTK KUIH2 BASAH...TQ QV.

      Delete
  6. Assalamualaikum kak,
    Nampak macam kuih apum, cara membuatnya pun ringkas. Tentu sedap jika dinikmati waktu petang tatkala hujan menerjah di luar rumah. Memang kena cuba ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM DIK USTAZ...MKN KUIH NI KALA HUJAN MENITIS TERAMATLLAH ENAKNYA TERLUPA PADA DINGINNYA SUASANA...
      TQ ABUIKHWAN.

      Delete
  7. nampak mcm kuih jongkong..sedapnya..

    ReplyDelete
  8. LEBIH KURANG LAH TU NOHAS, JENIS PUDING...TQ.

    ReplyDelete
  9. memang cantik, sepadan dgn nama..")

    ReplyDelete
  10. Nampak memang cantik dan sedap ^-^

    ReplyDelete
  11. cantik n sedap ni zumal...tq

    ReplyDelete
  12. memang sedap namanya kuih ni..mesti rasa pun sedap

    ReplyDelete
  13. hihihi..1st time dengAR nama kuih ni kak..memang cantik & manis lah ye.. :)

    ReplyDelete
  14. kuih lani atie mcm2 namanya...tq.

    ReplyDelete
  15. hmm terletak comel...tq annies.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”