Tuesday, 26 May 2015

PUTU PERAK...

ASSALAMUALAIKUM...

SELAMAT BERSARAPAN PAGI YA...PERNAH BERSARAPAN DENGAN PUTU PERAK. KUIH PUTU WARISAN TRADISI NEGERI PERAK. TEMPAT LAIN MUNGKIN TIADA KOT. PUTU PERAK TIDAK SAMA DENGAN PUTU KACANG, PUTU BERAS, PUTU MAYAM, PUTU BAMBU. NAMANYA PUN TIDAK SAMA TENTULAH CARA MENGOLAHNYYA PUN BERBEZA...YANG PENTING ENAK DIMAKAN...MEMASAKNYA PUN TIDAKLAH PERLU SKIL YANG RUMIT SANGAT. CUMA PERLU RAJIN DAN FOKUS DENGAN APA YANG NAK DIMASAK TU...GERENTI JADI...TAK RUGI MENCUBA.






Penyediaan: 25 minit | Memasak: 45 minit   
70 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
 

Bahan-bahan:
200g beras
5 camca besar tepung beras
2 camca besar tepung pulut
4 camca besar air
Gula secukupnya
1/2 kelapa putih + sedikit garam

Kain putih segi empat (lembap) untuk mengalas

Cara menyediakan:
1) Rendam beras 3 jam dan kisar
2) Gaul beras bersama tepung beras
3) Renjiskan sedikit air kedalam campuan tepung dan kukus selama 45 minit
4) Angkat dan biarkan semalaman ataupun selama 10 jam
5) Gaul bahan tadi bersama tepung pulut sehingga sebati dan kisar halus
6) Campur gula kedalam adunan secukupnya
7) Tabur sedikit adunan kedalam acuan biar separuh acuan sehaja
8) Masukkan sedikit kelapa kemudian tepung kedalam acuan
10) Alas kain lembap pada acuan dan kukus sehingga masak



- See more at: http://resipimasakankini.blogspot.com

25 comments:

  1. Tak pernah makan lagi putu perak ni.
    Tengok macam best aje...boleh dicuba resipi ni.
    Thanks Kak Paridah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. JARANG JUGA KITA JUMPA KUIH NI DIJUALKAN...KALAU NAK MAKAN KENA BUAT SENDIRI...CUBALAH FIDAH...TQ

      Delete
  2. Sah... bila baca cara buat tu pun kakak memang tak pernah nampak. Jadi memang tak penah makan. Cuma dlm hati teringin jugalah. Nak membuatnya macam aduhai lecehnya sampai kena dibiar semalaman... mesti sedap ni. Kuih leceh biasanya sedap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK TENGOK DLM AROMA TRADISI TV3 MUDAH SAJA CARA BUATNYA XPAYAH RENDAM N KISAR BERAS PULUT. CUMA CAMPUR TEPUNG BERAS N TEPUNG PULUT...AYAK SEDIKIT CAMPUR GULA AIR SEDIKIT DAN BOLEH DIMASUKKAN DALAM ACUAN...LUBANGKAN SEDIKIT DITENGAH ISI KELAPA ..TUTUPKAN DENGAN DAUN PISANG DAN TERLUNGKUPKAN DALAM PENGUKUS...BOLEHLAH DIKUKUS HINGGA MASAK...TQ KAKZAKIE.

      Delete
  3. Nampak bahan dan cara2nya macam mudah je PI. Tak pernah lagi saya makan putu perak.. adakah sama macam putu piring.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CUBALAH SWEETIE...XSUSAH SANGAT TU...TQ

      Delete
  4. Memang sedap putu ni. Dulu masa balik kampong selalu makan tapi sekarang jarang jumpa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEKE...JARANG JUMPA KUIHNI DIJUAL KAN...TQ ZAI.

      Delete
  5. Kat area rumah saya ni ada org jual putu perak.. mmg sedap dan fames juga kat sini.. best.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEKE..ADA YANG MENJUALNYA YA...TQ KHIR KHALID.

      Delete
  6. Waa sy ni peminat putu, putu mayam putu piring putu bambu smua dh rs...ni putu perak ni br 1st time dgr ni kena torai ni...

    ReplyDelete
  7. makanan enak khas tradisional yapak, kalau disini disebutnya kue cucur pak

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEKE..SEDAP NI...TQ CHILEMBU THEA...KENAL JUGA KUIH TRADISI KITA.

      Delete
  8. dari kecik makan putu ni..memang sedap, lain dari putu piring yg jual di KL yg nipis lagi rapuh tu,

    putu perak ni makan sebiji pun dah rasa puas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ORANG PERAK MESTILAH KENAL DGN PUTU PERAK NI...TQ NOHAS.

      Delete
  9. Assalamualaikum kak,
    Putu kacang, putu piring, putu bambu,putu mayam..haa hari ini satu lagi koleksi putu melekat di minda 'putu perak'. Camner rasanya tentu sedap...

    ReplyDelete
  10. YEKE..SEDIH PULA CITER DIANA NI...LA NI DAH XSUSAH LAGI KAN SYUKUR ALHAMDULILLAH...SEDAP KAN KUIH NI ..TERASA NAK MAKAN BUAT SAJA...BAHAN2NYA PUN MURAH N MUDAH DIDAPATI...TQ DIANA.

    ReplyDelete
  11. WSALAM DIK USTAZ...MEMANG BANYAK KOLEKSI KUIH2 PUTU KITA...BERBEZA RASA, RUPA DAN KEENAKANNYA...TQ ABUIKHWAN.

    ReplyDelete
  12. rs nyer sy penah mkn sekali je kot... tu pun org yg beri ;-)

    ReplyDelete
  13. yeke dh rasalah kesedapannya tu...tq anies.

    ReplyDelete
  14. Assalam. Pernah nampak kat pasar malam tapi belum teringin nak mencuba. Dah tengok cara nak buatnya yang agak leceh.. boleh lah try nanti, sebab lagi leceh mesti lagi sedap kan..

    ReplyDelete
  15. WSALAM KUIH TRADISI PERAK YG SEDAP NI OZ...CUBALH..TQ

    ReplyDelete
  16. Assalam Kak..nak cuba tp tk pasti yang biar 10 jam tu di suhu bilik atau masuk peti ais?

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum ,
    Cik Puan Paridah ...saya dah cuba buat tapi hasilnya putu tue tak masak dan bertepung(kering) .... Boleh Cik Puan bantu ?

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”