Saturday, 7 March 2015

PULUT CEMPEDAK..

Assalamualaikum...



PERNAH MAKAN PULUT CEMPEDAK BEGINI? PULUT YANG DISUMBAT DALAM BUAH CEMPEDAK. CANTIK BENTUKNYA. PI SUKA JUGA MAKAN CEMPEDAK BERSAMA PULUT LEMAK TAPI CEMPEDAK MASAK YANG DIKELUARKAN DARIPADA KULITNYA YANG BERULAS-ULAS TU.

RESEPI
SURAYA.BLOGSPOT.COM

Pulut Cempedak


10 ulas cempedak
1 cawan beras pulut
1.5 cawan santan pekat
garam
2 helai daun pandan

1.  Beras pulut direndam sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.  Kemudian ditoskan dan dikukus dengan sedikit santan cair (separas pulut), daun pandan dan garam sehingga masak.  Kalau nak masak seperti nasi pun boleh juga. Bila dah masak, ketepikan.

2.  Santan pekat tadi dimasak dengan sedikit garam dan daun pandan hingga agak pekat. Kacau-kacau selalu supaya tidak pecah minyak.  Kemudian masukkan buah cempedak ke dalam santan itu dan biarkan ia masak dalam 5 minit.  Angkat.

3.  Selain dihidangkan pulut bersama cempedak yang telah dimasak bersama santan sekali ataupun dimakan bersama santan dan cempedak mentah.

kalau suka jenis banjir pun boleh

26 comments:

  1. Bears pulut bahasamu
    Ketan bahasaku
    Disumbat cempedak semanis madu
    hmmmm keluar air liur laparku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BAHASA SAJA BERBEDA
      MAKSUDNYA TIADA BEZA
      LAZATNYA RASA
      PULUT CEMPEDAK NAMANYA...SEDAPTU...TQ ANISAYU.

      Delete
  2. belum pernah tengok pulut yg di sumbat dlaam cempedak lagi ni, boleh try ni dear kan

    ReplyDelete
  3. CARI CEMPEDAK YG ULASNYA BESAR RASANYA BARU ELOK DISUMBAT PULUT GINI...TQ NOORIAH.

    ReplyDelete
  4. first time dgr ni..pelik, tpi nmpk mcm sedap..hihi

    ReplyDelete
  5. Baru tahu ade pulut cempedak. Kalau kak paridah tak bagitau saya tak tahu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heh..heh..ada pulut cempedak ni pada yg suka mmg enak...tq dorset pink.

      Delete
  6. Selalu tgk pulut durian aje...cempedak pun ada rupanya..

    ReplyDelete
  7. Kreatifnya pulut cempedak yang mula-mula tu... Dah lama tak makan cempedak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kreatif sgt kakpun baru tengok..tq zumal.

      Delete
  8. haduyai..terasa terliur ..ni ..sedap sangat nampak..lapar poun ada lah..hehehe tahnia

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap tu cikgu mesti xpernah rasa ni..tq etuza.

      Delete
  9. hiasan mengiurkan....kreatif, tunggu musim cempedakk

    ReplyDelete
  10. oh ada pulut cempedak ye PI, hari ni saya buat bubur pulut hitam :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEDAPNYA BUBUR PULUT HITAM...LAMA XMKN...TQ BABYPOSE.

      Delete
  11. Cantik... berselera nak makan.

    Kak zai suka makan pulut hehe....

    ReplyDelete
  12. Cantik... berselera nak makan.

    Kak zai suka makan pulut hehe....

    ReplyDelete
  13. rasanya gambar atas tu nangka kan . lepas ni nak cuba makan nangka dgn pulut mcm kat gambar tu ... mesti sedap .

    ReplyDelete
  14. CEMPEDAK TU QV..NAMPAK KAN BULAT BENTUKNYA...NANGKA LEPER SIKIT...NANGKA MKN DGN PULUT PUN OK JUGA....TQ QV

    ReplyDelete
  15. sy nmpk cempedak je trs ngap. kalu nk goreng pon tgk selera...kalu x sebijik mmg habis mkn gitu je... ;-)

    ReplyDelete
  16. sama dgn kak ni suka sgt mkn cempedak msk gitu saja kalau ada pulut lemak lg sedap...tq anies.

    ReplyDelete
  17. itu nangka kan? menarik ni paridah. lepas ni bolehlah saya cuba buat pulut nangka pulak.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”