Tuesday, 6 May 2014

PECAK IKAN KELI, PECAK IKAN PARI.

ASSALAMUALAIKUM...

PECAK IKAN KELI - PECAK IKAN PARI.

Setengah tempat, PECAK disebut PECAL. Biasanya hidangan ini sangat popular disediakan oleh Masyarakat Jawa. Kuah pecak dibuat dengan bahan utamanya Cekor dan santan kelapa pekat. Ia disediakan mentah tanpa dimasak. Ikan hendaklah dibakar/dipanggang.
 

Caranya.

 Ikan keli/pari dibakar/panggang, sebelum tu dibubuh bumbu biasa, kunyit, garam secukup rasa.

 Kuah/sambal pecak... 

santan kelapa pekat + bawang merah + lombok rawit + CEKOR (mesti ada, jika tidak, pecak tidak sesedap yang dijangka) + garam + gula...

Semua bumbu untuk kuat kuah dicampur/digaul...takperlu dimasak...

.ikan pari/keli yg sudah siap, rendam dan digaul sebelum dimakan. 

Untuk lebih kaw, tambahan sambal belacan dengan lombok rawit. Cubalah!...

.Resepi dan pic Noradabi rosdi. 

Nor Adabi Rosdi's photo.

24 comments:

  1. sedap kali lah menu nya saya jadi lapar dan pengen menyantap semua makanan yang ada diatas :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tu silakan menyantapnya heh..heh..tq kampungjasa incku.

      Delete
  2. waduhh...tengah lapar ni..macam percik tapi jenis berkuah..ikan keli tu yang tak tahan...lombok rawit tu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gemar ikan keli ya..sedap ikan keli dipanggang sebelum direndam dlm kuah..lombok rawit...sambal cili api kot..xpasti juga nanti nak tanya cheffnya..tq nohas.

      Delete
  3. Replies
    1. yes delesius...heh..heh.. tq Muhammad Khairuddin Lim.

      Delete
  4. wah sedapnya sis...
    saya pecak x tahu...
    kalau pecal.. memng tahu..nyum2..
    klikx2

    ReplyDelete
  5. sedap tu...masakan wong jowo...kuahnya xdimasak sejenis dgn pecal juga tu...tq Sobri Yaakob rajin klik2 menabung...lama menghilang..sibuk ya.

    ReplyDelete
  6. sedapnya, baru ja makan dah lapar balik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan selagi boleh babYpose...hahah...tq

      Delete
  7. singgah sini dr blog yun sing.. sedap2 makanan ni. terliur la. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Amanina Mads...sudi singgah sini...

      Delete
  8. Bikin lapar saja nih, pasti enak kalau dimakan ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sedap nih silalah makan...tq Febri Gamesoft.

      Delete
  9. wah sedapnya makanan ini, bagi dong cik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tu datanglah sini...boleh acik belanja...tq Yobert Parai.

      Delete
  10. org jawa sebut pecal . ayam masak pecal pun sedap ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..kak x arif sgt dgn masakan org jawa ni..tapi sedap nampaknya tu ...tq Qaseh Wee

      Delete
  11. kalau ikan keli disebut "lele" kan..? hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah tahu pecal lele ya...pecal lele kesukaan orang jawa...tq Pha Is.

      Delete
  12. Meriahnyee menu.. Keli tu peberet saye

    ReplyDelete
  13. Keli ni masak sambal pedas pun sedap...tq MaMa Mursyid.

    ReplyDelete
  14. Kalau balik rumah mertua, memang ini menu utama. Kalau kenduri kahwin pun sama.
    Tapi saya tak makan lele ni...dan tak suka pula rasa cekor tu...huhu

    ReplyDelete
  15. yeke....sedap bagi sesetengah orang tapi ada yg tak menyukainya...selera masing-masinglah kan...kak sendiri xpernah rasa...tq Bin Muhammad.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”