PAJERI SELALU MENJADI PILIHAN MAJLIS KENDURI DI KAMPUNG PI...YANG SELALU DIMASAK IALAH PAJERI NENAS ATAU TERUNG...SEDAP SANGAT RASANYA.
RESEPI UNTUK SEDIAKAN PAJERI NI SAMA SAJA WALAU APA JENIS BUAH DAN SAYUR YANG JADI PILIHAN KITA.
BUAH GAJUS KALAU DIMAKAN SEGAR AGAK KELAT RASANYA TAPI SETELAH DIMASAK PAJERI RASA KELATNYA HILANG...
RESIPI PAJERI BUAH GAJUS/TERUNG/NANAS/ KEDONDONG@AMRA/EPAL HIJAU
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Bunga cengkih
Bahan di atas ditumis
Bila dah naik wangi, masukkan rempah daging dan kerisik yang dibancuh dengan air
Bila rempah dah garing, masukkan tiga suku cawan gula, garam dan setengah keping asam gelugur
(Kalau pajeri nanas, tak perlu letak asam keping dah)
Bila nampak rempah dah berkaca, bolehlah masukkan santan
Bila mendidih, masukkan buah gajus atau terung
Perlahankan api dan tunggu sehingga masak.
Untuk pajeri nanas, amra atau epal, masakkan buah tersebut dengan gula terlebih dahulu.
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Bunga cengkih
Bahan di atas ditumis
Bila dah naik wangi, masukkan rempah daging dan kerisik yang dibancuh dengan air
Bila rempah dah garing, masukkan tiga suku cawan gula, garam dan setengah keping asam gelugur
(Kalau pajeri nanas, tak perlu letak asam keping dah)
Bila nampak rempah dah berkaca, bolehlah masukkan santan
Bila mendidih, masukkan buah gajus atau terung
Perlahankan api dan tunggu sehingga masak.
Untuk pajeri nanas, amra atau epal, masakkan buah tersebut dengan gula terlebih dahulu.
Payah nk dapat buah gajus ni..kegemaran sy selain pajeri nenas dan terung pastilah pajeri kedondong...mmg win antara yg lain.
ReplyDeleteDua bulan lepas banyak orang jual buah gajus/janggus ni ditempat saya. Suka juga buat pajri ni tapi selalunya buah tu dihiris nipis tanpa putus terus.
ReplyDeletetak pernah makan pajeri gajus ni..kecur ailio malam2 ni..
ReplyDeletemacam sedap saje :) saye suka gajus
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
ReplyDeleteLama sunguh tak tengok buah ni. kalau di kampung saya ia digelar 'jambu golok'. saya belum pernah lagi dengar pajeri gajus, ni first time. kalau pajeri nenas tu biasa amat. masa kecil-kecil dulu buah ni makan macam tu aje sambil dicicah dengan garam kasar. la ni tak tertelan dah...
lama tak tengok buah ni kak, selalu makan gajus je
ReplyDeleteKalau makan dengan nasi panas..sedap nih
ReplyDeleteSeumur hidup Mrs. A belum pernah rasa makan pajeri gajus lagi.
ReplyDeleteKalau buah gajus dimakan gitu aje rasanya kelat-kelat, oh kalau dah jadi pajeri kelatnya hilang ye k.PI.
saya tak pernah makan ni
ReplyDeleteTKSH MRS FUZY GAJUS JARANG DIJUAL..PAJRI KEDONDONG XPRNAH RASA LAGI
ReplyDeletefirst time tengok pajeri gajus ni.rasanye manis-manis ke?
ReplyDeletesedap sangat...
ReplyDeleteNampak sedap ni.. tak pernah rasa lagi kak PI :)
ReplyDeleteTKSH MALA...WAH PANDAI MSK PAJRI GAJUS YA
ReplyDeleteTKSH NOHAS NAKTAHU RASANYA CUBALHMSK PAJRI NI
ReplyDeleteTKSH NADHIE SEDAP NI
ReplyDelete1st time saya dengar gajus buat pajeri.. yg saya tahu nenas je..
ReplyDeleteWASALAM DIK USTAZ TKSH DOANYA...SAMALAH KITA DULU2 GAJUS TU WALAU KELAT RASANYA SEDAP JE..LA NI HEH..HEH..KALAUBUAT PAJRI MMG SEDAP
ReplyDeleteTKSH HANA CUBA BUAT PAJRI PULA
ReplyDeleteni first time tengok hidangan ni.. gajus kacang tu tahu tapi tak tahu buahnya makan jugak hehehe..
ReplyDeletewow... smpi seketul gituuuu
ReplyDeleteTqvm, alhamdulilah Ada pokok gajus Dan buahnya buat pajeri mmg sodap...
ReplyDelete