ASSALAMUALAIKUM....
KUIH TALAM BERLAUK NI BANYAK TABURAN BAWANG GORENG DAN DAUN KETUMBAR BERSERTA HIRISAN CILI MERAH DAN BOLEH DITAMBAH ANEKA SAYUR LAIN YG BERSESUAIAN... SEDAP TU LENGKAP NUTRISI MAKANANNYA...
SELAMAT MENCUBA YA...
TALAM BERLAUK INTI DAGING
.
Bahan-Bahan Talam:
.
2 cwn tepung gandum
6 sudu tepung jagung
200 ml cawan pekat ( Boleh juga guna santan kotak)
6 cwn air ( ni termasuk santan td)
2 biji telur
1/2 sudu garam
.
Cara-caranya:
Bancuh semua bahan dan kacau sampai rata...tapis masuk dlm talam 10x10 ..tinggal kan adunan sedikit dlm anggran 10 sudu ( ketepikan)
.
Adunan dlm talam kukus selama 20 minit...
Bila dah masak baru tabur bahan int/lauk di bwh yg dah dimasak
.
Bahan atas Inti Daging:
.
300 gram daging kisar
Sebiji kentang ( dadu)
Bawang goreng
Lada hiris
Daun sup ( hiris)
.
Cara-Caranya:
Tumis sedikit minyak
Masukan daging/ kentang
Kemudian letak garam dan perasa
Kalau kering tambah sedikit air
Masak sampai kentang dan daging empuk
.
Dah siap tabur atas talam td.. Lepas br tabur bwg goreng, lada, dan daun sup...renjiskan sekali adunan lebihan yg 10 sudu tadi...ni bertujuan untuk lekat bhn taburan..kukus lg dlm 5@10 minit
.
Kak PI, saya mmg cari resepi talam bwrlauk ni, tq so much.
ReplyDeleteCUBALAH NOR RASANYA XRUMIT NK MASAKNYA...TQ
Deletewah special resipi...Blogger Pi, apa khabar ya? moga sihat..
ReplyDeleteYA RESEPI ISTIMEWA TU CIKGU...KAK OK JE CIKGU TKSH BERTANYA... MOGA CIKGU N FAMILI SHT SJHTRA SEMUANYA.
ReplyDeletesedapnya..akak suka kuih ini.mkn tak muak dan mengenyangkan..
ReplyDeletePI akak ambil resepinya ye.. :)
Deleteambiklh KY
DeleteSedap kuih talam gini KY tq
DeleteMacam mudah je buatnya ni PI....teringin juga nak buat kelak.
ReplyDeletemudah je saniah cubalah...tq
ReplyDeletesaya suka kuih ni...Selalunya kalau nak makan, tunjuk2 aje...hihi
ReplyDeletenanti boleh cuba buat sendiri
Sedap kak PI... antara feveret saya ni. Terasa bulan puasa pulak bila tengok talam berlauk ni hehee... :)
ReplyDelete