KUIH KOCI PULUT HITAM JARANG JUGA KITA JUMPA KAN...JOM CUBA MEMASAKNYA MALAM INI UNTUK SARAPAN ESOK PAGI.
Koci Pulut Hitam
Bahan
500gm tepung pulut putih
140gm tepung pulut hitam
2ketul kentang rebus dan lenyek
1tbsp garam
500-600ml air
500gm tepung pulut putih
140gm tepung pulut hitam
2ketul kentang rebus dan lenyek
1tbsp garam
500-600ml air
Cara
Satukan kedua tepung dan garam dan juga kentang yang telah direbus dan dilenyek. Uli sedikit sedikit dengan air hingga sebati.
Ambil 30 gm adunan, letakkan inti dan bulatkan
Masukkan kedalam dadih dan kukus.
Dadih
500ml santan pekat
500ml air
70gm tepung beras
1tbsp garam
Satukan kedua tepung dan garam dan juga kentang yang telah direbus dan dilenyek. Uli sedikit sedikit dengan air hingga sebati.
Ambil 30 gm adunan, letakkan inti dan bulatkan
Masukkan kedalam dadih dan kukus.
Dadih
500ml santan pekat
500ml air
70gm tepung beras
1tbsp garam
Cara
Kacau atas api biar pekat.
Inti
Kacau atas api biar pekat.
Inti
A
200gm gula merah
100gm gula putih
250ml air
2helai daun pandan
Masak hingga mendidih dan tapis
200gm gula merah
100gm gula putih
250ml air
2helai daun pandan
Masak hingga mendidih dan tapis
B
500gm kelapa putih
2tbsp tepung pulut putih
1tsp garam
Satukan dengan bahan B,
Kacau atas api hingga kering
500gm kelapa putih
2tbsp tepung pulut putih
1tsp garam
Satukan dengan bahan B,
Kacau atas api hingga kering
Koci pulut hitam............sedap sangat....memang suka makan dari kecik...dulu selalu ikut mama rewang rumah orang kerja kawin...mesti ramai2 buat koci pulut hitam ni...hihi...
ReplyDeletememang kegemaran teman.
ReplyDeleteSangat classic kueh ni, kalau nampak jual kat mall dah kueh nyonya kan..
ReplyDeletesedap ni..
ReplyDeleteCM tak berapa minat kuih yang ada ada inti, lebih-lebih lagi koci jenis ini. Kalau makan, buang inti baru masuk mulut hi hi
ReplyDeletenampak lazt dan myelerakan sis..
ReplyDeletetq for shre ya :)
Kuih koci ni lagi pekat santannya lagi sedap.. ;)
ReplyDeleteFavourite kuih time bulan puasa.. ;)
Suka...sedap nampak ni
ReplyDelete