ASSALAMUALAIKUM....
TENTU MASING-MASING SUDAH BERSARAPAN PAGI DAN MEMULAKAN RUTIN SEHARIAN DENGAN KERJA DI RUMAH, OFIS, KEBUN ATAU DI MANA SAJA MENGAIS REZEKI UNTUK KEHIDUPAN DENGAN SENYUM GEMBIRA....MESTILAH KITA PERLU TERSENYUM GEMBIRA LANTARAN TANDA BERSYUKUR KE HADRAT ALLAH KERANA DAPAT BERAKTIVITI SEPERTI BIASA BERBANDING YANG LAIN DITAKDIRKAN ALLAH SWT HANYA TERBUJUR DI RANJANG MERENUNG SILING KOSONG TANPA DAPAT MELAKUKAN APA-APA KECUALI DIBANTU....DAN BERSAMALAH KITA BERDOA AGAR ALLAH MENYEMBUHKAN SESIAPA SAJA YANG SAKIT DAN KEMBALI PULIH SEDIAKALA BUAT MENIKMATI REZEKI KEHIDUPAN-NYA....INSYA-ALLAH.
HEH..HEH..SEBENARNYA PI NAK KONGSI RESEPI KUIH LEPAT LIAT KESUKAAN PI NI...JARANG SEKALI PI JUMPA KUIH NI DIJUAL DI MANA-MANA WALAU KUIH TRADISI NI SEDAP JUGA DAN MUDAH CARA MEMBUATNYA.
Pic namaku.cell.blogspot.com
RESEPI LEPAT LIAT TRADISI
Bahan-Bahannya:
2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 santan pekat
daun pisang yang dipotong - ukuran 6 inci
Cara Membuatnya:
Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan hingga mendidih.
Sejukkan & ketepikan dulu.
Masakkan pula santan dalam periuk hingga mendidih.
Campurkan santan dengan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung & uli sehingga sebati.
Ambil daun pisang dan balutkan dengan daun pisang sehingga habis adunan.
Kukus sehingga masak.
Resepi like page fb KUIH TRADISI.
mak aii akak... senang jer nak bautkan... sy ingat kemain susah... nice sharing kak.... leh cuba ni....
ReplyDeleteSENANG JER TU CUBALAH SHIELA...TQ.
DeleteDah lama tak makan lepat liat
ReplyDeleteYEKE KAT PERLIS BANYAK ORG JUAL KOT ZUMAL...TQ.
DeleteSedap ni kak. Dah lama tak makan kuih lepat. Macam susah jer nak jumpa skang nih.
ReplyDeleteLEPAT LIAT NI MMG SEDAP FIZA...TQ.
Deletedah lama tak makan lepat ni...
ReplyDeleteYEKE..RASA MCM DODOL KUKUS KAN NOHAS...TQ.
DeleteOh... PI panggil lepat liat ye
ReplyDeleteKakak tak tahu nama tahu makan aje:) Buat pun tak pernah lagi.
HMM LEPAT LIAT SBB LIAT MCM DODOL HEH..HEH..TQ KAKZAKIE.
DeleteTak pernah buat dan makan ni kak PI..
ReplyDeleteNanti nak cubalah..
Terima kasih kongsi resepi nya..
Nanti saya selongkar blog kak PI bila nak buat hihihi
CUBALAH HAYATI MMG SEDAP NI.
DeleteKuih ni sedap lama kak Zai tak jumpa.Nanti bolehlah mencuba tq PI kongsi resepi.
ReplyDeleteCUBALAH ZAI KUIH ORG DULU2 NI...TQ
DeleteSusah nak dapat ni, sukakan buka daun pisang, makan, macam pulut udang.
ReplyDeleteHEH..HEH..SEDAP TU PULUT UDANG YG PEDAS N LEPAT LIAT YG MANIS.
Deletepayah nk jumpa lepat ni
ReplyDeleteYELA ANIES NK MKN KENA BUAT SENDIRI..TQ ANIES.
DeleteWahh...sedap ni
ReplyDeleteHMM...TQ FIDAH.
DeleteWahh...sedap ni
ReplyDeletememang jarang jumpa kuih ni..memang banyak makan lah jika PI yang baut ni hehehe sedap kan kuih tu
ReplyDeleteyela cikgu etuza susah juga nk jumpa kuih ni dijual...tq
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeleteTerima kasih kongsikan resepi lepat liat ni...Pertama kali dengar nama kuih ni. Hmm, bertambah satu lagi resepi lepat selain lepat pisang dan lepat keledek. Nampak pada cara membuatnya, senang je...caranya la yang senang, nak mula buat tu yang payah sibuk manjang lani...InsyaAllah..
wsalam dik ustaz...yeke kuih lama orang dulu2 tu..sedap ni cubalah...tq.
DeleteSaya memang suka makan lepat ni..tapi jarang jumpa, mungkin kena cari kat.pasar malam agaknya barulah jumpa.
ReplyDeletemungkin ada kot kat pasar malam...tq tauke.
Deletesusah dh zaman skrg nk jumpa kuih2 tradisional..sbb kalau ilmu membuat tak diturunkan takde yg mewarisinya.
ReplyDeleteyela seraa kuih tradisi ni kalau xbelajar mmg xboleh buat...tq.
Deletesaya , apa saja yg menggunakan tpg pulut mmg saya suka . rasanya saya blm pernah jumpa . arwah bonda pun x pernah buat . nanti nak cuba sendiri ...
ReplyDeleteyeke cuba qv xsusah nk buat tu...tq.
Deletesedap kueh ni...tapi yan suka letak dalam peti ais dulu..baru makan
ReplyDeletekalau letak dlm peti ais bertambah lagi liatnya tu...tq yan.
ReplyDeleteSaya suka kalau dapat lepat liat yg berinti kalau kat tempat saya dipanggil lepat inti.
ReplyDeleteFuhh bestnya... marveles!!!
ReplyDelete