Thursday, 22 October 2015

KERABU SEAFOOD DAN BUBUR ASYURA...

ASSALAMUALAIKUM...

RAMAI YANG DIANTARA KITA BERPUASA SUNAT HARI NI YANG DISAMBUNG KEESOKANNYA SEMPENA ASYURA DLL PUSAT SUNAT MUHARAM SAMBIL MENGACAU BUBUR ASYURA DENGAN RESEPI KESUKAAN MASING-MASING....ADA YANG SUKA BUBUR ASYURA YANG MANIS DAN ADA YANG PILIH RASA PEDAS YANG JADI KESUKAAN KAWAN-KAWAN KITA DI PANTAI TIMUR.

BAGI PI TAK JADI MASALAH RASA DAN RUPA ASYURA TU YANG PENTING SEDAP...




Bubur Asyura
Bahan-Bahan:
1kg tepung beras
1kg gula pasir
½kg gula merah (masak dan ditapis)
½kg kacang kuda (direbus)
1kg kacang hijau (direbus)
½kg kacang tanah(digoreng tanpa minyak)
2kg ubi keledek (dipotong kecil dan direbus separuh masak)
2kg pisang
200g sagu
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan
Cara:
1.Bancuh tepung beras bersama 7 liter air,kacau di atas api.
2.Masukkan pati santan dan daun pandan. Kacau lagi sehingga pekat.
3.Masukkan gula pasir,gula merah dan garam.
4.Masukkan kacang hijau,kacang kuda, jagung dan keledek.
5.Masukkan kesemua bahan yang lain dan kacau sehingga masak.
6.Bila sudah masak tuang ke dalam acuan dan sejukkan sebelum dipotong.


SELESAI KACAU BUBUR ASYURA BUAT KERABU SEAFOOD PULA UNTUK DIMAKAN BERSAMA NASI KALA BERBUKA....LENGKAP NUTRISI MAKANANNYA TU...SEJENIS LAUK SUDAH MEMADAI....TAK PERLU BERLEBIHAN NANTI MEMBAZIR....TAPI JANGAN TAK CUKUP PULA...SEDIAKAN SECUKUPNYA IKUT KEPERLUAN KELUARGA MASING-MASING.
Kerabu Seafood
BAHAN:
50g isi ikan merah dihiris
50g sotong dihiris bulat
50g udang dibersihkan
50g jejari ketam dihiris
20g bawang besar dihiris
20g daun bawang dihiris
5 tangkai cili padi dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
5 camb sos ikan
4 camb jus limau nipis
Gula secukupnya
CARA:
Rebus seafood hingga masak & toskan. Campurkan sos ikan, jus limau nipis bersama gula. Kacau hingga gula larut. Gaulkan semua bahan hingga sebati. Sedia utk dihidangkan.
PIC RESEPI BUNDA...

38 comments:

  1. Wauuuu tampak sedap
    Rasa ingin santap
    Walau masih ngepul asap
    Semakin lahap...

    ReplyDelete
  2. Sah... bubur asyura kita versi tak sama. Nama aje sama. Kalau keluarga kakak guna beras macam masak bubur nasi yg biasa tu PI. Kami biasa guna udang kering dan atas bubur ditabur kacang tanah, carikkan ayam goreng dan daun bawang/saderi. Ada peluang kakak nak cuba yg PI ajar ni. Nampak menarik.

    Selamat berpuasa dari kakak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ni versi orang johor atau kami panggil bubur lambuk.

      Delete
    2. VERSI ASYURA ORG JOHOR YG SEDAP TU NOTIE..

      Delete
    3. CUBA PULA RESEPI ASYURA UTARA NI KAKZAKI SEDAP TU...TQ.

      Delete
  3. suka kuih/bubur..versi pedas dan manis...

    ReplyDelete
  4. Sama macam nohas suka bubur versi pedas. Kalau bubur kacang ke pulut hitam ke hah baru suka manis tapi manis buah lah ya.Manis sangat nanti kena kencing manis. Biar manis dalam senyuman bergantang-gantang takpe jangan manis dalam makanan berlebihan pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEDAP JUGA BUBUR ASYURA PEDAS NI NOTIE...MENGACAUNYA PUN LAMA TU...TQ

      Delete
  5. assalamualaikum ...sedapnya tengok bubur asyura tuh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM ADDA SYUHADA ASYURA NI KUIH TRADISI LAMA SEMPENA MUHARAM...TQ

      Delete
  6. Since balik duduk Sabah ni...dah lama tak merasa bubur Asyura ni kak...huhu...
    dulu kat semenanjung selalu lah merasa... nampknya kena belajar lah ni nak masak... :)
    *Selamat berpuasa & berbuka kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEKE...ATIE GODE JER SEKEJAP DLM KUALI BAHANNYA MUDAH JER..
      SELAMAT BERPUASA N BERBUKA ATIE...

      Delete
  7. Terpikat dengan kerabu seafood tu... fresh gitu..

    ReplyDelete
  8. wow menhayati tengok menu petang ni sajian PI

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAJIAN PETANG YG SEDAP NI CIKGU ETUZA...TQ.

      Delete
  9. Wah... sedapnya...bubut asyura..alahai kak Pi..rindu kt kg pulak rasenya...

    Kerabu seaafood..sedap jugak... thx share resepi..

    #selamatberpuasa
    #asyura

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak mkn asyura kena balik kampung rubiah ya...
      #selamat berpuasa
      #salam asyura...tq rubiah.

      Delete
  10. Assalamualaikum kak, salam Jumaat...
    Bulan muharram memang sinonim la dengan bubur asyura. Kebanyakan tempat membuatnya, tapi saya tidak gemar bubur asyura, tak berapa kena dengan selera. Kalau makan pun sekadar ambil rasa.
    Kerabu seafood tu 1st time dengar. Satu lagi koleksi resepi...mohon copy ye kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik ustaz...kurang berselera dgn bubur asyura ya...tapi kak mmg minat sedap jer rasanya.
      silakanlah nk copy resepi kerabu utk mahbubati ustaz cuba heh..heh..
      tq abuikhwan.

      Delete
  11. ya Allah, sedapnya bubur asyuraa.. kteorg panggil sure.. Hehe

    ReplyDelete
  12. Saya hanya tahu makan sahaja... Melihat gambar jer pun dah terliur dibuatnya!

    ReplyDelete
  13. asyura ni hanya boleh kita rasa bulan muharam saja BMM sedaptu...tq

    ReplyDelete
  14. Sedapnya kerabu seafood dan bubur asyura tu... pernah makan sekali... isteri bos buat... sedap! nak buat tak pandai.

    ReplyDelete
  15. Walaupun saya alergik makanan laut, tapi macam sedap pulak nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aleegik makanan laut ya fidah xpa bnyk lg mkanan yg boleh dipilih tu...tq

      Delete
  16. Kerabu seafood tu betul2 buat yang terliur
    ;-))

    ReplyDelete
  17. sedap ni yanty cubalah...tq.

    ReplyDelete
  18. ingatkan semlm nak berbuka dgn bubur asyura . tetiba ayam lak lupa nak beli ... huhuhuuuu

    ReplyDelete
  19. bubur asyuran campur ayam sedap tu...tq qv...

    ReplyDelete
  20. kerabu ni mmg fav saya dari dulu. tp kt kl ni nk cari yg betul2 sedap mmg x de...nmpk nyer kena blk kelantan mcm ni ;-)

    ReplyDelete
  21. wah di kelantan ada kerabu seafood yg sedap ya...kalau ke sana boleh cuba cari...tq anies.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”