ASSALAMUALAIKUM.
APA MAKSUD TAJUK N3 NI SEBENARNYA YA? MAKANAN KITA KESEMUANYA SEDAP MASAKAN PULA DICEMARI PENGGALAK KANSER PENYAKIT YANG SANGAT MERBAHAYA TU.
HEH..HEH..TAK BANYAKPUN YANG PI TAHU TENTANG JENIS MAKANAN YANG BERLABELKAN ADA KANDUNGAN SODIUM NITERAT YANG MENGHASILKAN KARSINOGEN ADALAH PENYEBAB KANSER AKTIF MEMBIAK. ANTARANYA SOSEJ DAN BERGER. KAN SEDAP MAKANAN TU DAN DIGEMARI RAMAI TERUTAMA ANAK-ANAK.
ITUPUN SETELAH MEMBAWA BLOG KAWAN KITA INI; http://shamdisini.blogspot.com/
BELIAU INI BERKONGSI DENGAN KITA PENGALAMANNYA MEMERANGI PENYAKIT KANSER PENYAKIT KRONIK MERBAHAYA NAMUN DENGAN IZIN ALLAH BERJAYA DILEPASINYA. INGIN TAHU LEBIH LANJUT SILALAH SINGGAH BLOG INI.
Pic google images.
PREVENTION IS BETTER THAN CURE KATA OMPUTIH..BETULLAH TU. JADI DALAM DIET KITA MULAI KENA MEMPERHATIKAN KANDUNGAN SODIUM NITERAT YANG DIPAPAR PADA LABEL BARANGAN YANG DIBELI DEMI MENJAGA KESIHATAN YANG BAIK.
BERPENYAKIT NI SANGAT SUSAH DAN MEMENDERITAKAN DAN HENDAKLAH BERUSAHA MENGELAKANNYA KERANA IA ADALAH WAJIB. BERDOSA MENZALIMI DIRI SENDIRI..
LAGIPUN MAKANAN-MAKANAN INI SUKAR JUGA HENDAK DIYAKINI HALALNYA WALAU DIPRODUKSI MEREKA YANG MELETAKAN LABEL HALAL.
SAYANGI DIRI SENDIRI DAN AHLI KELUARGA DENGAN MENJAGA KESIHATAN DIRI AGAR DAPAT GIAT MELAKUKAN AMALAN KEBAIKAN SEPANJANG KEHIDUPAN TANPA MENYUSAHKAN MEREKA YANG MENGASEHI KITA DISEKELILING KITA.
Kakak teringat kata-kata Dr. Muhaya kalau kita tak jaga makan kita ibarat kita menzalimi diri sendiri. Bila menzalimi diri sehingga jatuh skait dan nak menjalankan ibadah pun tersekat kenalah salahkan diri sendiri. Takut pulak kakak sebab kakak ni makan tak kira semuaaaaa nak rasa. Allah...
ReplyDeletebenar tu berdosa zalimi diri sendiri..kalau sakit susah nk beramal ibadat..tq kakzakie.
DeleteTidak dinafikan mknn tu semua sedap dan mudah di dapati. Tapi, bila mengenangkan bahaya nya....eeerrrmmmm
ReplyDeletebanyak lagi mknan sedap yg lain boleh dipilih...tinggalkn yg itu...tq fidah.
DeleteBukan setakat kanser, makanan sedap memang menjadi penggalak kebanyakan penyakit degeneratif.
ReplyDeleteMakanan yang tak berapa sedap je yang jadi ubat. Tapi berapa ramai yang sanggup makan yang
tak berapa sedap tu ?
betul tu semua suka mknan sedap berperisa...yg sedap tolak tepi heh..heh..tq lynn.
DeleteAmboi siap promote blog kita lg...kikiki...tq la kak oii...
ReplyDeletewc ...heh...heh..kak mmg suka blog sham yg sgt menarik dgn n3 berinfo..tq
Deletewc ...heh...heh..kak mmg suka blog sham yg sgt menarik dgn n3 berinfo..tq
DeleteMakan tu boleh tapi sekadar makan je... jgn selalu dan berlebih-lebihan sangat... malah makanan laut seperti ketam, udang, sotong dan kerang juga tak boleh selalu sangat... boleh menyebabkan tyroid pulak.
ReplyDeletemkn apapun jgn berlebihan n sebelum kenyang dh renti kan...tq sweetie.
Deletesebab itu lah kita di galakkan buat sendiri semua nya kan P utk mengelakkan benda2 ni semua lah kan..cuba kurangkan lah mana yg boleh insya allah
ReplyDeleteyela noor nk mkn buat sendiri jgn suka mmbli yg dh siap saja..tq
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeletekadang-kadang bila baca mengenai kandungan 'asing' yang ada dalam makanan kita, rasa takut dan tak tahu apa nak dimakan. Nak makan ini ada itu, nak makan itu ada ini. Akhirnya tak makan apa hehehe...
Apa pun al-Quran kata makan yang halal, baik (tayyib) dan jangan melampaui batas (tidak berlebihan)...
insyaAllah tq MKL.
ReplyDeletekalau kita buat sendiri tentu lbh selamat sbb xgunakn pengawet n perasa brlbhan...tq diana.
ReplyDeletewsalam dik ustaz...susah juga nk pilih mkanan ya...tapi rezki Allah ni sgt bnyk n pilih yg terbaik n bersesuaian dgn keperluan tubuh kita...tq abuikhwan.
ReplyDeletealhamdulillah , saya bkn pecinta mkn seperti itu ... mknn mmg penyebab utama penyakit ...
ReplyDeletebagustu mkn pun xboleh sesedap rasa saja...tq qv.
ReplyDelete