Monday, 23 March 2015

BINGKA TEPUNG BERAS.

ASSALAMUALAIKUM...

Untuk sarapan esok pagi elok kalau disiapkan pada malamnya. Seperti kuih bingka tepung beras ni Orang sebelah utara menyebutnya kuih bengkang. Bingka tepung beras sedap rasanya jika sesuai dengan lemak manisnya. Bahan utamanya pun tak banyak cuma tepong beras, santan, gula, secubit garam saja. Dalam resepi ni dimasukan sedikit tepung kacang hijau tapi kalau tak digunakan pun tak mengapa.


BINGKA TEPUNG BERAS
BAHAN
2cwn tepung beras
4sdb tepung kacang hijau
1cwn pati santan
11/4cwn gula
850ml air
Garam secukupnya
CARANYA
Satukan tepung dan gula .
Masukkan santan dan air sedikit demi sedikit . Masukkan garam .
Adunan x la terlalu pekat dan x terlalu cair . Tapis adunan .
Kacau atas api hingga pekat dgn api yg sederhana
Loyang mesti la disapu dgn sedikit minyak
Bakar hingga masak .
·

22 comments:

  1. Mesti sedap kuih tu. Ada bahan nanti bolehlah try. =)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak,
    Nampak sedap. Ringkas aje bahan2 dan cara membuatnya. Mohon copy resepinya (dah copy pun, hehe). Insya-Allah nanti nak cuba membuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM DIK USTAZ...COPYLAH...RAJIN JUGA MEMASAK YA...BAGUS TU...TQ ABUIKHWAN.

      Delete
  3. kuih muih tradisional mcm ni...sentiasa memikat selera,kan..walaupun bahan yg digunakan simple ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEDAP BINGKA GUNA TEPONG BERAS NI DRPD GUNA TEPUNG GANDUM...LAIN RASANYA...TQ KHAMSIAH.

      Delete
  4. Replies
    1. YEKE...SUSAH JUGA NK JUMPA DIJUAL KAN...TQ ZUMAL.

      Delete
  5. Kalau terus bakar je tak perlu di kacau dulu atas api... boleh tak PI. Saya tak pernah buat kuih ni dan tak tahu pun resepinya... nilah baru tahu. Saya ni dlm bab masak-masak ni... kalau banyak step malas la pulak nak mencuba. Tak kuasa nak mencuci barang2 yang di gunakan tu... ada sedikit kemalasan kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xboleh sweetie...kena dikacau diatas api perlahan...bila adunan agak pekat tuang dlm bekas utk dibakar pula..sekep saja tu...tq sweetie.

      Delete
  6. Waahh... kakak jadi teringin pulak nak mencuba.
    Tengok cara kuih yg dipotong tu buat kakak ngences hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEH..HEH...SEDAP NI KAK ZAKIE CUBALAH...TQ KAKZAKIE.

      Delete
  7. sedapnya..kerak kat atas tu yg best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. YELA NOHAS BINGKA NI KERAKNYA LEMAK SEDAP...TQ NOHAS.

      Delete
  8. Baru saja SB nak kumpul bhn, tapi santannya pulak takda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEH..HEH...ESOK MASIH ADA TU...TQ SUE BEE.

      Delete
  9. Kuih-kuih jenis lembut macam ni memang faveret anak-anak saya. Budak-budak memang suka, tapi bila tangan melekit sambil main mainan tu yang leceh sikit kita nak mengemasnya. Hehe

    ReplyDelete
  10. BINGKA NI XMELEKIT SGT...TAPI ANAK2 NI IKUT SUKA DIA SAJA BILA NK MKN SAMBIL BERMAIN...EMAK AYAHNYALH YG KENA MELAYAN KERENAH ANAK2NYA TU...TQ SYLARIUS.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”