ASSALAMUALAIKUM
MEMBUAT PAIS PEKASAM AMATLAH MUDAH.
BAHAN-BAHANNYA
1. BAWANG MERAH 3 BIJI
2. BAWANG PUTIH 2 ULAS.
3. KUNYIT HIDUP SERUAS JARI
4. HALIA SERUAS JARI.
5. CILI PADI IKUT SUKA.
KESEMUA BAHAN DITUMBUK LUMAT DAN MASUKAN JUS LIMAU NIPIS SESUDU, KACAU RATA DAN GAULKAN DENGAN IKAN PEKASAM. BUNGKUS DALAM DAUN KUNYIT YANG LEBAR. PANGGANG DI DALAM KUALI DENGAN API YANG KECIL. ATAU GUNAKAN PEMANGGANG STEEL AJAIB YANG POPULAR KINI.
SEMERBAK AROMA DAUN KUNYIT MENYEBAR RUANG DAPUR MENAMBAH SELERA UNTUK MENIKMATI KESEDAPANNYA.
CUBALAH YA...
PAIS IKAN KEMBONG.
bahan2 yang diperlukan
http://tokchiksincan.blogspot.com/
ikan kembung /tenggiri (arwah mak tc dahulu menggunakan ikan kembung masin/tenggiri jeruk - baunya sungguh harum)
daun pisang
daun kunyit - dimayang halus
cili kisar
bawang merah yang dikisar
asam keping/oerahan air asam jawa
kelapa parut - ambil yang bahagian putih sahaja
garan dan secubit gula
didalam bekas satukan kesemua bahan - ladda kisar, bawang kisar, air asam jawa (guna jenama adabi sebab tak akan berair sngt) daun kunyit yg dimayang, garam san secubit gula digaul rata
letakkan sebahagian ramuan diatas daun pisang, letakkan ikan kembung diatasnya,tutupi ikan dengan baki ramuan yang ada.
bungkus molek2, pangganglah sehingga masak
SMLM MEMBER BAGI PEKASAM DR KEDAH
ReplyDeleteYA ALLAH, SEDAPNYA
LEMBUT SMPI TULANG PUN BOLEH MAKAN
pekasam Kedah ni mmg sedap irfa bagi yg pandai membuatnyalah...ikan yg nk dibuat pekasam perlu dibasuh bersih2 hingga hanyirnya hlg n baru diperam..bersama garam, asam, beras goreng yg dikisar...tq irfa.
Deletemendadak menetes air liur ini :)
ReplyDeleteheh..heh.. terliur ya..tq budi purnomo.
Deletewahhh sedapnya lama tak makan..ok nak cari
ReplyDeletemusim hujan gini sdp mkn pekasam acik laju jer hbs nasi sepinggan...tq Aku Penghibur.
Deletesy beli yg sedia ada je nk buat ntah bla ;-)
ReplyDeleteyg beli lagi sedap n cepat anies...tq
Deletep/s da respon email yg sy hntr?
ReplyDeleteok dah anies...tq terlupa pula no fon...nanti emel semula.
DeleteWaah.... tak boleh tahan kakak tengok
ReplyDeleteRasa macam nak nap aje hihi...
masakan ikan pais ni mmg sedap kakzakie...baunya saja mngait selera...tq kakzakie.
DeleteOoo begitu ke caranya nak buat pais ikan yang menjadi kegemaran si Tanggang, PI
ReplyDeleteSaya suka ikan pekasam... tapi tak berani membelinya kerana pernah sekali beli ketika saya ke Arau, ikan tu bau busuk dan hanyir keterlaluan.
pekasam ni kena beli drpd mrk yg kita percaya n kenal sweetie ...yg jual dipasar tu xyakin juga nk dibeli...kalau baunya teruk rasanya lagi teruk...tq sweetie.
Deletedah lama tak makan ikan masak mcm ni..sedapnya, kalau byk daun mcm botok-botok..
ReplyDeletesedap pais ni tapi botok-botok tu sedap juga...tq nohas.
Deletewah...perlu surujh isteri buatkan nanti..sedap.
ReplyDeleteheh..heh..jangan risau MKL..cinta pandai masak pais ni...tq.
ReplyDeletepasti nak beli jika jumpa juadah ni..tradisional cara masak bagus..
ReplyDeletebiasanya ada di Sabah tu...pekasam ni kesukaan org banjar disebut ikan wadi...tq cikgu.
Deletetertelan ayarq liuq ni, bila nak jemput cheq makan ni :)))
ReplyDeleteterliuq ya ceq...ceq kena mai umah mak...jemput2...tq babYpose.
ReplyDeletetips blog lebih ceria datang klik ya..moga tersenyum hari ini..http://madey09.blogspot.com/2015/01/senyumkan-blog-anda-pasti-ramai-ceria.html
ReplyDeletetq cikgu..sudah kesana tadi....
ReplyDeleteSejak emak dah tak boleh memasak, dah lama tak makan pais ikan kembung ni... terasa2 akan keenakannya.
ReplyDeleteYEKE..MESTI SEDAP SANGAT PAIS IKAN KEMBONG MASAKAN MAK BM TU...MINTALAH MAK BM AJARKAN RESEPI TU PADA MENANTUNYA PULA...MASAKAN ISTERI WALAU XSETANDING MASAKAN EMAK T
ReplyDeleteTETAP SEDAP JUGA KAN....TQ BM.
Deletemasa kecik2 dulu my bonda rajin buat pais kelapa parut ni tapi guna udang galah hasil dari jalaan n kami panggilnya sebagai pelas ...
ReplyDeleteWAH PAIS UDANG GALAH SEDAP SGT TU..KAK SUKA MAKAN PAIS ANAK HARUAN YG DISAUK...TQ QV.
DeleteZumal salin resepi ye akak ^-^
ReplyDeleteSALINLAH ZUMAL...TQ.
ReplyDelete