Friday, 12 December 2014

JEM RAMBUTAN MASAM..

ASSALAMUALAIKUM...





RAMBUTAN MASAM/TELAN BIASANYA TIDAK DIPEDULIKAN KERANA RASANYA YANG MASAM SEDIKIT, TIDAK LONGKAH DAN BUAHNYA AGAK KECIL DARIPADA RAMBUTAN YANG LEKANG.

HANYA MENJADI SANTAPAN BURUNG-BURUNG, TUPAI, KELUANG, MONYET DLL MERGASTUA .
TAPI RAMBUTAN JENIS NI DIBUAT JEM MEMANG SEDAP.

CARANYA MUDAH SAJA.

BUANG KULITNYA DAN MASUKAN DALAM PERUK. PANASKAN DENGAN API PERLAHAN SAMBIL MENGACAUNYA. BIJI RAMBUTAN AKAN TERTANGGAL DARIPADA ISINYA DAN BOLEHLAH DIKELUARKAN DARI PERIUK.

2.  MASUKAN GULA IKUT KEPERLUANNYA. 'KALAU BANYAK GULANYA TAHANNYA LEBIH LAMA...GULAKAN PENGAWET MAKANAN TAPI JANGAN BERLEBIHAN.

3. 'KACAU HINGGA AGAK KERING DAN WARNANYA KEPERANGAN.

4. BOLEHLAH DIMAKAN BERSAMA ROTI ATAU BISKUT...SEDAP TU. LEBIH SEDAP DARIPADA JEM YANG DIBELI DI KEDAI RASANYA.

18 comments:

  1. wah jadi ingat rambutan yg di depan rumah di kampung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...jika msk buahnya boleh buat jem..tq bang ancis.

      Delete
  2. Teringat masa bunda kecik2 kat kampong dulu opah bunda selalu buat jem rambutan n jem manggis..sebab buah banyak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan jem yg dihasilkn drpd buah segar milik sendiri...tq bunda.

      Delete
  3. Zumal belum pernah try jem rambutan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...try zumal buat...rambutan masam percuma jer...tq

      Delete
  4. As'salam..usaha yang baik tidak bazirkan malah hargai pemberian yang Esa

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM...Benar kata cikgu...hargai setiap karunia Allah kpd kita hambanya...tq

      Delete
  5. wahh sedap kalau buat sendiri.. mak selalu buat dulu

    ReplyDelete
  6. Sedapnya....baru tau bole buat macam ni...

    ReplyDelete
  7. boleh fidah cuba resepi kak ni...tq

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”