ASSALAMUALAIKUM...
RAMBUTAN MASAM/TELAN BIASANYA TIDAK DIPEDULIKAN KERANA RASANYA YANG MASAM SEDIKIT, TIDAK LONGKAH DAN BUAHNYA AGAK KECIL DARIPADA RAMBUTAN YANG LEKANG.
HANYA MENJADI SANTAPAN BURUNG-BURUNG, TUPAI, KELUANG, MONYET DLL MERGASTUA .
TAPI RAMBUTAN JENIS NI DIBUAT JEM MEMANG SEDAP.
CARANYA MUDAH SAJA.
BUANG KULITNYA DAN MASUKAN DALAM PERUK. PANASKAN DENGAN API PERLAHAN SAMBIL MENGACAUNYA. BIJI RAMBUTAN AKAN TERTANGGAL DARIPADA ISINYA DAN BOLEHLAH DIKELUARKAN DARI PERIUK.
2. MASUKAN GULA IKUT KEPERLUANNYA. 'KALAU BANYAK GULANYA TAHANNYA LEBIH LAMA...GULAKAN PENGAWET MAKANAN TAPI JANGAN BERLEBIHAN.
3. 'KACAU HINGGA AGAK KERING DAN WARNANYA KEPERANGAN.
4. BOLEHLAH DIMAKAN BERSAMA ROTI ATAU BISKUT...SEDAP TU. LEBIH SEDAP DARIPADA JEM YANG DIBELI DI KEDAI RASANYA.
wah jadi ingat rambutan yg di depan rumah di kampung....
ReplyDeleteyeke...jika msk buahnya boleh buat jem..tq bang ancis.
DeleteTeringat masa bunda kecik2 kat kampong dulu opah bunda selalu buat jem rambutan n jem manggis..sebab buah banyak...
ReplyDeletesedap kan jem yg dihasilkn drpd buah segar milik sendiri...tq bunda.
DeleteZumal belum pernah try jem rambutan lagi...
ReplyDeleteyeke...try zumal buat...rambutan masam percuma jer...tq
DeleteAs'salam..usaha yang baik tidak bazirkan malah hargai pemberian yang Esa
ReplyDeleteWSALAM...Benar kata cikgu...hargai setiap karunia Allah kpd kita hambanya...tq
DeleteSyukur alhamdulillah....
ReplyDeletesyukur nikmat Allah...tq MKL.
Deletesedap jem buatan sendiri..
ReplyDeleteyes...tq nohas.
Deletewahh sedap kalau buat sendiri.. mak selalu buat dulu
ReplyDeleteyeke mmg sedap rajin mak acik...tq
DeleteSedapnya....baru tau bole buat macam ni...
ReplyDeleteboleh fidah cuba resepi kak ni...tq
ReplyDeleteJem buat sendiri memang sedap!
ReplyDeleteya lbh sedap...tq BM
ReplyDelete