ASSALAMUALAIKUM....
DI AWAL PAGI SUKANYA MENGUTIP TELOR ITIK DI REBAN KECIL MILIK TOK. JUMLAH ITIKNYA BERPULUH JUGA. ADA YANG JANTAN ADA BETINA. BERTERABUR TELOR ITIK DISERATA REBAN.
MUDAH MEMBELA ITIK DI KAWASAN BENDANG KERANA ITIK BOLEH BERENANG-RENANG DI BENDANG SAMBIL MENCARI ANAK-ANAK IKAN DISAMPING DIBERI MAKAN PADI DAN SISA-SISA MAKANAN RUMAH.
TELOR ITIK TERSEBUT AKAN DIJUAL KEPADA PERAIHNYA YANG MASUK MEMBELINYA SETIAP HARI.
KADANGKALA DIJADIKAN GULAI KURMA ATAU LAIN-LAIN MASAKAN MENGGUNAKAN TELOR ITIK UNTUK HIDANGAN KELUARGA. BOLEH JUGA DIBUAT KUIH SEPERTI BAUHULU.
DISINI PI KONSIKAN RESEPI GULAI TELOR ITIK YANG ENAK SEKALI KALAU DICUBA.
GULAI TELUR ITIK
5 biji telur itik
2 helai daun kunyit ( dimayang)
15 biji belimbing buluh ( belah dua)
3 inci kunyit hidup ( ditumbuk)
10 biji cili api ( ditumbuk)
1 sudu serbuk perencah maggi cukup rasa/
Kiub ayam pun boleh.
2 gelas air
1 mangkuk santan pekat
CARA2NYA
1. masukan 2 gelas air dalam kuali sederhana panas
2. Masukan bahan2 cili api dan kunyit yg telah ditumbuk tadi. Biarkan sehingga menggelegak kemudian masukan perencah maggi cukup rasa/ kiub ayam.
3. Pecahkan telur satu persatu tanpa mengacau ( risau telur pecah)
4. Tutup kuali sehingga telur betul2 masak.
5. Masukan daun kunyit dan belimbing buluh dan kacau sehingga sebati dengan perlahan- lahan.
6. Masukan santan dan garam secukup rasa tunggu sehingga kuah mendidih. Padam api dan sedia untuk dihidang.
LIKE PAGE PETUA N RESEPI FB.
Blogger Paridah "Wow!!!"..muahhh!!
ReplyDeleteSedap ni..tq cikgu.
DeleteSedapnya gulai telur itik, saya suka
ReplyDeleteyeke sedap ni umi alya...tq
Deletesetelah melihat gambarnya saya baru ngeh kalau gulai telor itiknya jadi paham dan pernah juga ibue masak gulai telor itik ini, rasanya lezat banget deh, di tambah kerupuk
ReplyDeletemakan dgn keropok sedap ya...boleh cuba ni...tq chilembu thea.
DeleteSedapnya...mkn dgn nasi panas, best..
ReplyDeleteyelah nohas apa lagi sdg lapar...tq
DeleteTerasa lapar bila tengok gulai ini, sangat sedap.
ReplyDeleteya sedap ni zaitun...tq
DeleteNak cuba
ReplyDeleteyes silakan...tq MKL.
Deletesaya klu masak telur itik mesti berderai ... mungkin air terlalu byk kot ...
ReplyDeleteYEKE...ada petuanya tu rasanya airnya xboleh terlalu panas kot...q QV.
ReplyDeletesedapnya...kena pulak kalau ada nasi panas..nyum2
ReplyDeleteHMM..SEDAP SGT...TQ FIDAH.
Deletesaya suka makan telur itik dan suka makan itik tapi keluarga dan kengkawan tak berapa gemar nak makan... tekak takleh terima katanya... hishhhhh... rugi rugi
ReplyDeleteMRK TU ALAH DGN TELOR N ITEK TU...TQ NAJIB
Deleteone of my family feveret kak, mmg best giler . satu lagi TQ ke blog KA even dah lama x menjenguk ke sini yer ..
ReplyDeleteYEKE..KAK SENTIASA INGATKAN KA..KALAU HILANG DITANYA DICARI...TQ KA
ReplyDeleteMy Fevret! memang ngam masak lemak cili padi dengan belimbing buluh tu...
ReplyDeleteYA Belimbing buluh buat gulai telor lbh mnyelerakan...tq sweetie.
ReplyDeleteseingat sy, sy cuma penah jamah sekali je... tu pun sbb ada org beritahu
ReplyDeletetelor itik mudah kedapatan sebelah utara anies...tq
Deletegulai telur ITIK...sedap tu...susah nk cari telur itik di tempat JM nih
ReplyDeleteyeke...la ni telor itik dh mhl n susah pula nk dptknnya JM TQ
DeleteFeberet saya nih! Mujurlah dah lepas makan baru singgah kat sini...kalau tak, meleleh...
ReplyDeleteHeh..heh..lain kali boleh msk gini pula TQ BM.
ReplyDelete