Saturday, 15 November 2014

PULUT SERUNDING....

ASSALAMUALAIKUM....

BERSARAPAN PAGI ATAU MINUM PETANG DENGAN PULUT SERUNDING MEMANG SEDAP NI..

RESEPI LIKE PAGE KUIHMUIH MUDAH FB.
RESEPI PULUT SERUNDING

Bahan2:
utk pulut
500g beras pulut
500ml air
100ml santan
Garam
Gula

Caranya:
1. Basuh beras pulut & rendam selama 30minit.
2. Selepas 30minit, toskan beras pulut & masukkan ke dalam periuk ajaib, Noxxa.
3. Masukkan air.
4. Tekan function high pressure selama 5 minit & tunggu sehingga selesai.
5. Release pressure & masukkan santan (yang dibancuh sedikit garam & gula). Gaul rata.
6. Tutup periuk & tekan function heat selama 5 minit.
7. Selepas selesai 5 minit, pulut sedia dihidang.

utk inti
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
Sedikit air jika perlu

Caranya:
1. Kisar lumat serai, bawang, cili kering & udang kering.
2. Tumis bahan2 kisar sehingga garing.
3. Masukkan kelapa parut & kunyit serbuk.
4. Semasa menggaul, masukkan sedikit air & sebatikan bahan2.
5. Masak sehingga kelapa parut kering, perisakan garam & gula.
6. Siap.

Photo: RESEPI PULUT SERUNDING

Bahan2:
utk pulut
500g beras pulut
500ml air
100ml santan
Garam
Gula

Caranya:
1. Basuh beras pulut & rendam selama 30minit.
2. Selepas 30minit, toskan beras pulut & masukkan ke dalam periuk ajaib, Noxxa.
3. Masukkan air.
4. Tekan function high pressure selama 5 minit & tunggu sehingga selesai.
5. Release pressure & masukkan santan (yang dibancuh sedikit garam & gula). Gaul rata.
6. Tutup periuk & tekan function heat selama 5 minit.
7. Selepas selesai 5 minit, pulut sedia dihidang.

utk inti 
1/2 biji kelapa parut 
1 cawan udang kering 
2 biji bawang besar 
5 batang serai 
1 sudu kecil kunyit serbuk 
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2) 
1 sudu besar minyak masak 
Garam dan gula
Sedikit air jika perlu 

Caranya:
1. Kisar lumat serai, bawang, cili kering & udang kering.
2. Tumis bahan2 kisar sehingga garing.
3. Masukkan kelapa parut & kunyit serbuk.
4. Semasa menggaul, masukkan sedikit air & sebatikan bahan2.
5. Masak sehingga kelapa parut kering, perisakan garam & gula.
6. Siap.

25 comments:

  1. Asalam terasa nak makan...terbaik resipi Paridah..good luck pencarian di blog Etuza ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap pulut serunding ni cikgu..insyaAllah sama2 memeriahkan segmen blogger...tq

      Delete
  2. Waallaikumsalam. war.wb.
    mohon ijin ambil resep pulut srundengnya bu....kebetulan punya kelapanya nih.

    ReplyDelete
  3. wsalam...silakan Mang Lembu...enak nih...tq

    ReplyDelete
  4. Sedapnya akak... Buatkan untuk zumal yer ^_^

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak..
    Hmm, berselera tengok gambar tu. Kalau makan di musim hujan tentu sedap.
    'feveret' anak saya yang ketiga ni...

    ReplyDelete
  6. wsalam dik abuikhwan...makan musim hujan mmg laju jer n mengenyangkn juga...kalau anak suka makan kita pun suka sediaknnya..tq

    ReplyDelete
  7. Kat tempat saya pulut serunding dibungkus dlam daun pisang

    ReplyDelete
  8. asalam Paridah klik pada logo stiker untuk tropi tu di bawah sekali dekat award tu klik dan akan keluar blog Jendela Maya

    ReplyDelete
  9. ala macamana Paridah tak baca kah araahan sebelum ni ya. ,mohon maaf jika menyukarkan paridah ya.copy cepat2 soalan tu simp0an dalam folder dokumen agar tak klik selalu dalam blog langkah mana tau ternet slow kan

    ReplyDelete
  10. biasalah kak ni lambat sikit nk faham cikgu...terima kasih infonya.

    ReplyDelete
  11. tula biasa dibalut dalam daun pisang...rasanya pasti sama sedapkan..

    ReplyDelete
  12. sama saja rasanya tapi aromanya lain skt...tq babYpose...

    ReplyDelete
  13. yele dina rmai yg gemar ni...pulut mkn dgn pasja pun sedap...tq diana.

    ReplyDelete
  14. tak reti nak buat... beli jer dah tu makan sampai kenyang buntang... suka pulut sebenarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita lebih kurang sama...haha! Tau makan jer...

      Delete
  15. xreti nk buat xper asal suka mkn...best najib ni sejati selera Melayu....tq

    ReplyDelete
  16. heheheh...xper BM makan jer selagi boleh...tq

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”