Friday, 14 November 2014

JERUK MAMAN...DIKNA.

ASSALAMUALAIKUM...

JERUK MAMAN..

GEMAR TAK DENGAN JERUK MAMAN? PI MEMANG SANGAT GEMARINYA. KALAU TERJUMPA DIJUAL DIPASAR TANI ATAU DI-MANA-MANA MESTI DIBELI. BIASALAH SELERA ORANG LAMA NI LAIN PESENNYA. PI JARANG BUAT SENDIRI JERUK MAMAN NI TAPI SUKA MAKAN JERUK MAMAN YANG DIBUAT TOK DULU-DULU. JERUK MAMAN NI BOLEH DIJADIKAN PENGGANTI SAYURAN DAN PEMBUKA SELERA DIMAKAN BERSAMA SAMBAL DAN IKAN TAWAR.

SEDAP SUNGGUH MAKAN NASI DENGAN LAUK YANG SEDERHANA BEGINI.

DI SINI PI KONGSIKAN CARA-CARA DIKNA MENYEDIAKAN JERUK MAMANNYA...
TERIMA KASIH DIKNA.

1.   Ramas mamam dgn sikit air. Lepas tu perah buangkan air hijaunya. Sekurang- kurangnya 2 kali supaya air pahitnya .

2.  Bubuh dlm bekas dn letak air masak agak-agak tenggelam mamannya. Jangan banyak sangat sbb mamam akn kecut..

3.   :Bubuh segenggam garam dan nasi putih. Nasi putih tu dlam sebesar ibu jari tangan. Fungsinya... sbg ejen yg akan masamkan jeruknya nanti. Letaklah lada kecilnya sekali.

4.  Simpan sampai 3 hari 2 malam. Garam kalau tawar blh tambah kemudian. Jeruk ni kena masin sikit spy tahan lama. Dah masam baru letak dlm peti.ais.



22 comments:

  1. Dulu masa kecik2 bila arwah mak keluarkan untuk hidangan mulalah kak zai tutup hidung. Dia ada bau sikit. Sampai sekarang tak boleh nak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpernah cuba tu tentu xtau rasanya...tq zaitun.

      Delete
  2. jeruk maman itu apa ya mba ?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeruk maman tu sayur maman yg dijeruk....tq ipah kholipah..

      Delete
  3. salams kak,
    ini rupanya jeruk maman, saya selalu dengar org bercerita tapi tak pernah tgk....
    daun tu daun apa kak? ampon saya tak pandai.....uhukkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah rupa maman segar. org ns suka msk lemak cili api...rasanya pahit sedikit...pabila dijeruk hillng rasa pahitnya...

      Delete
  4. 1st time dengar & tau ni kak. Jeruk buah pernah lah makan.

    ReplyDelete
  5. Payah nak jumpa walaupun ke pasar tani. Kalau ada mahal PI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...selalu teu 2rm paling mahal...tq sweetie.

      Delete
  6. yeke...sama selera kita...tq MKL.

    ReplyDelete
  7. Asalam jeruk maman ..baru kali ini dengar..
    Tak join segmen anugerah tropi ka Paridah

    ReplyDelete
  8. wsalam...jenis makanan tradisi ni cikgu..wah sudah dipelawa ni...terima kasih nanti kak cuba join.

    ReplyDelete
  9. feveret akak.. tiba2 teringin nak makan.. masak lemakpun sedap mamam yang dijeruk..

    ReplyDelete
  10. yeke..serupalah kita...teringin nk mkn kena cari tu umi alya...tq jadi follower kak.

    ReplyDelete
  11. Oh, jeruk maman namanya.. baru saya tahu kak PI. hehehe..

    ReplyDelete
  12. baru tahu ker hmm..makanan lama2 ni ramai yg xtau gee...tq

    ReplyDelete
  13. Arwah tok wan suka sangat jeruk maman nie... Teringat kat arwah...

    ReplyDelete
  14. yala zumal makanan pesen lama ni org lama yg suka...tq

    ReplyDelete
  15. baru ni kali lah dengar nama jeruk maman ni... kalau jumpa mesti nak cuba... kat mana ada jual nih?

    ReplyDelete
  16. yeke makanan tradisi ni...selalunya kat pasar tani mudah ditemui....tq najib.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”