Friday, 24 October 2014

BUBUR CENDOL BERJAGUNG & BUBUR UBI KAYU...

ASSA;AMUALAIKUM...

SELEPAS MAKAN TENGAHARI  BIASANYA KITA GEMAR MERASA SESUATU YANG MANIS DALAM ISTILAHNYA PEMBASUH MULUT...HEH..HEH MACAM TAK KENA PULA KONOTASINYA YA...PEMBASUH MULUT DENGAN MAKANAN MANIS...SEPATUTNYA DENGAN AIR BERSIH SAJALAH..

APAPUN UNTUK TENGAHARI INI PI KONGSIKAN DUA RESEPI BUBUR DARIPADA LIKE PAGE MASAKAN BUBUR FB SEBAGAI PEMANIS MULUT. SEDAP!


BUBUR CENDOL BERJAGUNG

Bahan-bahan:

1 peket cendol
4 cawan santan sederhana pekat 
1/2 tin jagung manis
1/2 cawan gula
1 sudu kecil tepung jagung(nak pekatkan kuah)

Cara-cara:

Sediakan periuk, toskan cendol.
masukkan semua bahan diatas dan kacau sehingga mendidih
angkat ..sejukkan...dan boleh makan....
letak 2 atau 3 ketul ais lagi best...


Photo: BUBUR CENDOL BERJAGUNG

Bahan-bahan:

1 peket cendol
4 cawan santan sederhana pekat 
1/2 tin jagung manis
1/2 cawan gula
1 sudu kecil tepung jagung(nak pekatkan kuah)

Cara-cara:

Sediakan  periuk, toskan cendol.
masukkan semua bahan diatas dan kacau sehingga mendidih
angkat ..sejukkan...dan boleh makan....
letak 2 atau 3 ketul ais lagi best.....

PENGAT UBI

Bahan-bahan:

3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
2 mangkuk -- Santan
3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
1/4 ketul -- Gula kabung
1 helai -- Daun pandan
Secubit garam
1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}

Cara-cara:

Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.


Photo: PENGAT UBI

Bahan-bahan:

3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
2 mangkuk -- Santan
3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
1/4 ketul -- Gula kabung
1 helai -- Daun pandan
Secubit garam
1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}

Cara-cara:

Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.

21 comments:

  1. Ni buat terasa manis dimulut, sedapnya nmpak kedua tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. NAMPAK SEDAP RASA LAGI SEDAP HEH..HEH..TQ SUD@IS.

      Delete
  2. Bubur ubi kayu mungkin kalau di Desa Cilembu mah disebutnya Kolak, makanan khas bulan Ramadhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KOLAK DI BULAN RAMADAN MESTI SGT ISTIMEWA....TQ CILEMBU THEA.

      Delete
  3. aii meleleh ni, sedap, semua tak dak kat umah tapu gula ada daun pandan ada, nanti shopping baru boleh buat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAH D PLAN NK BUAT YA...BAGUS TU...TQ BABYPOSE.

      Delete
  4. Zumal tengok pun dah terliur nie... Nanti kelapangan zumal nak buat la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZUMAL MMG RAJIN KALAU DEKAT2 BOLEH NGENDENG SEMANGKUK...HEH..HEH...TQ

      Delete
  5. inshaAllah bookmark dulu entri ni,
    rasa nak buat, godek balik resepi ni..
    ^_^

    ReplyDelete
  6. kalau yang manis berair sesuai sangatlah di sebut pembasuh mulut. tapi kalu yg keras dan pekat tak sesuai pulak kan di panggil gitu. contoh kek dan kueh mueh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SETUJU DGN KAK YON...RASANYA HANYA MAKANAN MANIS YG BERKUAH SESUAI DIKATAKAN PEMBASUH MULUT...TQ KAKYON...

      Delete
  7. Gak sabar pengen nyoba,, pasti enak

    ReplyDelete
  8. Pengat ubi kayu..lamanya tak makan...

    ReplyDelete
  9. MAKAN SESEKALI MMG TERASA KEENAKANNYA...TQ NOHAS

    ReplyDelete
  10. rs nk beli cendol la plak tghari ni ;-)

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”