ASSALAMUALAIKUM....
PI MEMANG SUKA MENGEMUKAKAN RESEPI DARIPADA DIKNA KERANA MASAKANNYA BERASASKAN SUMBER TUMBUHAN YANG BERADA DISEKELILING ALAM SEKITAR KITA.
TERIMA KASIH YA DIKNA SELALU MAHU BERKONGSI RESEPI TRADISI PAHANG YANG ENAK.
RESEPI TRADISI PAHANG YANG TERNYATA LAZATNYA DAN ADA KELAINAN RASANYA.
RAMAI JUGA YANG LANGSUNG TIDAK TAU TERDAPAT RESEPI MUDAH DAN SEDERHANA SEKALI TAPI SENANG MEMASAKNYA.
BAHAN-BAHANNYA.
10 BIJI JERING TUA...
SEDIKIT IKAN BILIS
SEDIKIT IKAN TALANG KERING DIPOTONG KECIL.
1 BIJI KELAPA.
UNTUK TUMISAN..
SEDIKITT KUNYIT HIDUP DITUMBUK HALUS.
5 BUTIR BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG
LADA KECIL IKUT SUKA KEPEDASANNYA.
SEDIKIT IKAN TALANG KERING DIPOTONG KECIL.
1 BIJI KELAPA.
BAHAN DITABUR DALAM MASAKAN.
2 BATANG HIRISAN SERAI.
BEBERAPA HELAI DAUN LIMAU PURUT
DAUN SERAI KAYU/ DAUN SALAM
2 BUTIR BAWANG BESAR.
SEDIKIT BELACAN
ASAM KEPING.
CARANYA.
TUMIS BAHAN YG PATUT DITUMIS. MASUKAN SANTAN CAIR DAN JERING YANG DIHIRIS NIPIS JUGA ASAM KEPING DAN BELACAN. SETELAH ITU MASUKAN IKAN TALANG MASIN DAN BILIS.
PABILA JERING DAN YANG LAINLAIN DAH MASAK BARU MASUKAN SANTAN PEKAT DAN TABUR DAUN DAUN DAN BAHAN TABUR. GARAM DAN GULA ISILAH SECUKUP RASA. IKAN TALANG DAN BILIS BIASANYA DAH MASIN. TAK DIMASUKAN GARAM PUN TAK MENGAPA.
IKUT SELERALAH YA.
As Salam...kak...jering selalunya saya buat ulam je....tapi yg ni nampak menyelerakan....nak kena cuba juga ni kak...
ReplyDeletewsalam dik...yg diulam tu yg muda n rangup dikunyah...yg dimasak sambal ni jering yg dh tua...cubalah gerenti sedap tu...tq ANAK KUALA.
DeleteTengah malam baca ini terasa lapar :)
ReplyDeleteheh...heh..mlm post masakan pula ya...tq Etika Maria.
DeleteJering dimasak dengan ikan talang, mesti sedap ni
ReplyDeletejering tua yg tumbuh tu babYpose senang nk mnghirisnya...cubalah tq.
DeleteZumal belum pernah makan jering... Hehe :)
ReplyDeletebiasala tu jering pun xkenal kot heh..heh..gurau jer...tq Ahmad Zu Mal Md Rayi.
DeleteHmm..nampak menyelerakan, bolehlah cuba nanti.
ReplyDeleteTapi tak makan jering pulak...
yeke...orang baru ni xmakan jering ya...gantilah dgn kentang ke...tq abuikhwan.
Deletewuih pagi2 berkunjjung ke sini liat masakan mantab sekali... D
ReplyDeleteyalah pagi2 perlu isi perut dulu...tq Jagad Kuwala.
ReplyDeletesedapnya paridah..acik biasa buat sambal tumis je..
ReplyDeleteyeke...sambal tumis pun sedap juga...tq Acik ERNA.
ReplyDeletemasakannya sedap.. terbayang aromanya
ReplyDeleteWah! Pastinya enak tapi tak sangguplah dengan bau jering...tapi tukar petai pun ok kan, hehe
ReplyDeleteok juga tu..sedap cubalah..tq Bin Muhammad.
DeleteMasya-Allah... menggoda mata dan selera yg memandang
ReplyDeleteKakak ni sebenarnya mungkin dari kecik duduk kampung kebun banyak petai dan jering itu yg jarang masak ini semua tapi kami jual jadi sebagai wang sarahidup tau PI..
orang kampung mcm kita ni jering n petai jadi makanan biasa...kalau banyak boleh dijual pula...xkisah sgt nk mmasaknya ya...tq Kakzakie.
Deleteaduhai..sambal jering, lama x makan
ReplyDeletesbb susah nak dapat jering tua
sy buat sambal ngan ikan bilis dn cili padi . mmg meletup pedasnya
jering tua mmg susah nk dpt di bandar kan..masak sambal ni pedas2 sedap tu...tq irfa.
ReplyDeletenmpk sedap tp syg nyer sy x mkn jering ;-)
ReplyDeleteNampak sgt menyelerakan tp malangnya sye pun tk mkn sambal jering mcm pengomen di atas ^^
ReplyDeleteBunda pun biasa buat sambal tumis jer...letak bilis...jeringnya digoreng dulu...pastu di tumbuk pecah2 jer...baru campur sekali dgn sambal...
ReplyDelete