ASSALAMUALAIKUM...
RAMAI YANG SUKA BERULAMKAN PETAI JERUK. TAPI TIDAK TAHU BAGAIMANA NAK MEMBUATNYA.
APAKATA KITA TIRU CARA KAWAN FB INI MEMPROSES PETAI JERUKNYA. BELIAU INI SEORANG NOVELIS DENGAN NAMA PENA DEQNA YANG SELESA SEKALI DENGAN KEHARMONIAN PERSIKATARAN PERKAMPUNGANNYA DI RAUB PAHANG.
CARANYA...
tengok 3 gambar bawah tu. Cari petai tua, rebus sampai layu kulit je. Kalau matanya kecik 10 minit. Kalau matanya besar 15 minit. Jangan lama sgat tak sedap jeruknya nanti. Pas tu ko isi garam dn lada. Last baru isi air masak. Jangan air paip plak. Simpan tempat kering selama 3 hari 2 malam
TERIMA KASIH DEQNA BERKONGSI ILMUNYA.
DAH PUN SIAP. TAK SUSAH MEMBUATNYA, CUMA PERLUKAN SEDIKIT KERAJINAN....
Eh.. macam ni sedap ke? :D
ReplyDeleteSedaplah...lama boleh disimpan tu..makanan tradisi yg dicari pada bulan puasa. .tq Yun Sing.
ReplyDeleteOh.. yeke.. Teringin nak try juga laa xD
Deleteya trylah Yun Sing..tq
Deletewahh tak pernah makan lagi.. nampak sedap.. boleh buat nie
ReplyDeletemakanan pembuka selera tu...kalau dibeli yg dah siap sikit saja dapatnya...kalau buat sendiri ikut kehendak kita..tq acik Aku Penghibur.
ReplyDeleteSalam akak....
ReplyDeleteSedapnyer ni kalau dapat makan nih...
Kat kelate memang pemes nih....
wsalam dik...ya bertambah-tambah selera makan kalau ada ni...tq adda syuhada sudi singgah karyaku.
ReplyDeletewah, klo petai yg itu ... jujur sy tak pernah makan tu makanan.... hehehe
ReplyDeletecubalah sedap tu makan dgn nasi panas...tq Fiu S.
ReplyDeleteMemang sedap! Terus teringin nak menikmatinya...mana nak cari ni, petai pun belum musimnya, huhu
ReplyDeletetapi sebelah Pahang dah bermusim petainya...tq Bin Muhammad.
ReplyDeleteAssalamualaikum.
ReplyDeletePete salah satu makanan kesuakaan saya mas.hehehe.
salam Kenal yaa mas.
wsalam..salam kenal Nehand Bin sudi singgah sini.
ReplyDeleteAduiiii kak oiii...... yang ni buat saya kalah ni..... kalah dengan selera
ReplyDeleteya xsedar bertambah-tambah nasi hampir habis seperiuk ya...heh...heh...tq Anak Kuala.
ReplyDelete