ASSALAMUALAIKUM.... KUIH JALA EMAS NI BAHAN UTAMANYA CUMA TELOR ITEK, TELOR AYAM DAN GULA. RASANYA MANIS. RUPANYA KUNING TERANG. SANGAT TERKENAL DISEBELAH PANTAI TIMUR SEPERTI DI KELANTAN, TERENGGANU DAN PAHANG. MUDAH DITEMUI DALAM MAJLIS PERKAHWINAN KERANA SERING DIGUNAKAN SEBAGAI HANTARAN PERKAHWINAN. JOM CUBA BUAT JALA EMAS PULA BUKAN JALA BIASA. Jala Emas Raja | |||
Bahan-Bahan: | |||
10 biji telur itik 2 biji telur ayam (ambil kuningnya sahaja) 1 cawan gula pasir | 2 kuntum bunga cengkih 2 helai daun pandan | ||
Cara: | |||
Campur kuning telur bersama air jernih dalam kulit telur dan kacau di dalam mangkuk besar sehingga kembang. Tapis perlahan-lahan dengan kain jarang. Masak gula bersama dua cawan air, daun pandan dan bunga cengkih. Bila mendidih dan pekat sedikit masukkan bancuhan telur secara mengurai di dalam air gula (cara ini memang rumit sedikit dan orang yang telah biasa sahaja dapat membuatnya). Bila masak, angkat jala emas dengan batang buluh kecil dan lipat memanjang atau mengikut suka. | |||
Tambahan: | |||
Ambil air jernih yang terdapat di dalam kulit telur (bukan putih telur). Biasanya jika kita pecahkan telur dan keluarkan isinya, kita dapat melihat ada air jernih di dalamnya RESEPI... http://resepi.mesra.net/ |
pasti enak banget ya mbak..
ReplyDeletehmmm..nyummmii...
ya sedap sangat ni...tq Yoni Risqilana.
Deleteaiza pernah merasa kuih ini kak.. masa tu rakan sepejabat aiza orang kelantan yang bagi.. memang rasanya tersangat manis.. terima aksih sebab kak berkongsi resipi di sini..
ReplyDeleteya aiza kuih ni mmg manis tapi rasanya sedap...resepi dh ada tu aiza trylh buat...tq Mizz Aiza.
ReplyDeletemari menjala..tak pernah makan kuih ni..
ReplyDeletejom menjala..sedap ni nohas...tq
Deletesy kelantanese
ReplyDeletetp x penah makan kuih ni
mgkin sbb area kami jarang jumpa kueh ni kot
yeke...mungkin ikut daerah kot, mcm daerah yg bersempadan dgn terengganu n daerah di phg yg femes kuih ni cuma di kuantan n pekan yg bersempadan dgn terengganu tq irfa.
Deletetetiba saya tingat puding diraja...ada kuih ni kan?
ReplyDeletepuding raja gunakan jala emas juga tapi ada tambahannya...tq Khairin Annies.
Deletemungkin kalau di Indonesia bernama bihun, sama atau tidak ya?
ReplyDeleteya mungkin juga tu...sbb mcik pun xtau rupa bihun di Indonesia...jikalau di sini bihun digoreng dgn pelbagai rencah r dimakan dgn sup setelah dicelur.....tq joe.
ReplyDeletesuka tgk tapi tak berapa suka makan, hehehe tq share resepi yer kak
ReplyDeletekuih tradisi ni cantik unik rupanya...mungkin ramai yg xsuka makan mcm KA sbb rasanya manis sgt....resepi pun kak kongsi drpd web masakan....tq Kesuma Angsana.
DeleteKakak dah banyak kali tengok kawan blogger tunjuk tapi kakak tak pernah buat dan tak pernah merasa. Teringin juga nak merasa. Nak buat macam tak confident boleh jadi sebab tengok rata-rata gambarnya cantik bukan main...
ReplyDeletecubalah buat..mana tahu kot menjadi...tak try tentu tak tahu hasilnya....tq Kakzakie.
ReplyDeletemcm x pernah makan aje ni auntie !
ReplyDeleteyeke...kuih org lama ni PearlVelvet SueQys...tq
ReplyDelete1st time dengar dan tengok.. ingatkan tadi kuih jala a.k.a roti kirai...
ReplyDeletekuih ni manis pha is...n disediakan dlm majlis2 yg istimewa sbb tu namanya jala emas bukan roti jala r roti kirai...kuih2 lama ni....tq Pha Is.
ReplyDelete