Wednesday, 12 June 2013

KUIH SIPUT - OTHMAN KAMIL


PUASA BELUM LAGI BERMULA TAPI TIDAK SALAH UNTUK BELEK RESEPI MENCARI IDEA UNTUK MENYEDIAKAN KUIH MUIH RAYA YANG DISUKAI. KUIH SIPUT BIASA MEMANG SANGAT DIGEMARI ANAK-ANAK SEBAGAI KUDAPAN RAYA, JADI CUBALAH RESEPI RAKAN FB INI.
Othman Kamil commented on a photo.



  • KUIH SIPUT

    BAHAN:

    5 cawan tepung gandum
    1 biji telur
    1/2 cawan margerine
    1 sudu teh serbuk jintan manis
    1 sudu teh serbuk jintan putih
    2 sudu teh serbuk udang kering
    1 sudu teh garam (ikut rasa)
    Sedikit serbuk perasa
    3 sudu besar cili boh/serbuk cili
    Daung bawang /daun sup (dihiris )
    Santan secukupnya untuk menguli
    daun kari

    CARA:

    Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.

    Uli dengan santan hingga menjadi doh.

    Cubit sedikit adunan, gentel bagi bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.

    Bila semua dah siap, boleh lah goreng hingga garing.

    taburkn daun kari d dalam kuali waktu mnggoreng

2 comments:

  1. yang ini feveret KA ni kak oi!

    ReplyDelete
  2. FEVERET KA YER...MESTI TIAP TAHUN XJEMU2 MENGGETEL SIPUT NI...TQ

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”