ASSALAMUALAIKUM
LAMA PI TAK KONGSI RESEPI MUDAH...TERJUMPA HANTARAN PENULIS PUAN SRI DIAH SHAHARUDI DI FB BELIAU TERTARIK JUGA...MANA TAU KUT ADA YANG INGIN CUBA KALAU KEBETULAN ADA BELIMBING BULUH DI RUMAH
Belimbing Asam Boi.
Fuhh. Sedapnya sampai boleh dikunyah begitu sahaja. Setengah piring boleh sekali hadap. Hahaha, jangan salahkan saya tau.
Mari saya ajar.
2. Masukkan garam dua sudu besar dan tuangkan air suam 500 grm. Biarkan seharian untuk buang getah dan kurangkan rasa masam belimbing itu.
3. Selepas seharian buang air garam dan masukkan tujuh sudu gula, lima biji cili padi merah, lima sudu besar cuka, tiga sudu besar garam dan sepuluh biji asam boi putih.
4. Kacau sebati dan tuangkan air suam 500 gm. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama dua hari baru boleh makan sebab nak bagi rasa asam boi meresap dalam belimbing.
5. Lagi lama lagi sedap.

Ya allah kecur air liur SA, tengok gambar dan baca resepi pun dah kecur...
ReplyDeletetksh SA cubalah buat
DeleteAlahaiiii pokok belimbing buluh kat kg dah nak mati lah pulak. kalau tak boleh buat sebab buahnya besar sizenya.
ReplyDeletetksh notie boleh suburkan semula sebelum mati pokok ni hidup lama
Deletesedapnya kak.....kecur air liur huhuhu...dulu arwah nenek rajin buat, bersusun ...ada yg jeruk ada yg manis (tatau nama)
ReplyDeletetksh miza yaka org lama mmg rjn olah apa yg ada sbg makanan xyah nk beli semua
Deletewahh..kalau kat kampung Taufik sampai terbuang buang belimbing buluh ni huhuhuhu
ReplyDeletetksh dik banyak kegunaan belimbing ni jgn biarkan terbuang berkhasiat utk kshtan
Deletex pernah makan jeruk belimbing buluh ni. kalau bubuh dlm masakan tu biasa la...
ReplyDeletetksh cikgu boleh buat jeruk n masukkan dlm masakan sambal sedap juga
Deleteuiii sedapnyaaa kalau mkn dgn nasi, ikan goreng dan sambal belacan
ReplyDeletetksh anies ya terbuka makan nasi bertambah
Deletetengok pun dah kecur air liur kak oi....
ReplyDeletetksh dana ya kecur liur rasa masam manis
DeleteRasa asam ni kan...dah jadi jeruk pasti sedap tu
ReplyDeletetksh cikgu ya asam masakan sedap dah jadi jeruk
DeleteUwaaaah manisan belimbing wuluh 😍😍😍😍. Tak pernah tahu belimbing wuluh dibuat manisan seperti ini. Berarti rasa asamnya dah berkurang sangat yaaa. JD terpikir nak buat.
ReplyDelete