Saturday, 20 April 2019

KHASIAT BIJI KACANG BENDI...

ASSALAMUALAIKUM

BENDI SELAIN SAYURAN YG    DIGEMARI RAMAI YANG TIDAK TAHU KHASIAT BIJINYA
...KATA SIFU TABIR ALAM SEORANG DOKTOR MENCADANGKAN AMAL MAKAN BIJI KACANG BENDI UNTUK MENINGKATKAN KECERDASAN MINDA..ISTILAH MUDAHNYA KALAU NAK ANAK-ANAK KITA CERDIK BERGELIGA MULAI AMALKAN PETUA SIFU TABIR ALAM INI..PADA PI SIFU SPTA INI TERSANGATLAH CERDIKNYA...APA YANG DIMAKSUDKAN FIKIRAN SUKAR HENDAK DIBACA HEH..HEH..

                                                              PIC TABIR ALAM

Sayuran ini sememangnya disukai kerana faedah kesihatannya. Ia mengandungi kalium, vitamin B, vitamin C, asid folik, dan kalsium

6 KHASIAT KACANG BENDI

1. MERENDAHKAN KOLESTROL
Kacang bendi bukan sahaja menggalakkan kesihatan pencernaan yang baik, malah juga paras kolestrol yang baik kerana kandungan seratnya yang tinggi. Serat terlarut boleh dibubarkan dalam air, bermakna ia dipecahkan dalam saluran pencernaan.
Di situ, ia juga akan mengikat kolestrol dalam makanan lain supaya ia boleh dibuang bersama-sama bahan buangan yang lain. Hasilnya, jumlah kadar kolestrol menjunam, menurut Penerbitan Kesihatan Harvard.
2. MENGURANGKAN ASMA
Mengambil atau memakan, walaupun dalam jumlah yang sedikit bagi sayuran atau buah-buahan yang tinggi vitamin C, seperti kacang bendi, dapat mengurangkan gejala asma. Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2000 yang diterbitkan dalam jurnal Thorax mendapati bahawa pengambilan buah sitrus atau kiwi memberikan kesan yang sangat kuat terhadap gejala menghidu di zaman kanak-kanak.
Kesan perlindungan tersebut juga dapat dilihat walaupun pada kanak-kanak yang hanya makan buah-buahan ini hanya 1 hingga 2 kali seminggu. Para penyelidik mendapati bahawa fakta ini adalah benar terutamanya di kalangan pesakit yang agak serius.
3. MENGAWAL KENCING MANIS
Serat terlarut boleh membantu pesakit kencing manis disebabkan oleh keupayaannya untuk mengekalkan tahap glukosa darah pada tahap stabil, yang mana memberi kesan kepada bagaimana gula diserap di dalam usus.
Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal ISRN Pharmaceutics pada tahun 2011 menunjukkan bahawa para penyelidik merendamkan kepingan kacang bendi di dalam air dan kemudiannya memberikan larutan air tersebut kepada sekumpulan tikus melalui tiub suapan gastrik, dan sekumpulan tikus lagi tidak diberikan larutan tersebut.
Para penyelidik mendapati bahawa okra membantu mengurangkan kadar penyerapan glukosa dan seterusnya menurunkan tahap gula dalam darah, bagi kumpulan tikus yang dirawat tersebut.
4. MENINGKATKAN SISTEM IMUN
Kandungan vitamin C dan komponen antioksida dalam kacang bendi juga menjad berganda sebagai penggalak daya imun terhadap radikal bebas yang tidak selamat, dalam masa yang sama menyokong sistem ketahanan badan.
Vitamin C merangsang sistem imun untuk menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang boleh membantu melawan patogen dan bahan asing lain di dalam tubuh kita.

5. Mencegah penyakit buah pinggang

Dengan kerap memakan kacang bendi, ia boleh membantu mencegah penyakit buah pinggang.
Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2005 yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Jilin mendapati bahawa pesakit yang makan kacang bendi setiap hari menunjukan pengurangan tanda-tanda klinikal kerosakan buah pinggang lebih tinggi daripada mereka yang menjalani diet diabetes.
Ini sangat membantu kerana separuh daripada kes penyakit buah pinggang berkembang daripada diabetes.

6. Menggalakkan kehamilan yang sihat

Kandungan vitamin A, B (B1, B2 dan B6) dan C, serta kesan zink dan kalsium yang tinggi dalam kacang bendi menjadikan sayuran ini ideal untuk dimakan oleh ibu yang sedang hamil.
Kacang bendi juga berfungsi sebagai makanan tambahan untuk serat dan asid folik. Ini membantu mencegah kecacatan kelahiran seperti spina bifida dan juga mampu menghentikan sembelik ketika kehamilan.
Rujukan:

11 comments:

 1. Banyak khasiatnya.
  Selalu juga makan

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
  Alhamdulillah, terima kasih atas infonya. hari ni baru tau khasiatnya. Memang saya pun suka makan biji bendi dari zaman budak-budak lagi...

  ReplyDelete
 3. Banyak khasiatnya ya..setahu PC cuma untuk merawat kencing manis je kak PI..sedap ni masak asam rebus campur tempe..

  ReplyDelete
 4. TKSH WP MMG BAGUS MKN SAYUR NI

  ReplyDelete
 5. WSALAM USTAZ TKSH DOA KAK UTK USTAZ N FMILI JUGA...WAH SUKA MKN BIJI BENDI YA PATUTLAH CERDIK HEH..HEH..

  ReplyDelete
 6. TKKSH PC YA BNYK KHASIATNYA SEDAP JUGA DIBUAT GULAI N ASAM REBUS

  ReplyDelete
 7. Suka makan kacang bendi dgn asam pedas.. rebus buat ulam pun sedap :)

  ReplyDelete
 8. Wow, thats surely exquisite to recognize the fact and I am positive you will also love my article written here apple help approximately Hope so you will love to provide me a go-to.

  ReplyDelete
 9. effective pregnancy........Vitamin B9 present in okra(bhindi) play an important role to remove birth defects of fetus and Vitamin C contribute for more Iron bindings essential for RBC synthesis of both mother and fetus<a href=">benefits of eating okra everyday</a>

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist