بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM

SELAMAT MENYAMBUT   KEHADIRAN REJAB MENUJU RAMADAN MULIA....

                                                                                                                                                                                       
Kuasa buku mengeluarkan satu kampung daripada kebuluran.
Dilahirkan di Kasungu, Malawi, William Kamkwamba adalah seorang pelajar sekolah menengah yang berasal dari keluarga petani di kampung Wimbe.
Dia dihalang daripada menghadiri sekolah kerana ibu bapanya tidak mampu membayar yuran pengajian.
Dia 'mengugut' guru sainsnya yang mempunyai hubungan rahsia dengan kakak William agar membolehkan dia terus menghadiri kelas dan mempunyai akses ke perpustakaan sekolah.
Di perpustakaan sekolah, dia membaca buku-buku mengenai mengenai kejuruteraan elektrik dan pengeluaran tenaga.
Pada pertengahan tahun 2000-an, kegagalan tanaman akibat kemarau berlaku.
Situasi kebuluran melanda kampung William. Ia menyebabkan rusuhan terhadap catuan kerajaan.
Bagi menyelamatkan kampungnya dari musim kemarau, William, anak muda berusia 13 tahun merancang untuk membina kincir angin untuk menggerakkan sebuah pam air elektrik.
William membina bukti kecil prototaip konsep yang berfungsi dengan jayanya;
Bagaimanapun, bapanya mendapati bahawa usaha itu sia-sia.
Ayahnya memusnahkan prototaip kecil kincir angin selepas William meminta satu bahagian basikal milik keluarga untuk membina kincir angin yang lebih besar.
Bagaimanapun selepas kematian anjing peliharaan keluarga mati akibat kekurangan makanan, William dan bapanya berdamai.
Bersama bantuan kawan-kawannya dan anggota kampung yang lain, mereka membina kincir angin bersaiz besar yang membawa jalan keluar dalam masalah mereka hadapi.
Cerita ini diangkat menjadi filem pada Januari 2019.
Ia diolah semula dari sebuah kisah benar, The Boy Who Harnessed The Wind tulisan William Kamkwamba dan Bryan Mealer.
Bolehkah saudara bayangkan apabila saudara berjaya menulis buku pertama dan menjadi pintu keluar kepada orang lain?

Orang itu mungkin ahli keluarga, kawan-kawan dan orang sekeliling.
Menulis buku pertama ?

Bagaimana caranya?
Mula-mula berita buruk.
Kelas 9 Mac sudah ditutup.
Sekarang, berita baik.
Kelas kedua pula dibuka, Menulis Buku Pertama pada Sabtu hadapan, 16 Mac 2019.
Bermula dengan kelas online selama empat siri sebagai persediaan, kelas di lokasi dan susulan trainer dalam tempoh 45 hari.
Sesuai untuk buku bukan fiksyen.
Sasarkan bulan Syawal ini meraikan dua jenis raya, kerana sempurna ibadah puasa dan kerana ada buku pertama.
Kita jumpa pada minggu hadapan.


Kredit foto
Gineersnow
Treehugger
Ted

Kredit teks
Cerita William Kamkwamba semula daripada wikipedia

kursuspenulisan.com | A7-03-04 Apt Damiana Jalan Kempas 3, Proton City, Tanjong Malim
This email was sent to paridah.ishak@gmail.com | Unsubscribe | Forward this email to a friend
Powered by MailerLite

12 comments - "Kerana satu buku, satu kampung tidak kebulur"

norhidana miswan delete icon 8 March 2019 at 09:28

nk cari lah cerita psl william kamkwamba ni, menarik

Mrs. A delete icon 8 March 2019 at 12:00

Baca kisah dia sedih kena google lah kalau nak cari filem tu

Mrs. A delete icon 8 March 2019 at 12:00

Baca kisah dia sedih kena google lah kalau nak cari filem tu

Kuazue Mohd delete icon 8 March 2019 at 14:11

Oh.. nanti nak cari juga lah cerita budak ni.. sungguh memberi inspirasi. Terima kasih kak kerana menulis

paridah delete icon 8 March 2019 at 17:47

tksh dana ya google je cari

paridah delete icon 8 March 2019 at 17:48

TKSH MRSA YA SEDIH KISAHNYA

paridah delete icon 8 March 2019 at 17:51

TKSH KUAZUE KISAH YG MNGINSPIRASIKAN KITA AGAR RJN BERUSAHA

PeRdU cINta delete icon 8 March 2019 at 18:23

Kesungguhan hujungnya membuahkan hasil dan menjadi kebangaan.

Warisan Petani delete icon 8 March 2019 at 20:31

Selamat menulis

paridah delete icon 8 March 2019 at 22:28

TKSH PC YA KESUNGGUHAN BAWA KEJAYAAN

paridah delete icon 8 March 2019 at 22:30

TKSH WP

Khir Khalid delete icon 10 March 2019 at 07:45

Kisah yg menarik.. info tulis buku tu pun menarik juga kak PI.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”